СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Брояч

ПАУЛИНА ЛЮБОМИРОВА ПРЕДСТАВИ КЪРДЖАЛИ
ПАУЛИНА ЛЮБОМИРОВА ПРЕДСТАВИ КЪРДЖАЛИ НА ЧЕСТВАНЕТО НА 3 МАРТ В ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯТА В БРЮКСЕЛ

Деветокласничката от СУ „Отец Паисий“ Паулина Любомирова участва в честването на Националния празник на България – 3 март, който бе отбелязан тържествено в Европейската комисия в Брюксел на 20.02.2019 г.
В края на януари Паулина спечели като награда това пътуване до белгийската столица, след като бе високо оценена нейна компютърна рисунка, озаглавена „Ние сме част от Европа“. С нея тя участва в конкурса „България в Европа – минало, настояще и бъдеще“, който бе организиран от еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел.
Домакин на честването бе еврокомисарят Мария Габриел, а официални гости бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Мариана Николова и еврокомисарят по образованието Тибор Наврачич. В тържеството се включиха още посланици на държавите членки и страни от Западните Балкани, както и десетките българи, работещи в Брюксел. Част от празника бе откриването на изложбата с 1 2-те отличени рисунки на ученици от 9 града в страната, сред които и творбата на Паулина.
Тържествена програма поднесоха децата от Българското училище „Пейо Яворов“ към Посолството на България в Брюксел и учениците от българската секция в Европейско училище IV. Пред представители от различните националности в ЕС те рецитираха стихове, пяха песни и танцуваха. Събитието бе широко отразено в националните медии, сред които БТА, 24 часа, БНТ и други.
За своето пътуване до Брюксел и участието си във високия форум, Паулина разказва с вълнение и ентусиазъм. С групата от 12-те отличени ученици тя е посетила Европейския парламент, където била посрещната от евродепутата Владимир Уручев. Участва също в среща-дискусия с Мария Габриел. На нея, знак на благодарност за поканата, поднесла летописното издание „Бразди“, отпечатано по повод 100-годишнината на СУ „Отец Паисий“, както и романа за деца „Здравей, Книгария“, на която самата Паулина е илюстратор.
Деветокласничката споделя, че се чувства силно впечатлена от всичко, което е видяла и почувствала в големия европейски град. Насърчена е от това, че едномесечният ѝ труд над компютърната рисунка е възнаграден и това я мотивира да продължи да се развива и твори. Разбира се, направила е безброй снимки, които няма търпение да сподели с близките си, приятелите и със съучениците си. Благодари за подкрепата, която ѝ бе оказана от училищното ръководство и на директора Златко Атанасов, по чиято идея тя участва в конкурса.
Паулина Любомирова има различни награди от регионални и национални конкурси за рисунка. Но тя не само рисува. Тя също пише стихове и проза. Неведнъж нейни творби са намирали място на страниците на „Нов живот“, както и в различни списания за култура и изкуство на територията на страната. Преди няколко месеца две нейни стихотворения бяха отпечатани и в литературно списание в Турция.
През миналото лято нейната публикация „Опазете изкуството! Изчезват сред храсталака скулптурите на Вежди Рашидов пред поликлиниката в Кърджали“ предизвика обществен отклик и проблемът бе разрешен.
Поздравяваме Паулина за поредния успех и ѝ желаем и нови творчески и житейски върхове!
Гордеем се с теб, Поли!


koordinator на 21.02.2019 - 22:14 | 0 Коментари | Отпечатай

БЪЛГАРИЯ СКЪРБИ ЗА ТЕБЕ, ДЯКОНЕ!
„МИНУТА ЗА ПОКЛОН. ДА ПОМЪЛЧИМ. ИСТОРИЯТА НЯМА ДА ТЕ ВЪРНЕ.“
Повее ли зимният февруарски вятър, повява и онази чиста и сакрална българска енергия, завещана ни от несломимия дух на Апостола.
„Ден като другите, но не съвсем.
България скърби за тебе, Дяконе!
Бесило, бяла риза и перчем –
като светкавица пронизват мрака.
За кой ли път във лъвския ти скок
днес търсим жадно смисъл и опора...
А ти ни даде простичък урок –
до смърт да си останем честни хора
Минута за поклон. Да помълчим.
Най–святата минута във живота ни.
Ще можем ли дълга си да платим,
Апостоле, пред твоята Голгота!...“
В лютата зима на 18 февруари (6 февруари по стар стил) България се разделя с най-големия си герой Васил Левски.
Обръщаме поглед към това пагубно събитие, от което ни делят 146 години. Почитаме делото на Апостола, поднасяме цвете, стихваме, замисляме се... Ден изключителен и единствен за всеки, който носи в сърцето и душата си спомена за оня рус, синеок и невероятен българин, превърнал се с делата и вярата си във високо мерило, в символ на безсмъртие и вечност!
На 19 февруари гордостта и падението, величието и срама се преплитат, замират и стягат гърлото ни… Кои сме ние, какви сме, какво наследихме, а какво ще завещаем, каква следа ще оставим… на децата ни, на тези след нас… И отговорът идва някак от само себе си, щом чуем името на Апостола.
Решителност, смелост, преданост, честност, доблест, патриотизъм, свобода… Въпреки времето, за нацията ни, за нас и тези след нас, Дякона е жив, неповторим и вечен, пример и сила. И докато го помним и почитаме, България ще я има, защото той ни я завеща: „ЧИСТА И СВЯТА”!
Поклон и вечна слава, ДЯКОНЕ, поклон!
Училищни инициативи, посветени на 146 години от смъртта на Апостола:
  • - Участие на учениците от I, II и III клас на СУ „Отец Паисий“ в общоградското поклонение пред монумента на Дякон Васил Левски. Китка цвете, почит и преклонение пред безсмъртното му дело.
  • - Лекция и посещение на изложба, посветени на делото и годишнината от гибелта на Васил Левски, в Регионална библиотека “Н. Й. Вапцаров” от учениците на I Д клас.
  • - Беседа, табло и Lapbook, изработени от II Г клас.
  • - Табло за Апостола – III В клас.
  • - Свитъци със знания за Апостола, изработени от ученици от I A И IV Б клас.
  • - Награди от конкурса за есе на тема "Народе????", организиран от Община Кърджали, Общински комитет "Васил Левски", Регионална библиотека "Никола Й. Вапцаров" и вестник "Нов живот":
  • - Айтунч Шенол от IV Д клас - I-ва награда във възрастова група до 11 години;
  • - Йоана Павлова от X В клас - поощрителна награда във възрастова група от 16 до 19 години.
koordinator на 21.02.2019 - 21:57 | 0 Коментари | Отпечатай

ТУРНИРА „ИВАН САЛАБАШЕВ“
МАТЕМАТИЧЕСКИ ПОСТИЖЕНИЯ НА ПАИСИЕВЦИ В ТУРНИРА „ИВАН САЛАБАШЕВ“

През месец декември под егидата на ПИО на МОН и секциите на Съюза на математиците в България се проведе Математически турнир „Иван Салабашев”, предназначен за ученици от II до XII клас. Tемите включват по 15 задачи (с изключение на последната). Първите десет са с избираем отговор, а останалите са с открит (числов) отговор. Верен отговор на всяка от първите десет задачи носи по 3 точки, а за последните пет въпроса се получават 6 точки.
За поредна година паисиевци участваха в оспорваната надпревара, а малките математици и този път се представиха блестящо, доказвайки че мисленето всъщност е математика. Динамичното ни съвремие предполага пълноценен живот през призмата на технологиите. Компютри, интернет - всичко това се основава на математиката. Невъзможно е да живеем в съвременното информационно общество, без да знаем основни математически правила. Притежаваните знания по тази дисциплина всъщност са огромно предимство. Ето и нашите класирани малки математици:
1. Ниляй Сали - 2 клас; I място; учител: Тадорка Карагяурова;
2. Калоян Кавръков - 2 клас; III място; учител: Росица Георгиева;
3. Ивон Хаджиева - 3 А клас; III място; учител: Мария Генева;
4. Михаела Солучкова - 4 В клас; II място; учител: Райна Чаръкчиева.
Със своя математически талант и трудолюбие те радват родители, учители и съученици.
Гордеем се с вас, прекрасни деца!


koordinator на 18.02.2019 - 12:41 | 0 Коментари | Отпечатай

ИСТОРИЯ И ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО В БИНАРЕН УРОК
ИСТОРИЯ И ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО В БИНАРЕН ИНОВАТИВЕН УРОК В СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“

„Западноевропейската култура“ бе темата на бинарния урок, проведен в VІ В клас. Преподавателите - по история г-жа Теодора Богданова и по изобразително изкуство г-н Иван Стойчев - въведоха учениците в необятния свят на науката и изкуството, като представиха презентация за епохата на Ренесанса с 3D анимации и предоставиха възможност на учениците да се учат, изявявайки свободно знанията си и чрез предварително поставени задания.
Преломната епоха в общественото и културното развитие на европейските страни „оживя“ в класната стая със своите бележити творци и учени, оставили ясна следа и предопределили множество пътища на развитие в науката и изкуството. Периоди в развитието на Ренесанса, художници, творби, първи университет в Болоня, архитектурни стилове, вдъхновяващо културно наследство на трубадури, градска култура, книгопечатане, нови източници на енергия бяха само част от засегнатите теми от времето на великите географски открития.
Ренесансът е периодът, в който Европа става водеща сила в икономическо, политическо и културно отношение. За всички участници и гости видяното, преживяното и наученото за тази епоха оставиха приятното чувство на удовлетвореност и вдъхновение от силата на историята и красотата на изкуството, от пътуването в миналото и в себе си.
Гости на бинарния иновативен урок бяха Директорът на СУ „Отец Паисий“ - г-н Златко Атанасов – и г-жа Валентина Терзиева – Заместник-директор по учебната дейност.


koordinator на 17.02.2019 - 18:10 | 0 Коментари | Отпечатай

ПРОЕКТНО-ОРИЕНТИРАН ПОДХОД
ОБУЧЕНИЕ В ДЕЙСТВИЕ ЧРЕЗ ПРОЕКТНО-ОРИЕНТИРАН ПОДХОД

Те са развълнувани, радват се, че са се справили с поредното предизвикателство, мотивирани са и бързат да споделят наученото и постигнатото. Цветен, светъл и различен поглед към света на науките отправят малки и големи паисиевци…
В наши дни когнитивната психология разглежда проектно-ориентираното обучение като един от методите за най-пълноценно и активно учене. Отворените въпроси провокират учениците да изследват и да търсят собствено решение на даден проблем. В работата си над тях те използват данни и технологични инструменти, за да могат да проведат своето проучване, да комуникират и работят съвместно, да анализират, да създават и представят резултата от своята работа. Заедно в по-малки или по-големи групи учениците намират решение на поставен казус или проблем и представят пред публика резултата от работата си (презентация, доклад, изложба, сайт или друг конкретен продукт).
Весела, Илкнур, Йълдъз, Кристина, Ива, Александра, Анастасия, Гамзе, Дамла, Дуйгу, Илайда, Ант, Павел, Борис, Антоан , Ангел, Мария, Веселина от VI клас представиха своите проекти в час по музика на тема: „Фолклорът на моя роден край“. Гости на проектното занятие по музика бяха ученици от VII Д клас и г-жа Валентина Терзиева – Заместник-директор по учебната дейност.
Бизнес инкубаторът пък оживя с проектите на любознателните второкласници на г-жа Тодорка Карагяурова. Любопитни факти за пчелите, акулите, сладководната риба трион, рибата меч, различни животни, застрашени животински и растителни видове на територията на България, полезни храни и лечебни растения бяха споделили малките паисиевци в своята проектна изложба.
Споделяме Ви някои проектни разработки на ученици от II А и VI клас и моменти от представянето им.Споделяме Ви някои проектни разработки на ученици от II А и VI клас и моменти от представянето им.


koordinator на 17.02.2019 - 18:00 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини