СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Брояч

ОТКРИТ УРОК ПО КОНСТИТУЦИЯ
ОТКРИТ УРОК ПО КОНСТИТУЦИЯ
Годината е 1879 г., средата на месец април, градът – Търново...
На 16 април 1879 г. се ражда основата на новата българска държава. Представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция - първият български основен закон – възродил България за нов политически живот, проправил пътя ѝ към модерната европейска държавност.
16 април 1879 г. остава паметен ден за политическата и обществената съдба на страната. Въпреки че Търновската конституция не е идеална, тя е символ на духа на времето. Историята ѝ, броженията покрай приемането ѝ и накрая консенсуса, доказват, че въпреки различните политически възгледи на членовете на събранието, те са били способни да гледат в една посока. Изкована в пещта на европейските демократични идеи, Търновската конституция поставя началото на българската държавност, а неудържимият възход на България през следващите години доказва, че тя е изпълнила своята цел. България поема по пътя на най-модерните и проспериращи европейски страни.
Търновската конституция е една от най-демократичните за времето си. Тя е вдъхновяващ израз на идеите на модерната епоха, на патоса и идеалите на Европа и Просвещението.
Тези факти за историята и съдбата на Първата българска конституция, за първия председател на Народното събрание в България - Екзарх Антим Първи, за съвременния демократичен български конституционализъм и парламентаризъм присъстваха в учебния час, проведен от Областния управител на Кърджали Никола Чанев сред гимназистите на СУ „Отец Паисий“. В актовата зала на училището той изнесе открит Урок по Конституция, част от инициативата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за отбелязване на 140 г. от Търновската конституция, която се осъществява със съдействието на Министерството на образованието. Специалният час бе открит от Директора на училището – Златко Атанасов.


koordinator на 18.04.2019 - 15:09 | 0 Коментари | Отпечатай

НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ГЕОГРАФИЯ
ПАИСИЕВЦИ ПРЕДСТАВИХА ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ НА XV- ТА НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА ВЪВ ВИДИН
От 12 до 14 април 2019 г. в гр. Видин се проведе финалният кръг на XV Национална олимпиада по география и икономика. Събитието събра повече от 200 участници, ръководители, академични преподаватели, експерти и гости от цялата страна.
Организатори са Министерството на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Видин, при домакинство на Основно училище „Любен Каравелов“, с подкрепата на Община Видин и образователните и културни институции в гр. Видин.
В XV-та Националната олимпиада по география и икономика участваха 102 ученици от 28 области на цялата страна, обособени в три възрастови групи: VII, VIII-IX и X-XII клас. Техните знания и умения бяха оценявани от 11-членно жури, като надпреварата протече в три състезателни кръга: тест, мултимедиен тест, решаване на казуси.
Единствен представител от област Кърджали бе ученик от СУ „Отец Паисий“.
Седмокласникът Йекта Аптурахман е талантлив и знаещ млад географ, който под ръководството на своя учител - г-н Тони Кънчев – достигна до финалния национален етап на олимпиадата и представи достойно училището и града ни.
Поздравяваме ги с успеха и им пожелаваме нови географски предизвикателства и постижения!
За знанията и труда екипът от СУ „Отец Паисий“ е отличен с грамота, връчена от доц. д-р Вера Николова – преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и председател на изпитната комисия.


koordinator на 18.04.2019 - 15:02 | 0 Коментари | Отпечатай

УЧЕНИЦИ НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМИПИДА ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
УЧЕНИЦИ НА СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ ОБЛАСТТА НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМИПИДА ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

За учениците Илина Димитрова (9 кл.), Станислав Карев (9 кл.) , Злати Каменов (8 кл.), Атанас Янков(8 кл.), Гергана Шумакова (5 кл.) и Момчил Николов (5 кл.) от СУ „Отец Паисий“ , град Кърджали, водещи приоритети са знанията, интелекта и волята за достойно представяне. В конкуренция с най-добрите ученици от страната те достигнаха до финалния кръг на олимпиадата по информационни технологии ( НОИТ - Национална олимпиада по информационни технологии – 2019 г. ).
Национално жури оцени проектите им, класирани в следните направления:
Илина и Станислав с проект „Хранилник“ ще се състезават в категория „ Приложни програми“, Злати и Атанас с „Кариерен навигатор“ в „Мултимедия“ , а в направление „ Мултимедия“ (V – VIII клас) с проект „Изкуството да рисуваш“ ще се състезават Гергана и Момчил.
При предстоящото им участие във Враца, учениците ще трябва да покажат висока концентрация на мисловна дейност, бързи реакции и продуктивност, тъй като освен защита на своите разработки ще трябва да решат и тест. Двата компонента ще формират оценката в крайното класиране на олимпиадата.
Проектите, изработени под вещото ръководство на преподавателите г-жа Атанаска Мишонова и г-жа Мария Гьошева, дават формулата за успешно бъдеще на младите хора.
Нека пожелаем на паисиевци упоритост, воля,постоянство и още по-големи успехи при изявата им във Враца.

koordinator на 17.04.2019 - 22:14 | 0 Коментари | Отпечатай

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР
ПАИСИЕВЦИ ОРГАНИЗИРАХА БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР

Учениците на СУ „Отец Паисий“ не са безучастни към околните. Традиционно организират, участват, инициират различни благотворителни кампании и каузи. Добротата, щедростта, човеколюбието са част от тяхната визия за света ни и бъдещето.
За поредна година паисиевци се присъединиха към традиционната благотворителна Великденска кампания. Тази година тя е организирана от Екип 254 „От хората – за хората – 2019“, а в училището ни протича по инициатива на г-жа Северина Вълчева и учениците от седмите класове
Седмокласниците от училището, с подкрепата на своите родители, организираха седмичен благотворителен базар с домашно приготвени закуски и лакомства и се включиха според възможностите си в благородната проява, чийто резултат надхвърли очакванията и на самите организатори.
Паисиевци отправиха своя благотворителен жест към деца в риск и самотни възрастни хора. В касата на ОС на БЧК внесоха сумата от 877,71 лева, с която ще бъдат закупени трайни хранителни продукти и в навечерието на светлите християнски празници ще бъдат подкрепени нуждаещи се от картотеката на доброволния Екип 254.
Добротворчеството… Един изпит към всеки един от нас, непреходна мярка за човещина. То се случва винаги, когато мислим и действаме БЕЗУСЛОВНО, БЕЗКОРИСТНО И БЕЗРЕЗЕРВНО!
Радваме се, че от училището ни тръгват прекрасни благотворителни инициативи, които децата ни превръщат в смислени традиции.
Благодарим на всички, подкрепили милосърдието и доброто!


koordinator на 17.04.2019 - 11:20 | 0 Коментари | Отпечатай

12 АПРИЛ - ДЕН НА АВИАЦИЯТА И КОСМОНАВТИКАТА
МАЛКИТЕ ПАИСИЕВЦИ ОТБЕЛЯЗВАТ 12 АПРИЛ - МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА АВИАЦИЯТА И КОСМОНАВТИКАТА

Днес времето спира или се връща назад, за да припомни едно пътешествие в околоземната орбита. Мистично пространство, обгърнато с неизвестност и красота, в което време сякаш липсва…
Днес - 12.04.2019 г. се навършват 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов… Момент, в който името на България влиза в списъка на страните, изпратили свой човек в Космоса.
На 15.04.1981 г. Георги Иванов и Николай Рукавишников са на посещение в гр. Кърджали. Те се срещат с жителите на града и разказват за преживяното по време на космическия полет, състоял се на 10.04.1979 г. Спомен от това посещение, запечатан в ценни снимки, споделя с учениците си г-жа Анна Владимирова. Разказът й предизвиква у тях невероятен интерес, първокласниците се запознават с различни факти за първия български космонавт Георги Иванов, за руския му колега Николай Рукавишников и за общия им полет през 1979 г.
Международният ден на авиацията и космонавтиката е представен пред малките паисиевци и в увлекателна презентация за живота на първия космонавт Юрий Гагарин и неговия полет в космоса, осъществен на 12.04.1961 г.
Впечатлени и развълнувани от видяното и наученото, първокласниците на г-жа Анна Владимирова, г-жа Минка Стоянова и г-жа Ваня Велкова изготвят прекрасни рисунки, които споделяме с вас.


koordinator на 16.04.2019 - 23:24 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини