СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Брояч

ОБЛАСТЕН КОНКУРС ЗА КОМПЮТЪРНА ГРАФИКА 2018
ОБЛАСТЕН КОНКУРС ЗА КОМПЮТЪРНА ГРАФИКА
„МОЯТ ИЗВЪНЗЕМЕН ПРИЯТЕЛ“ – КЪРДЖАЛИ, 2018


koordinator на 09.11.2018 - 22:12 Отпечатай

ПОРЕДНИ ПОСТИЖЕНИЯ ЗА МАТЕМАТИЦИТЕ
ПОРЕДНИ ПОСТИЖЕНИЯ ЗА МАТЕМАТИЦИТЕ ОТ СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ ОТ XVIII МАТЕМАТИЧЕСКИ ТУРНИР „ПЕРПЕРИКОН`2018“

На 24 ноември за осемнадесети път Регионалното управление на образованието в Кърджали, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” и Съюзът на математиците в България – секция Кърджали организираха областен математически турнир „Перперикон“.
Близо 900 ученици на възраст от 3-ти до 12-ти клас от от всички общини на област Кърджали, както и ученици от Димитровград, Хасково, Смолян, Пловдив, Стара Загора, София, Рудозем, Тополовград взеха участие в XVIII Областен математически турнир „Перперикон 2018”.
Ето и нашите класирани участници:
1. Акай Айхан Шабан - 3 клас - II място, учител: Антоанета Добрева;
2. Еда Ерол Мехмед - 3 клас - III място, учител: Антоанета Добрева;
3. Борислав Димитров Кондаклиев - 4 клас - II място, учител: Ваня Добрева;
4. Хелин Джанер Себахтин - 5 клас - II място, учител: Мария Профирова;
5. Весела Щерева Добрикова – 7 клас - II място, учител: Димитрина Валкарева.
Темата за всеки клас се състои от логически задачи и такива с повишена трудност от учебното съдържание за съответния клас, общо седем задачи: пет от тях с избираем отговор, една – с отворен отговор и една с повишена трудност с описание на решението от учебното съдържание за съответния клас. Участниците разполагаха със 120 минути време за работа.
Сложните математически комбинации за поредното издание на Математическия турнир „Перперикон“ бяха изготвени от екип под ръководството на проф. Сава Гроздев - зам. ректор на ВУЗФ и проф. д-р Росен Николаев – ИУ Варна.
Турнирът се провежда под патронажа на Никола Чанев - Областен управител на област Кърджали.
На церемонията на награждаването в Бизнесинкубатора в Кърджали присъстваха много ученици, учители, директори на учебни заведения, експерти от РУО и родители. Домакините от Кърджали бяха подготвили специална музикална програма за гостите, но и още едно признание за учителския екип по математика на СУ „Отец Паисий“. Наградата за най-добър преподавател по математика бе присъдена на г-жа Керанка Стамова, дългогодишен учител в Средно училище "Отец Паисий" Кърджали.
Честито на учениците, показали отлични математически познания!
Поздравления и за техните учители!
Пожелаваме светът им да бъде изпълнен с поезия от логически идеи и стоплен от словесната математика на съкровените човешки чувства.

koordinator на 09.12.2018 - 15:17 Отпечатай

ОТНОВО В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!!!

Скъпи ученици, учители и родители от 10. 12. 2018 г. (понеделник) се възстановяват редовните учебни занаятия в ОБНОВЕНАТА СГРАДА НА СУ "ОТЕЦ ПАИСИЙ" гр. Кърджали по следния график:

V - VII клас от 7. 30 часа;
VIII - XII клас от 13. 15 часа.


koordinator на 03.12.2018 - 19:13 Отпечатай

МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ В БЕРЛИН

ВЪЗПИТАНИЦИ НА СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ УЧАСТНИЦИ В МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ НА EUSTORY NEXT GENERATION ПРЕЗ НОЕМВРИ 2018 Г. В БЕРЛИН

Двама възпитаници на СУ „Отец Паисий“ - Момчил Димов и Милица Гечева - се завърнаха от провелата се през изминалата седмица (14 -19 ноември 2018 г.) в Берлин среща на високо равнище ЕUSTORY next generation на тема: “Making peace with history” ("Създавай мир с история") с работен език - английски. Заедно със 120 млади европейци, както и експерти от академичната общност, от областта на журналистиката, образованието и изкуствата, нашите ученици, съсредоточиха вниманието си върху процесите на вземане, водене на преговори и поддържане на мира в Европа, защото точно тя - историята - може да ни служи като отправна точка за международно общуване и разбиране.
Пред екип на вестник „Паисиевци“ Момчил и Милица споделиха впечатленията си от участието им в международния проект.
Момчил участва в семинар под формата на симулативна игра на тема: „How to end a war“ и търси възможните начини да бъде спряна една война, като се пренапишат договорите. Жребий отрежда при пресъздаването на Парижките мирни преговори да бъде в ролята на Фердинанд Фош (военен деец и историк, френски маршал, главнокомандващ съюзническите войски по време на Първата световна война).
„Първоначално държавите победители имаха право да изразяват мнението си и да гласуват дали да се приемат обсъжданите клаузи, а победените държави можеха само да изразяват мнението си, без възможност да гласуват. Позицията на Франция бе особена. Едновременно трябваше да имаме мнение за всичко, а в същото време, като домакини на преговорите, да даваме думата на всички, без да взимаме лично отношение. На следващия етап от симулацията държавите победители и държавите победени имаха еднакво право на глас и вот. Това правеше задачата доста по-сложна… Как се договаряш, когато всички са победители?
Финалната ни задача бе да подготвим и да представим по интересен начин това, което бяхме разработили в Workshop-а през изминалите дни, като създадем 11 точки, по подобие на 14-те на Удроу Уилсън, но обобщавайки факторите, осуетяващи разбирането между хората. Беше интересно и развиващо преживяване. Нови запознанства и култури, различен поглед към миналото и нашето време. “ – споделя впечатленията си единадесетокласникът.
Темата, избрана от Милица - „War and peace cast in stone“, разглежда как войната и мирът през различните епохи са оставили своя отпечатък върху камък. Тя има предварително поставена задача от координаторите да представи паметници от страната ни и избира чрез видеофилм да разкрие мистиката на Мадара и Белинташ. Участието й включва посещения на определени обекти, запознаване с различни архитектурни забележителности и паметници в Берлин – цитаделата, Unveiled, Berlin and its monuments, най-старата сграда в Берлин, построена още през 19 век, паметници, намиращи се в центъра на града, близо до хората всеки ден - Soviet War Memorial, Memorial to the Murdered Jews of Europe, Lessing Monument, Berlin Peace Column, Brandenburg Gate, St. Hedwig's Cathedraw, Marx-Engels monument и др. Като краен резултат всеки трябва да изработи свой макет, представящ усещания, мисли, чувства от преживяното и да сподели какво от живота трябва да се помни.
„Днес получих писмо от координаторите на моя Workshop със снимки от експозицията на макетите ни в галерия на Цитаделата, която е последваща дейност по проекта. Участието ми бе вълнуващо и градивно… Да се докосна до нечия чужда история, да я почувствам, да направя съпоставка с това, което народът ни е изживял, да предам своите мисли, разсъждения, чувства и емоции в един единствен може би бъдещ паметник, да бъда част от нещо много по-голямо и по-силно от мен самата бе трудна, но изключително полезна, интересна, вдъхновяваща и различна задача. Щастлива съм, че имах възможността да бъда на точното място, в точния момент и с точните хора, които да ми покажат, че животът ни човешки не е просто една бързо изчезваща прашинка в безкрая."
Напомняме, че до участие в този проект паисиевци стигнаха след класирането им в Десетия юбилеен национален исторически конкурс през 2017 г. на фондация „Ценности” с уебразработка по темата: „Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим”. Работата на нашите участници и техния научен ръководител - г-н Кирил Гогов - бе оценена на международно ниво и бяха поканени да кандидатстват за срещата в Берлин през ноември тази година, а кандидатурите им одобрени по първото посочено от тях желание. От България са класирани само четирима участници, двама от които са от СУ „Отец Паисий“.
Благодарим им за отличното представяне и ги поздравяваме за успеха!

koordinator на 29.11.2018 - 12:02 | 0 Коментари | Отпечатай

ОБУЧЕНИЕ ОТ БЧК

ОБУЧЕНИЕ НА ДЕВЕТОКЛАСНИЦИ И ДЕСЕТОКЛАСНИЦИ ОТ СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“, ОРГАНИЗИРАНО ОТ БЧК - КЪРДЖАЛИ

На 19 и 20 ноември 2018 г. в залата на Областен съвет на БЧК – Кърджали бе проведено второ обучение на тема: „Самоспасяване и действия при долекарска помощ при инциденти, свързани с наводнения и последващи кризи“ с участието на ученици от IX и X клас на СУ “Отец Паисий“ - град Кърджали. При проведените двудневни обучителни сесии участниците наблюдаваха и усвояваха знания и умения за оказване на долекарска помощ, за психосоциална подкрепа след бедствия и стресови ситуации, както и за ефективни практически дейности в случай на новоднение и последващи кризи за оказване на първа помощ до пристигане на специализирани медицински екипи.
Водещи на обучението бяха д-р Стоян Петков – лектор по ПДП към ОС на БЧК – Кърджали и Катерина Дикмева – дългогодишен доброволец на ЧК и областен обучител по ПДП.
Учениците и техните ръководители – Мариана Василева и Златка Колева – се запознаха с нови и полезни екипни и практически подходи, с медицински и социални техники.
Инициативата се реализира в рамките на проект „Центрове за повишаване на готовността на населението за реакция при наводнения“ на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, финансиран по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.“ в партньорство с БЧК. Целта на проекта е повишаване на капацитета на подрастващите за действия при наводнения и последващи кризи.

koordinator на 29.11.2018 - 11:53 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини