СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Сигнали и жалби може да изпращате на direktor_atanasov@mail.bg
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Брояч

Прием 2016-2017 учебна година
Рекламен вестник "Паисиевци"

Прием I-ви клас
За повече информация за прием I-ви клас вижте тук


Прием след 7 и 8 клас клас


koordinator на 17.02.2016 - 12:17 Отпечатай

Първо място за Милица Гечева
До Европейския парламент в Брюксел със заветите на Климент Охридски

Покана за двудневно посещение в Европейския парламент в Брюксел от евродепутата Андрей Новаков получи Милица Гечева - ученичка от X Б клас в СОУ "Отец Паисий" – град Кърджали, като финалист на първо място в Националния ученически конкурс за написване на историческо есе на тема: "Заветите на първоучителя Климент Охридски", посветен на 1100-годишнината от смъртта на Св.Климент и организиран от Радио Благоевград, Регионален инспекторат по образование и Средно общообразователно училище с изучаване на чужди езици "Св.Климент Охридски" – Благоевград.
Конкурсът се провежда под патронажа на Андрей Новаков, депутат в Европейския парламент, и със съдействието на Регионалния исторически музей в Благоевград, а 137- те конкурсни исторически есета на ученици от VII до XII клас са оценени и класирани от десетчленна комисия от доценти, доктори, експерти и преподаватели по български език и литература, история и цивилизация.
Дни преди светлия празник на българското слово една десетокласничка изрича думи, изпълнени с преклонение пред духовния пример на велик българин. Думи, каращи ни да спрем задъхания ритъм на материалното ни ежедневие и преосмислим делата и дните си. Ето част от есето на Милица:
"Малцина търсят опита и примера на дедите. Забравили себе си, се стремят към това, което ги кара да не се чувстват различни. А идентичността трябва да се осъзнава и помни, да се предава на бъдните. Защо изричам тези слова ли? Именно заради българи като Климент. В онова, дето е завещал приживе, се крие неговото, ваше и мое богатство. Послушайте..."
Думите са магия, светлина, път, начало и край, дар божи! Те са безсмъртна частица добро в земното ни съществуване, съграждаща светове. А примерът на Климент- сила, която ни прави и днес достойни българи.
В есето си Милица споделя, че Климент Охридски и днес "Закриля, пази, до вас е, стига да вярвате и докосвате този лъч светлина, истината Божия, него.", задава въпроси, на които дава и свой отговор:
"Защо днес не усвоявате примера му? Търсете!
Защо оценявате, само ако имате изгода? Осъзнайте!
Защо живеете за материалното, плътското, невечното! Променете!
Защо избирате преходното в пътя на времето? Творете!
… Пресътворете заветите на Климент, усъвършенствайте, предайте на другите, оставете следа… БЪДЕТЕ в идното с добра дума, обич, състрадание, вяра в Бог и милосърдието му."
"Научих се да живея истински – казва още нейната героиня - и да раздавам, без да притежавам. Познах искрената, чиста любов. Бях крилатата визитна картичка на един велик българин, отдал се на Бога и народа."
Конкретно, ясно, истинско и неподправено виждане на едно младо 17-годишно момиче, разкриващо велик пример от отминало време за съвремието, в което живеем днес…
Успех, Милица! Гради себе си! Помни корените си! Бъди!


koordinator на 16.05.2016 - 15:09 Отпечатай

В навечерието на 24 май
Малките паисивци отбелязват 24 май с ателиета по изкуствата

На 16. 05. 2016 г. /понеделник/ в навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост ще се проведат ателиета по изкуствата във филиал "Любен Каравелов" – гр. Кърджали. Главен организатор на събитията е доц. Мая Горчева.
В мероприятията ще се включат общо 133 ученици от СОУ "Отец Паисий" и вокална група "Звънче" с ръководител Евгения Пейкова.
От 11.00 часа ще се състои работилницата "Изобразително изкуство", ръководена от студентката Петя Зенгин.
Малко по-късно от 13.00 часа ще се проведе ателието в направление "Музика и танци", подготвено от ас. Светла Дамакова.
В работилнилцата по изобразително изкуство учениците ще имат възможност да дадат воля на въображението си при изработването на украса за празника, а също така и да изяват творческите си способности като истински творци, рисувайки по зададена тема, а именно - "Българските букви и светите братя Кирил и Методий". Мероприятието ще приключи с подредба на ученическите призведения в празнична изложба.
В ателието "Музика и танци" 57 ученици ще се представят на сцената във филиала с разнообразни изпълнения, като малките ученици ще демонстрират своите музикални заложби и уменията си цигулари и пианисти.
Очаквайте снимки и видеа от събитията!

koordinator на 14.05.2016 - 08:53 Отпечатай

Можем да броим, можем да четем
Можем да броим, можем да четем

Дни преди светлия празник Великден в СОУ "Отец Паисий" първокласниците на г-жа Славейка Бойдева и възпитателка Веселина Профирова Кинева направиха прекрасен открит урок пред родители и учители.
Да, те знаят вече да четат! Показаха най-прекрасното умение на човека - да записва своето знание, своята фантазия и поуките от живота, за да бъде извисен.
Малките ученици активно и старателно участваха в урока чрез правилни отговори, стихове и решаване на тестови задачи. Учителката им умело ги водеше в света на словото с помощта на интерактивни средства и други съвременни методически похвати.
Урокът се превърна в празник на българската азбука, в славослов на светите братя Кирил и Методий, в прослава на ученолюбието.
Госпожа Славейка Бойдева за пореден път доказа педагогическото си майсторство и любовта към децата- основа на нейната учителска мисия.

Венета Филипова

koordinator на 04.05.2016 - 15:47 Отпечатай

Успех на Дончо Янев
Десетокласникът Дончо Янев от СОУ "Отец Паисий" е приет за студент в Европейско висше училище по икономика и мениджмънт

Вчера, часът по български език и литература, с преподавател г-жа Биянка Тенчева от СОУ "Отец Паисий", се превърна в празник на словото.
Класната стая на 10 а клас се изпълни с позитивна и неподправена емоция, която бе породена от прекрасната новина, че Дончо Янев е приет за студент в Европейското висше училище по икономика и мениджмът, град София или филиал Пловдив.
Ето какво гласи писмото от Доц. д-р Цветан Коцев, Ректор на висшето учебно заведение: "Честито! Вие сте приет за студент в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт - най-модерното висше бизнес училище в България! Авторитетното конкурсно жури оцени всички есета. Вашето есе получи висока оценка по критериите оригиналност и езиков стил. Предоставяме Ви специална награда: имате привилегията да изберете обучение в една от четирите бакалавърски програми в ЕВУИМ: Бизнес мениджмънт, Финанси и счетоводство, Мениджмънт в туризма, Маркетинг и продажби;"
Есето, с което Дончо впечатли журито е продиктувано от истинската му и неподправена обич към България. Ето един малък абзац от откровенията, които той споделя:
"Искам да живея в една здрава и силна държава. За мен, Родината означава всичко. Не си представям да оставя България и да тръгна да търся богатство и престиж в някакви си чужди страни. Това ще бъде бягство, предателство, обида. Да напуснеш Pодината е равно да се откажеш от майка си и да си потърсиш друга."
Гордеем се с теб, мило момче! Продължавай все така напред и нагоре!

koordinator на 28.04.2016 - 15:30 Отпечатай

-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади | Форуми |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини