СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Сигнали и жалби може да изпращате на direktor_atanasov@mail.bg
Електронен дневник
Разширено търсене

МенюЕ-вестник

Брояч

ВОДАТА - ИЗВОР НА ЖИВОТА
СЕДМИЦА, ПОСВЕТЕНА НА ЗЕМЯТА В СУ "ОТЕЦ ПАИСИЙ"
ВОДАТА - ИЗВОР НА ЖИВОТА

Водата - тя е в реките, езерата и кладенците, моретата и океаните, в почвата. Откриваме я в дъждовната капка, в утринната роса, по заскрежената пътека, в заледената ледена висулка. Има я във всеки жив организъм, има я навсякъде!
Тази така необходима ни прозрачна течност без собствен мирис е най-разпространеното химическо съединение на Земята, а химическата формула H2O, с която е отбелязана в учебниците по биология и химия, всъщност е средата, в която протичат всички биологични реакции и без която животът на Земята е немислим.
Живителната течност, наречена вода, е извор на жизненост, енергия, сила и здраве. Тя е самият живот.
Това е мотото на представената днес презентация по повод Деня на Земята - 22 април. Под ръководството на г-жа Силвия Барутчиева ученици от четвърти и пети клас разкриха невероятните свойства на водата и нейното огромно значение за планетата ни. Водещите Ачелия Мустафа и Паскал Гогов разказаха за чудото-вода, пътешестваха в бъдещето и констатираха какво чака планетата ни, ако не се грижим и не пестим водното богатство на единствения ни дом. Юлкер Мехмед прочете пред всички присъстващи Писмо от бъдещето с послание човечеството да съхрани разнообразието от жизнените форми на земята и да спаси нашата планета от глобални бедствия и катаклизми, да полага повече усилия за запазването и прочистването на водните ресурси.
В края на изявата учениците приеха ЗЕЛЕНА ХАРТА НА СУ "ОТЕЦ ПАИСИЙ", с която се ангажираха да пазят планетата и нейните блага, да ценят и пестят водата и да използват икономични енергоизточници.
Скъпи паисиевци, Земята е третата планета от Слънчевата система и е едно изумително красиво и величествено място във Вселената, което е станало дом на милиони видове живи организми, включително и на нас - хората. На този етап от човешкото развитие, Земята е единствената ни известна планета, на която може да има живот такъв, какъвто го познаваме. Нека я съхраним уникална и незаменима, наша!
koordinator на 26.04.2017 - 13:00 Отпечатай

ОТЛИЧНА ОЦЕНКА НА X НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ
ПАИСИЕВЦИ С ОТЛИЧНА ОЦЕНКА НА ДЕСЕТАТА НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Историята е учител на живота, който винаги преподава своите уроци пред черната дъска на едно друго съвремие.
Тя не е книга, не е учебник, не е само минало, събития, факти, а е и предположение, загадка, мистика и съдби, следствие от избори на държавници, нации и личности. Тя е своеобразен театър на света, който разлиства летописа на времето пред очите ни и ни кара да открием и осъзнаем завещаните пътища на цели народи към идното с опит от миналото.
Жаждата за знания в света на историята и неговият ръководител г-жа Теодора Богданова водят седмокласника Борислав Веселинов Енчев към успеха и отличната оценка 5,50 на Десетата национална олимпиада по история и цивилизация, провела се в периода 21- 23.04.2017 г. в град Сливен.
Задълбочена подготовка, системност, труд, усилия, сърце и душа съпътстват това силно представяне на екипа по история от СУ "Отец Паисий".
И така, както историята събира разум, знания, респекта и мъдростта на опита им пожелаваме постигнатото до сега да бъде началото на предстоящи отлични изяви и бъдещи победи!
Благодарим Ви за отличното представяне! Гордеем се с Вас!
koordinator на 26.04.2017 - 12:56 Отпечатай

ПАИСИЕВЦИ – С НАГРАДИ
ПАИСИЕВЦИ – С НАГРАДИ ОТ ТРИНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ФЕСТИВАЛ "РОДОЛЮБИЕ 2017" - ГРАД ПАНАГЮРИЩЕ

"141 години изминаха от величавия подвиг на Априлци. А ние днес не спираме да се дивим пред кристалната чистота на порива им. Не спираме да искаме да измерим висотата на подвига им, за да вложим частица и в днешните съвременни идеали. Априлци бяха герои. Априлци озвучиха гордостта и националното самосъзнание на бъдещите поколения българи с непресекваща трайност."
С тези думи в ранната съботна утрин на 22 април в Панагюрище бе открит Националният фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен "Родолюбие”, провеждащ се в два поредни дни. Фестивалът е част от Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката за 2016-2017 година и Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 141 години Априлска епопея.
Преди официалното откриване на празника, младите паисиевци - единствени представители от област Кърджали, участваха в традиционното празнично шествие, което премина през централния площад "20 април” и се отправи към Вечния огън на Мемориален комплекс "Априлци”, където поднесоха цветя и отдадоха почит на героите от Априлската епопея с едноминутно мълчание.
Официалното откриване се състоя в голямата зала на Театър Дом - паметник от Галина Матанова- заместник-кмет "Хуманитарни дейности" на Община Панагюрище и председател на фестивалния организационен комитет. Мотото на фестивала е от стихотворението на Иван Вазов "Татковина” - "Всичко българско и родно любя, тача и милея".
В програмата за групови участия вокална група "Звънче от СУ "Отец Паисий" - град Кърджали с музикален педагог Евгения Пейкова представи китка патриотични български песни: "Стани, стани, юнак балкански", "Вятър ечи", "Де е Бълария" и др.
Във фестивалните индивидуални участия от втора и трета възрастова група училището ни представиха Веселина Желязкова Стефанова с изпълнение на "Хубава си, моя горо" и "Бонболандия" и Димитър Желязков Стефанов с песните "За теб България" и "Мечта за изгрев".
Над 300 изпълнители от 21 населени места бяха оценявани от професионално жури в състав: доц. Етиен Леви – български певец и музикален педагог, преподавател към департамент "Музика" в Нов български университет, консултант и вокален педагог в редица риалити формати; Красимир Гюлмезов – композитор, певец и инструменталист; Искра Милкова - сертифициран вокален преподавател, инструктор към Американския институт IVA /Institute for vocal advancement/, вокален педагог в трети и четвърти сезон на риалитито X Factor Bulgaria; Дочка Кацарева - литератор, педагог, общественик, идеен основател на Национален фестивал "Родолюбие".
Паралелно с професионалното жури, изпълненията на участниците се оценяваха и от детско жури в състав: Йоанна Чамова и Иван Бондар.
Благодарим на нашите талантливи участници за достойното представяне и за силата на родолюбивия пламък, който носят в сърцата си!
koordinator на 26.04.2017 - 12:53 Отпечатай

Малките третокласници с грижа за птиците
Малките третокласници от училище "Отец Паисий" с грижа за птиците

Ако минавате край училище "Отец Паисий", в центъра на Кърджали, ще видите малки красиви къщички за птици. Те са плод от труда на сръчните ръце на малките ученици.
Учениците от III Д клас, с класен ръководител Марийка Илиева, отбелязаха Деня на Земята- 22.04.2017г., като демонстрираха подкрепата си за опазване на околната среда, влагайки много творчество и въображение при изработката на макети на тема: "Земята е в нашите ръце”.
Децата са изключително чувствителни и загрижени към природата и нейните обитатели. С тази цел те изработиха и красиви къщички за птици, тъй като пернатите са много важна част от екосистемата и играят съществена роля за поддържането на баланса в природата. Учениците показаха своите знания, като споделиха, че птиците се хранят с вредните насекоми и гризачи, разпространявайки семената на растенията и дърветата.
Когато около нас има повече птици, това е знак за доброто състояние на природата, а от там - и за благосъстоянието на хората.
Децата категорично заявиха: "Този, който обича птиците, има душа и сърце. Нека пазим природата!".
koordinator на 24.04.2017 - 14:12 Отпечатай

ПАИСИЕВЦИ С ИНИЦИАТИВА ЗА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА
ПАИСИЕВЦИ С ИНИЦИАТИВА ЗА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА "ДА ОПАЗИМ ЗЕМЯТА С ПОСТИЖЕНИЯТА НА СЪВРЕМЕННАТА ХИМИЯ" ПЪТЕШЕСТВИЯ В СВЕТА НА ВЪЛШЕБНИЦАТА ХИМИЯ

Тя носи в името си името на земята.
Преди хиляди години, в древен Египет са положени основите на науката за земята - химията. Повечето учени приемат, че названието Химия произлиза от древноегипетската дума Хем (Хаам) - с нея египтяните наричали черната плодородна почва около река Нил. И така до днес изкуството на Хаам съпътства човека.
Макар без да познават законите и без да могат да си обяснят много от природните процеси, нашите прадеди с плахи стъпки напредвали и с всеки успех или неуспех научавали нещо ново. Хилядолетия преди новата ера използвали химичните процеси. Горенето на огъня, приготвянето на храни и напитки, изящните съдове, тайните на медицината, чудото на природните лекове - пурпур, индиго и ализарин, добивът на метали от земните недра били част от живота на древните хора. Мистични храмове притежавали силата на научни центрове, защото именно в тях се провеждали изследвания и опити в областта на химията. Някога това знание било смятано за свещено изкуство. А днес е необятна наука, обхващаща всички сфери на човешкия живот, наука "вълшебница”, защото от древността до наши дни помага в живота на хората. Химични лаборатории, проучвания в Космоса, добив на метали, лечение на болести, създаване на вещества и материали… Всичко, което ни заобикаля, е дело на неописуемата чародейка омайница химия.
В навечерието на Деня на Земята (20.04.2017 г.) учениците от 7-ми и 10- ти клас на СУ "Отец Паисий", участници в клуб "Химията днес" по проект "Твоят час", демонстрираха завидни знания и умения с изявата си "Вълшебницата Химия", поставяйки началото на поредица от инициативи под мотото: "Да опазим Земята с постиженията на съвременната химия". Водещите Александра Русева, Даниела Михова от 7-ми клас, Ачелия Халил и Ивелина Войнова от 11-ти клас умело ръководиха дискусиите за опазване на Земята при посещенията в Трансграничен изследователски център "Околна среда и здраве", Пречиствателна станция и катедра "Екология" във филиала на ПУ "Любен Каравелов" - град Кърджали.
Участниците експериментатори: Ачелия Халил, Дженгиз Юмер, Краси Хаджиев, Андреа Щерев, Бедреттин Бекир показаха химичните атракции "Дим без огън", "Светкавица", "Паста за зъби за великани", "Лава-лампа" и "Вулкан". Опитите, интересните срещи, вълнуващите събития бяха ръководени от преподавателите по химия - г-жа Балабанова и г-жа Мингова.
Посланията на младите химици са ясни: открита от човека, тя – химията - променя магически света ни и го превръща в безкрайно пътешествие из дълбините на планетата Земя, но е и науката, която може да я опази и съхрани. Химията не е просто една мечта, а реалност, която ни показва правилния път и ни учи, че не само животът е химия, но и химията е живот!
Поканете бъдещето на химията в живота си, интересно и вълнуващо е!
koordinator на 24.04.2017 - 13:04 Отпечатай

ПРИЕМ 2017/2018-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини