СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Брояч

ОБЛАСТЕН КОНКУРС ЗА КОМПЮТЪРНА ГРАФИКА 2018
ОБЛАСТЕН КОНКУРС ЗА КОМПЮТЪРНА ГРАФИКА
„МОЯТ ИЗВЪНЗЕМЕН ПРИЯТЕЛ“ – КЪРДЖАЛИ, 2018


koordinator на 09.11.2018 - 22:12 Отпечатай

ОБУЧЕНИЯ НА ОСМОКЛАСНИЦИТЕ
ОБУЧЕНИЯ НА ОСМОКЛАСНИЦИТЕ ОТ СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ НАВОДНЕНИЯ ОРГАНИЗИРА БЧК - КЪРДЖАЛИ

На 5 и 6 ноември 2018 г. в залата на Областен съвет на БЧК – Кърджали стартира обучение на тема: „Самоспасяване и действия при долекарска помощ при инциденти, свързани с наводнения и последващи кризи“ с участието на 20 ученици от VIII клас на СУ “Отец Паисий“ град Кърджали. Водещи на обучението бяха д-р Стоян Петков – лектор по ПДП към ОС на БЧК – Кърджали и Катерина Дикмева – дългогодишен доброволец на ЧК и областен обучител по ПДП.
Инициативата се реализира в рамките на проект „Центрове за повишаване на готовността на населението за реакция при наводнения“ на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, финансиран по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.“ в партньорство с БЧК. Целта на проекта е повишаване на капацитета на подрастващите за действия при наводнения и последващи кризи.
Д-р Петков запозна участниците с първа долекарска помощ при различни ситуации: наводнение, изгаряне, замръзване, отравяне. Катерина Дикмева проведе практическата част на обучението чрез интерактивни игри, разделяне на отбори, практически демонстрации и упражнения на видове превръзки, обездвижване на крайници и много други интересни за учениците задачи.
След проведените двудневни обучителни сесии учениците придобиха знания и умения за оказване на долекарска помощ, за психосоциална подкрепа след бедствия и стресови ситуации, както и за ефективни практически дейности в случай на новоднение и последващи кризи за оказване на първа помощ до пристигане на специализирани медицински екипи.
Учениците и техните ръководители - Веселина Кючукова и Галина Балабанова – се запознаха с нови и полезни практически, медицински, социални и екипни подходи и техники.


koordinator на 07.11.2018 - 09:50 | 0 Коментари | Отпечатай

ЙОАНА И ХАДЖЕР С НАГРАДИ
ЙОАНА И ХАДЖЕР С НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ ЮНАШКА“

В Деня на народните будители, НМ „Христо Ботев“ гр. Калофер бе домакин на връчване на наградите на победителите в Националния ученически конкурс „Свобода или смърт юнашка“, осветен на годишнината от рождението на Христо Ботев, организиран от община Карлово и подкрепен от Министерството на образованието и науката.
Над 150 участници от цялата страна се включиха в конкурса. Компетентно жури за литературните творби с председател Мариан Кръстев – поет и преподавател по български език и литература в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Карлово и членове: Мирослав Колев – директор на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ – Карлово, Ася Николова – директор на НМ „Христо Ботев“ – гр. Калофер, София Димитрова – общественик, Маргарита Сангурова – главен специалист в дирекция „Хуманитарни и социални дейности“, отсъди кои ще са победителите. Чрез своите творби – литературни и художествени – участниците в конкурса по свой начин отбелязаха кръглата годишнина от рождението на Христо Ботев и изразиха своето отношение към делото му 170 години по-късно.
Заместник-кметът на община Карлово Стойо Карагенски поздрави всички участници и благодари на Радостина Николова – директор на Дирекция „Квалификация и кариерно развитие“ в МОН за подкрепата. „Когато говорим за Ботев, Левски и нашите будители, да търсим делата им, които те са ни завещали за днешна България“, каза г-н Карагенски пред присъстващите и връчи наградите.
Директорът на НМ „Христо Ботев“ Ася Николова също благодари на учениците от цялата страна, предоставяйки им безплатен достъп до всички музейни зали в град Калофер. Поздрав отправиха и председателите на журито в двете категории Мариан Кръстев – литератор и Димитър Бакърджиев – художник.
Наградените участници получиха грамота, книги и сувенири, посветени на Ботев, и парична сума.
След церемонията по награждаването, в знак на признателност, учениците поднесоха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев, неговата майка и Мемориален комплекс - Христо Ботев.
Споделяме моменти от награждаването на Йоана и Хаджер и им пожелаваме нови творчески изяви, в които чрез силата на словото да търсят, изразяват, преосмислят и създават градивни светове и истини. Съвремието ни има нужда от това!


koordinator на 07.11.2018 - 08:44 | 0 Коментари | Отпечатай

ИНОВАТИВЕН БИНАРЕН УРОК
ИНОВАТИВЕН БИНАРЕН УРОК ЗА ШЕСТОКЛАСНИЦИТЕ В СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“

Иновативен бинарен урок по учебните дисциплини Човекът и природата и Музика на тема „Натиск и налягане“ се проведе на 31.10.2018 г. в СУ“ Отец Паисий“ - гр. Кърджали. Учениците от VІ В клас под ръководството на преподавателите по музика - г-жа Гергана Кюлханова и по човекът и природата - г-жа Валентина Мингова - участваха активно в час, посветен на необятните примамливи светове на науката и изкуството. Така трудните понятия: сили, натиск и налягане, бяха представени по интересен и достъпен за шестокласниците начин. Новите знания, умело обяснени от двете преподавателки чрез особености в устройството на различни предмети, животни и… цигулката, стигнаха до децата чрез нетрадиционни и иновативни методи. Съчетанието между физичните закономерности и музиката предизвика и провокира учениците така, че те неусетно да усвоят основните новости в заложеното учебно съдържание.
Краят на часа бе оповестен не от стандартен училищен звънец, а от музикално изпълнение на г-жа Кюлханова, което притаи дъха на учениците.
Интерактивният бинарен урок беше заснет на видео. Към него ще бъде добавена и методическа част. Подобен вид уроци са заложени за реализация по проект „Иновативно училище“, който предвижда разработването на учебното съдържание по нов начин чрез обединяване на различни предмети в иновативни междупредметни модули. Някои от проектните цели са изграждане на нови умения, превес на нетрадиционните методи в клас и екипна работа между учители и ученици.
Гости на урока бяха Директорът на училището - г-н Златко Атанасов и заместник-директорът - г-жа Валентина Терзиева


koordinator на 04.11.2018 - 16:53 | 0 Коментари | Отпечатай

ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ ДА СИ СПОМНИМ И ПОЧЕТЕМ КИРИЛ ВАНКОВ И ПЪРВАТА УЧИТЕЛКА В ГРАДА НИ - ПАРАСКЕВА ВАНКОВА

“От гневното и страшно лято на 1913 година България надделява над руините и съсипните си... Каква ли въздишка се изтръгва от настрадалите се кърджалийци заради безпощадния Берлински договор! Колко години са минали от оня първи миг, осветен от свободата, а след това потъмняла в хватката на политическа воля и дипломация! За втори път вирусът на свободата е усетен. Вече не горчица. Денят е 21 октомври, часът е навръх обед, свещеното действие е присъединяване на Кърджали към България. яма връщане назад! С десетината си махали, с къщите, покрити с ръчно направени керемиди, и с тесните си улички градът трябва да се отърси от стария си вид и да посрещне двайсетина век с първите му 13 години подобаващо...
Есента в живота на града е в неговия ритъм, в приказната му кардиограма. Животът хем се сили да надбори миналото си, хем следва обичайния си ход - бавен, отменен, със занаятчийска мярка и с търговска сметка, с женитба и раждания - така, както е било от едно време. Джамията посреща и изпраща слънцето с гласа на мюзеина, молитвата му си говори с Аллах. По кьошета, на завет, се чува хорска реч, ръце се докосват, стъпки се разделят. Денят се протяга на обед, после потреперва от студа и се крие зад дуварите и кафенетата. Вечерта погълва слънцето, всички жители на градчето се кротват рано в къщите си по навик и повтарят каквото са чули и видели. Навън остават войниците в казармата. Краят на октомври е. На другия ден в града ще пристигне Кирил Ванков, назначен за училищен инспектор, млад, образован и културен човек. Трийсет и първи октомври е, 1913 г. Това се случва преди повече от 100 години.
НЕКА СИ СПОМНИМ ЗА КИРИЛ ВАНКОВ и ПАРАСКЕВА ВАНКОВА, направили града ни част от нова България!“
Венета Филипова
Има дни, в които се докосваме до духовната ни същност повече от всякога, съзираме себе си далече във времето, но и търсим опора, за да продължим.
Такъв е и днешният… Вглеждаме се във времето…Търсим и преоткриваме ПЪРВИТЕ… Прекланяме се пред делото и паметта им.
Неизменно паисиевци свеждат глава пред свещенодействието им и си спомнят…
Четем архивна записка: „Все пак инспекторът реши, трябва да се открие първоначално училище... затова на 3 ноемврий той подаде надлежната телеграма в Министерството на Народното просвещение.“
По-нататък следва хронологията на началото: с телеграма № 15142 от 9. XI. 1913 г. се съобщава на околийския инспектор, че със заповед № 042 от 7.XI. се открива първоначално народно училище в гр. Кърджали, а със заповед № 2082 от 12. XI. се назначава за учител Параскева К. Ванкова. Учител в първото светско училище в Кърджали и Източните Родопи „Отец Паисий“. Родена на 22 януари 1892 г в село Вълчедръм, Монтанско и починала на 8 юли 1983 г в Кърджали.
Основателите остават в летописа като първи и вечни: Кирил Ванков и Параскева Ванкова. След тях ще дойдат Валентина Памукова, Мария Стоянова, Надежда Делчева от гр. Хасково, Пандора Секулова от гр. Щип, Ангел Атанасов от Кукуш, Ана Николова и Антон Иванов от Скопие, Мария Йорданова, София Митрева.
Подобни личности никога не се забравят, делото на ПЪРВИТЕ се помни - от учители, ученици, граждани.
Всяка година на този ден паисиевци участват в преклонение пред паметника на Параскева Ванкова. В знак на почит пред тази велика българка осмокласниците поднасят цветя, припомнят си делото й, коленичат пред паметта на първата учителка в Родопите, поздравявана от учениците и цялата общественост в града с „Добър ден, учителко!”.
Параскева Ванкова е носител на орден „Свети Свети Кирил и Методий” – Ι-ва степен. По случай 100 години от откриването на училище “Отец Паисий”, град Кърджали посмъртно е удостоена с ”Почетен знак – златен герб на община Кърджали”.
Но знакът, в който е обвеяно името на първите учители в града ни, всъщност е част от знака на българското будителство, събудило светове в нас, много преди да се случат!
Будителят…
Човек, който…
Предава знанията си, без да иска нищо за това.
Помага на родината и винаги върши добро.
Поставя проблеми и се опитва да взема решения.
Кара ни да се чувстваме горди, че сме българи.
Помага да преоткрием своята ценностна система.
Има опит и има на какво да научи сънародници и непознати, свои и чужди.
Далновиден и прозорлив е и дава перспектива на другите, помага на хората да погледнат в бъдещето и вдъхва самочувствие.
Народен будител е човек, който променя личностния свят на друг човек.
Човек, който обича.
Човек, който обгрижва порастването на човешката душа, човекът с главно „Ч”.
Поклон пред делото Ви, български будители!


koordinator на 04.11.2018 - 16:40 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини