СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Educational Partner
Асоциация на Кеймбридж училищата в България

ТЪРГ
koordinator на 29.05.2024 - 08:59 | 0 Коментари | Отпечатай

Паисиевци отново най-добри при оказването на помощ в критични ситуации
Отборът на СУ "Отец Паисий" за поредна година  стана победител в общинският кръг на ученическото състезание "Защита на населението при бедствия, пожари и извънредни ситуации".
На 15.05.2024 г. в ОДК - Кърджали се проведе съревнованието между шестте отбора, в което подготвените от  Веселина Кючукова паисиевци демонстрираха завидни знания и умения при реагирането и справянето с критични ситуации.
Шестокласниците Цвета Георгиева – капитан, Катерина Иванова, Михаил Калоянов и Азат Мехмедов с лекота показаха в различните игрови ситуации как се реагира при бедствия и аварии,  добра екипна работа, умения да оказват помощ .
Веселина Кючукова изказва своите специални благодарности на ветераните победители от миналите две години, които оказаха неоценима помощ и подкрепа на тазгодишния отбор и успяха да продължат тренировките в последната седмица преди състезанието. Тези няколко дни бяха критични за отбора, защото техният ръководител бе приет в болница по здравословни причини. Въпреки всичко отборният дух се запази, защото в помощ на шестокласниците се отзоваха областните победители от предходните две години титулярите:  капитанът Калоян Калоянов, Божана и Теодора Миткови, Ангел Ангелов и Мартин Узунов. Всички те - днес осмокласници в СУ "Отец Паисий", освен че споделиха своите съвети и знания, натрупания опит и умението за работа в екип, бяха  и блестящ пример за сплотеност, отборна игра, лидерство. Оказаха незаменима помощ и подкрепа на един новосформиран отбор, и заедно големи и малки успяха - паисиевци  отново заслужиха първото място. Днес ветераните победители продължават да се състезават, но в друга възрастова група и в други отбори. Калоян, Мартин, Ангел и Теодора  са членове на отбор "Млад огнеборец" , учреден към СУ "Отец Паисий", а Божана е доброволец към БЧК - Кърджали.
Веселина Кючукова споделя, че обучението на ученици, тренирането и подготовката им за участие в такъв формат състезания, изискват както теоретични, така и практически приложими знания и умения. През годините, в процеса на подготовката си, учениците посещават и се обучават от доброволци към областния център на БЧК - Кърджали, както и от служители на РДПБЗН - Кърджали. По време на тези срещи и в резултат на обученията за правилни действия в различни критични ситуации, нерядко се започват и разкази и разяснения за истински случки, а не само за теоретични такива. Така учениците имат възможност чрез разговорите си с хора,  упражняващи реално тази професия, да развият и задълбочат своите интереси, а в годините и да участват активно в подобни младежки инициативи като доброволци или младежки спасителни отряди. Този формат състезания изгражда у децата умения за екипна работа, за подкрепа и взаимопомощ, но и лидерски качества -  да разчитат на себе си, но и да организират и другите. Умения, които големите предават на по-малките.   
Състезанието се организира ежегодно от РПБЗН - Кърджали с подкрепата на РУО, БЧК и ЦПЛР-ОДК и се провежда в два кръга - общински и областен. На 16.05. отборът на СУ "Отец Паисий" защити победата си от предишния ден срещу отборите победители в своите общини и се класира за финалния етап на състезанието. Така за трета поредна година паисиевци ще представят област Кърджали на републиканското първенство, което ще се проведе във Велико Търново в периода 24-26.06. Предстоят още тренировки, но отборът си пожелава достойно представяне и на състезанието във Велико Търново. Пожелаваме им го и ние!
Текст и снимки: Веселина Кючукова
koordinator на 21.05.2024 - 08:41 | 0 Коментари | Отпечатай

Mладите актьори на „Паисий“

ТАЛАНТЪТ Е ВИДИМ ЗА ВСИЧКИ - ЗАСЛУЖЕНА ГОЛЯМА СЦЕНА ЗА МЛАДИТЕ АКТЬОРИ НА „ПАИСИЙ“

Александра Найденова, Александра Попова, Владислав Стамов, Даная Илиева, Ева Воронина, Елисавета Добрева, Езги Шабаноглу, Екатерина Караянева, Кайра Сюлейман, Михаела Солучкова, Наим Мехмед, Тургай Бахар - това е актьорският състав на Ученическата театрална школа към СУ „Отец Паисий“. Талантливите паисиевци представиха в премиера целогодишния си труд и вдигнаха на крака залата с чистата си и искрена игра. Представлението заслужено зае Голямата сцена на ДТ "Димитър Димов" – Кърджали, и получи бурните аплодисменти на очарованата публиката.
Маринела Драгомирова е виновникът за чудесния спектакъл – вече втора година тя работи с учениците на „Паисий“, разкривайки им тайните на Мелпомена с много обич, вдъхновение и търпение. Освен режисурата, нейна е и сценичната версия на "ТЕЛЕФОНЪТ": "История за самотата на Малкият принц от днешния живот - за нуждата и неспособността да се свързваме с другите, въпреки и заради технологичните процеси. Когато реалността и виртуалността стават взаимнозаменяеми, отчуждението е просто естествена последица. Или може би съзнателен избор? Гимназистите от СУ “Отец Паисий” разглеждат съвременното общуване, изследвайки онлайн живота като зависимост, дори по-страшна от останалите, а накрая поставят важния въпрос, а именно не живеем ли вече във собствения си дигитален кошмар?" - гласи анонс към афиша.
Празник за деца, родители, граждани и учители пък бе наречено представлението на втората актьорска група към училището, ръководена от Маринела Драгомирова. Месец по-рано – на 14 април, на сцената на Кукления театър в Кърджали малките паисиевци уверено показаха наученото в актьорската школа и с много емоция и театрален хъс представиха спектакъла по български народни приказки "Къщовник“.
Театралната школа към СУ „Отец Паисий“ е създадена през 2022г. по идея на ръководството на училището, а целта е тя да се превърне в дом за талантливите млади хора, обединени от любовта си към театъра. Да ръководи школата приема актрисата Маринела Драгомирова. Тя е завършила НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност актьорско майсторство за куклен театър през 2021г. в класа на проф. Боньо Лунгов, а понастоящем е част от екипа на Драматично - куклен театър "Димитър Димов" – Кърджали.
След проведен кастинг одобрените кандидати са разпределени в два състава според възрастта си и започват да правят своите първи стъпки в актьорската професия - запознават се с тайните на професията на актьора - азбуката на актьорско майсторство, сценична реч, ритмични, пластични, танцови умения. Школата възпитава и развива индивидуалността на всеки ученик, дава му възможност да разшири хоризонтите си, да повиши културното си ниво и да реализира творческия си потенциал. „Актьорската школа предлага специална, приятелска, талантлива атмосфера, в която се водят непринудени разговори, споделят се новини, решават се проблеми, има смях и песни, танци, поезия - топло, уютно и интересно е за всички ни!“ - споделя Маринела Драгомирова.
koordinator на 21.05.2024 - 08:28 | 0 Коментари | Отпечатай

Георги Димитров от „Паисий“ най-добър по английски език

Отново първи - деветокласникът Георги Димитров от „Паисий“ най-добър по английски език  в страната

Пореден успех по английски език завоюва   Георги Димитров от  9.а  клас на  СУ „ Отец Паисий“  -   със 117,5 точки той се класира на първо място на ниво B1 в националния кръг на международното състезание Kangaroo Global Linguistics  #KGL  . Георги се пребори с над 7300 участници в състезанието от най-добрите училища, езикови школи и центрове в страната и  ще бъде част от   представителния отбор на България на международния кръг на надпреварата през месец октомври. Тържествената церемония по награждаване на учениците и техните ръководители, класирали се на челни позиции на се проведе на 11 май в хотел „Балкан“- София.
Това бе и най-голямото събитие за Асоциацията на Кеймбридж училищата в България – Денят на Кеймбридж 2024 г. #CambridgeDay2024.
Това постижение е поредно за Георги - през 2023 година той се класира на четвърто място в България на олимпиадата по английски език, а през настоящата година е втори в областта, както и втори на областния кръг на националното състезанието по речеви и комуникативни умения.
Ръководството на СУ "Отец Паисий " изказва своята благодарност за постиженията на Георги Димитров и неговия преподавател Мария Сабрутева и им пожелава още много успехи!

koordinator на 21.05.2024 - 08:20 | 0 Коментари | Отпечатай

Паисиевци се надбягваха в традиционния си пролетен крос
На 30.04.2024г. от 10:30 часá се проведе състезание по крос на 200 метра в парк "Простор". Организатори на събитието бяха всичките ни учители по физическо: г-жа Марияна Бозакова, г-жа Юлиана Апостолова, г-н Христо Чобанов , г-н Тончо Стоилов, г-жа Антония Рангелова и г-н Димитър Кичков. Състезателите бяха ученици от 5. до 11. клас и трябваше да премерят сили по трасето от  "Гаричка" до гората и обратно. Отборите бяха разделени по класове и пол, като от всеки отбор се избираха по трима победители. Общо 36 ученици спечелиха медали. Времето не беше много благоприятно, но за сметка на това участниците бяха изключително мотивирани и развълнувани. Такова спортно мероприятие може да ни покаже колко важен е спортът и колко трябва да ценим тялото си. А ето и кои спечелиха първите места:
5. клас, момчета:
1-во място - Угур Ариф, 5.б
2-ро място - Иван Иванов, 5.г
3-то място - Наим Мехмед, 5.д

5. клас, момичета :
1-во място - Никол Колева, 5.е
2-ро място - Ирем Щерева, 5.б
3-то място - Бирсен Янък, 5.в

6. клас, момчета:
1-во място - Севди Шефкет, 6.г
2-ро място - Каан Тефик, 6.г
3-то място - Ердем Хасан, 6.г

6. клас, момичета:
1-во място - Нил-Су Керимоглу, 6.в
2-ро място - Ебру Янък, 6.г
3-то място - Айлин Муса, 6.а

7. клас, момчета:
1-во място - Александър Кехайов, 7.б
2-ро място - Арден Боянов, 7.а
3-то място - Илия Илиев, 7.в

7. клас, момичета:
1-во място - Виктория Димитрова, 7.г
2-ро място - Хелин Юсеин, 7.а
3-то място - Ния Петрова, 7.а
koordinator на 05.05.2024 - 22:28 | 0 Коментари | Отпечатай

108 ГОДИНИ-
108 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Олимпиади и състезания |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини