СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Брояч

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ГОРАТА
21 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ГОРАТА

Знаете ли, че…
Горите пречистват въздуха, подобряват питейната вода, предпазват от наводнения, запазват биоразнообразието, смекчават климата, намаляват шума и праха и парниковите газове и не на последно място предлагат естествено място за отдих. И макар да покриват 30 процента от сушата на земята те пречистват въздуха. За година едно дърво задържа и обработва 10 000 л. вода и 30 кубика въздух…
С тези още интересни и любопитни факти инж. Тодор Тодоров от Регионална дирекция по горите - град Кърджали и инж. Пенка Тодорова от Лесозащитна станция - град Пловдив запознаха възпитаниците на г-жа Минка Стоянова и г-жа Тодорка Карагяурова.
На 21 март 2019 г. по повод Международния ден на горите, в I А и II A клас бе представена презентация под Мотото на ООН за 2019 г. "Гори и образование. Да се научим да обичаме гората!"
Експертите от дирекцията запознаха малките паисиевци с функциите на гората и ползите от нея, разкриха им кои животински и дървесни видове обитават нашите планини, показаха им голямо разнообразие от гъби, билки и плодове, редки и защитени видове, населяващи гористите местности на България и най-вече природата в Родопите. Под формата на игри децата научиха, че гората е дом за много животни и птици, че с усилията на всички може да бъде съхранявана и опазвана.
Малчуганите получиха тематични подаръци - брошура за защитени природни територии и обекти и обещаха да пазят ценните природни богатства.
Думата гора идва от латинска фраза, която буквално означава "навън".
Да, навън в гората е красиво през всички сезони… Приказно е през зимата, цветно през есента, лятото е прохладно, а пролетта – свежа и примамващо зелена…
Посланието, което достигна до децата на СУ „Отец Паисий“ в този ден бе: „Да се научим да обичаме ГОРИТЕ!“.
А всички ние – паисиевци - бихме добавили: Ако усвоим този вид обич и съхраним вълшебната и пречистваща красота на горите, ще можем да завещаем по-добра планета за децата ни и по-добри деца за планетата ни!
ЧЕСТИТ СВЕТОВЕН ДЕН НА ГОРАТА!


koordinator на 24.03.2019 - 19:59 | 0 Коментари | Отпечатай

ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ
ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ

Всичко, което изричаме, пишем, чуваме е дар…
Всеки, който умее да пише, чете, говори добре, притежава сила… силата на буквите, на словото, на онази невидима енергия, която докосва, стопля, гради и увлича.
Знаем я от невръстни деца, усещаме магията й, защото те – буквите - са навсякъде и ние дотолкова сме свикнали с тях, че не си даваме сметка за значението им. Сами по себе си са ИЗКУСТВО, с което всеки създава своята житейска приказка. Но са и първата, най-трудната и най-резултатната способност в процеса на възпитание на човека.
В няколко поредни дни най-малките ученици на СУ „Отец Паисий“ имаха празник, защото вече могат да разпознават и откриват важното и значимото, да усещат красотата на буквите, звука им, да уважават графиката на писмените знаци.
От тук нататък това велико откритие и изкуство завинаги ще е част от света им. Гости на тържеството им бяха родители, близки и младите артисти от театър "Чар" - гр. Пловдив, които докоснаха въображението, любознателността им и завинаги запалиха у тях артистичен импулс.
Малките ученици пяха песни и рецитираха стихове за буквите. В игрите с артистите показаха, че различават букви и звукове, че знаят гласните и съгласните и умело могат да образуват думи от разместени букви и да конструират изречения от разбъркани думи.
Да, първокласниците на г-жа Минка Стоянова, г-жа Анна Владимирова, г-жа Ваня Велкова, г-жа Иванака Димова, г-жа Марийка Илиева, г-жа Биянка Стоянова вече пишат бързо и лесно думи със зададена начална буква, усещат обеззвучаването в края на думата и правят проверка за правопис, знаят наизуст българската азбука и заслужиха своя празник. А може ли празник без музика? След интересните игри с буквите първолаците се потопиха в магията на българската народна музика.
Тържествата бяха интересни и завършиха неусетно. Най-малките ученици на СУ „Отец Паисий“ получиха удостоверения за начална грамотност.
А театърът на буквите започна да пише своята приказка за всеки един от тях…
Желаем им тя да е красив дар по пътя им!


koordinator на 21.03.2019 - 09:47 | 0 Коментари | Отпечатай

ПЪРВЕНЕЦ В ОБЛАСТНА ПО ФУТБОЛ
ТИМЪТ НА СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ - ПЪРВЕНЕЦ В ОБЛАСТНА НАДПРЕВАРА ПО ФУТБОЛ

Звук, стадион, напрежение, песни, движение, завои, топка… Усетихте ли пулса на играта, наречена футбол?
Страст, борба, гордост, великодушие, водачи, отборен дух, любов, усмивки, постижения… Ето го и вкусът на победата!
За 90 минути хората могат да се присъединят към духа на играта, да се уважават и да забравят житейските проблеми… Време е за 90-минутна почивка от ежедневието.
Хубавата игра и забавлението са по-важни от победата, но чувството да я извоюваш, превръща футбола в неописуемо изживяване.
През изминалите дни светът на паисиевци бе превзет от опиянението, наречено футбол, и от духа на успеха. Отборът на СУ „Отец Паисий“ стана първенец в Областния турнир за ученици във възрастова група 5-7 клас. Новината съобщи треньорът на тима Димитър Кичков и учител по физкултура в училището.
В надпреварата участваха отбори от различни училища от област Кърджали. Паисиевци победиха отборите на СУ „Никола Вапцаров“ – с. Бенковски с резултат 6:0 и на СУ „Хр. Смирненски“ – с. Черноочене с 1:0. След финалната победа над футболния тим на СУ „Никола Вапцаров“ – град Момчилград и класирането на първо място младите спортисти заслужиха честта да представят област Кърджали в зоналните първенства на по-късен етап.
Предстои футболен мач с победителя от област Хасково, за да се определи отборът първенец в ЗОНА Родопи.
Ето и имената нашите футболисти: Георги Павлов, Димитър Димитров, Петър Видински, Христо Колев, Васил Точев, Радослав Узунов, Божидар Ангелов, Александър Йосифов, Николай Димитров, Мохамед Раооф, Михаил Гергинов, Дженг Якуб, Николай Годуманов и капитана на отбора – Гюнай Азис.
Това са спортните ни герои, които заслужено завоюваха победи на терена! Поздравяваме ги с отличното представяне и им желаем успех в предстоящите срещи.


koordinator на 21.03.2019 - 09:27 | 0 Коментари | Отпечатай

"ИЗБИРАМ ДА ПОМОГНА"
ПАИСИЕВЦИ ЗАЕДНО В БЛАГОРОДНАТА ИНИЦИАТИВА "ИЗБИРАМ ДА ПОМОГНА"

Те – нашите деца – са усмихнати, позитивни, мотивирани и… не спират да търсят начини да променят към по-добро света ни. И го преобразяват при всяка възможност. А с последната кауза, в която с огромно желание се включиха, спасяват животи.
В подкрепа на кампанията „Капачки за бъдеще“ в СУ „Отец Паисий“ започва училищна инициатива под мотото "Избирам да помогна", която бързо се разраства. Учениците събират над тридесет десетлитрови туби и няколко чувала с пластмасови капачки и ги предават за рециклиране. Събраните средства се използват за закупуване на техника за бебета - кувьози. Пластмасата се рециклира в суровина за създаване на друга пластмаса, а дарението на децата се превръща в ценност в името на детски живот, в името на бъдещето!
Основен организатор на благородното училищно начинание е г-жа Северина Вълчева, която пред екип на вестник „Паисиевци“ споделя: „Щастлива съм, че Грижата и Доброто могат да обединят толкова много и различни хора! Страшно много ме трогнаха учениците от 6 Б клас - разказах им за какво се събират капачките, как можем без усилие да помогнем на невинни и беззащитни бебета да живеят, защото те не са избрали своята злочеста съдба да се родят различни, и на следващия ден си купуват ръкавици от аптеката и правят оборка на Рилите. Събрали са всички капачки около блоковете и заведенията!!! Имах първи час с тях и ми донесоха капачки за цяла 10-литрова бутилка. В подкрепа на кампанията се включиха приятели и роднини на учениците, които имат заведения и магазини, събират и на работните си места!
Мили деца, "Добротата е най-прекрасната музика за душата" е казал Ромен Ролан. Затова, мили деца, нека вашата песен никога не свършва! Благодаря, че сте това, което сте! Благодаря, че ви има! “
Класовете, които се включиха в инициативата са много: 1 А, 1 Б, 1 В, 1 Г, 1 Д, 1 Е, 2 А, 2 В, 3 А, 3 В, 4 Б, много ученици от 5 до 12 клас. Благодарим Ви, малки и големи паисиевци, за благородното начинание!
Толкова неща ежедневно се променят около нас, светът ни всяка секунда придобива нов облик, но истинското винаги докосва, преобразява, оставя следа… Неописуемо е усещането как нещо малко може заедно да превърнем в красива и осъществена идея…
Акцията продължава... Идвате, оставяте си капачките и продължавате пътя си, но помагате на не един бъдещ живот.
Струва си, нали :)


koordinator на 19.03.2019 - 08:20 | 0 Коментари | Отпечатай

ПАИСИЕВЦИ - ЕВРОДЕПУТАТИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ
ПАИСИЕВЦИ - ЕВРОДЕПУТАТИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ПО ПРОГРАМА "ЕВРОСКОЛА"

„Около 600 ученици от гимназии и техните учители от 24 европейски държави от Кърджали в България до Утрехт в Холандия ще представят училищата си и ще заемат местата на #MEPs in the #Hemicycle на Европейския парламент в Strasbourg.eu. Те ще имат уникалната възможност да дискутират с гръцката евродепутатка Ева Каили.“
Това гласи известието, публикувано в 9.03 ч. на 07.03.2019 г. във фейсбук страницата на Euroscola. На този ден Parlement Européen – Страсбург за пореден път отвори врати за много млади европейци, сред които бе и ученически екип от СУ „Отец Паисий“ – град Кърджали. Чрез участието си в Деня на Euroscola паисиевци представиха България и града ни в една от най-висшите институции в обединена Европа и разбраха какво означава да бъдеш член на Европейския парламент и да познаваш по-добре Европейския съюз, европейската интеграция, европейското гражданство и парламентарната демокрация.
24 гимназисти от Средно училище „Отец Паисий“ - град Кърджали заеха местата в Европейския парламент и опознаха отблизо работата на институцията.
Началото на работния ден за младите евродепутати започна с тържествено откриване и представяне на всяка участваща държава. Дванадесетокласникът Кирил Добрев презентира пред присъстващите България, Кърджали, СУ „Отец Паисий“, а Йоана Павлова от 10 В клас разкри името на родината ни в съзвучие с родопската песен „Вечерай, Радо…“. Д еветокласничката Джулия Гардинър бе журналист с осигурен достъп до всички места в Европейския парламент.
В рамките на деня и според изискванията на проекта учениците, разделени в шест групи за дебати, „заседания на комисии“ и „пленарно заседание“, оживено разискваха на английски език проблеми по предварително зададени теми. Въвлечени в процеса на вземане на решения, в избора и отговорностите, те водиха дискусии от различни области: „Околна среда и възобновяеми енергийни източници“, „Миграция и интеграция“, „Младежка заетост“, „Сигурност и права на човека“, „Европейски избори 2019“, „Бъдеще на Европа“. Съвместните дейности по наболели актуални въпроси с младежки представители на други европейски училища станаха основа на дългосрочни приятелства, нови партньорства и бъдещи мечти.
Образователната програма на паисиевци бе придружена и с развлекателно-туристическа. Маршрутът в пътуването включваше красиви забележителности от Страсбург, Кел, Баден-Баден, Карслруе.
При завръщането си в Карлсруе - Германия - с български народни песни и хора паисиевци сътвориха своеобразен флашмоб.
През цялото време бяха придружавани от директора на училището Златко Атанасов, педагогическия съветник – г-жа Красимира Георгиева и г-жа Валентина Славеева – старши учител по обществени науки.
Припомняме, че това е третото поредно участие на ученици от СУ „Отец Паисий“ в Евроскола от 2011 година насам. Според регламента участие по програмата ще бъде възможно отново след три години. А дотогава за паисиевци предстоят нови предизвикателства и върхове.
Желаем им успех!
koordinator на 17.03.2019 - 20:01 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини