СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Educational Partner
Асоциация на Кеймбридж училищата в България

109 ИНИЦИАТИВИ ЗА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК

109 ИНИЦИАТИВИ   ЗА ПАТРОННИЯ   ПРАЗНИК И ГОДИШНИНАТА НА НАЙ-СТАРОТО СВЕТСКО УЧИЛИЩЕ В ГРАДА

Средно училище  „Отец Паисий“ с природоматематическа насоченост отбеляза своя патронен празник и  своята годишнина. 109 са годините, в които  училището  е отваряло  вратите си за децата на Кърджали, независимо от времената  – свидетел на войни и преходи, периоди на оцеляване,  периоди на възход, видяло и преживяло всичко, училището продължава да  е символ на образованието и просветата в града,  обвързано е с поколения кърджалийци, които милеят за него, обичат го и го тачат. Все така устремено напред, школото продължава да носи и да възпитава онзи възрожденски дух, положен в основите му през далечната 1913 година от първите просветители – Параскева и Кирил Ванкови.
Ежегодно училището провежда редица инициативи, с които отдава почит на своя патрон Паисий Хилендарски и отбелязва своята годишнина. На 12 декември стартира изпълнената с вълнение тържествена седмица, в която паисиевци показваха знания, умения и таланти. Във всеки един момент в училището се случваха разнообразни дейности и инициативи – всички те старателно и с желание подготвени, весели и любопитни, създаващи традиционната за Паисиевия декември празничност.

Състезанието „Помни българското“ и литературният конкурс „Чрез просвета за България“ поставиха началото на Паисиевите дни. Училищното пространство  грейна от  багрите на тематичните ученически рисунки с изложбите „Моето училище“ и “С идеалите на Възраждането“. Най-малките паисиевци чрез увлекателни уроци се  потопиха във възрожденските времена - рисуваха, пяха, рецитираха, проведоха старателен  урок  по краснопис.
„Взаимната метода“ бе  възродена през всички празнични дни  -  школото бе превърнато в    във взаимно училище от по-големите ученици - те  влязоха в ролята на подидаскали  и предадоха на по-малките  знанията  си за Българското възраждане, за   делото  на Паисий Хилендарски, за Параскева Ванкова – първата учителка в  Кърджали. Паисий  „лично“  раздаваше на всички свитъчета с цитати от “История славянобългарска”. Концертите "Будителят Паисий" и "Училище любимо наше!" повдигнаха патриотичния дух в училището, а педагогическият колектив  бе изненадан приятно от ученици с  възторжен рецитал на стихове за Паисий в учителската стая. Представен бе изследователският видеопроект за Паисий Хилендарски - увлекателно и опирайки се на исторически документи, трудът разказва за  „непознатия“ Паисий.
Преподавателите от различните методически обединения осъществиха разнобразни инициативи, с които почетоха празника: езикова фиеста проведоха учителите по езици; турнирите по  тенис и волейбол доставиха истинско удоволствие на почитателите на спорта; младите биолози  представиха проектът „Биологията от нас за вас“ и подредиха тематични изложби; ученици  се надпреварваха в онлайн математическото състезание и в математическо судоку; открит урок по история представи летописната книга като извор за миналото на училището, проведоха се  дискусии и Кръглa маса за зависимостите; "Паисий за Паисий" бе надсловът на организирания базар, който предлагаше вкусна домашно приготвена храна и коледна украса, за да събере средства за социално слаби, сираци и  нуждаещи се от лечение хора.  
Изключително въздействаща за учители и ученици бе срещата с Венета Филипова –  дългогодишен преподавател по български език и литература в СУ „Отец Паисий“  и автор на книгата „Бразди“, написана за 100-годишнината  на училището.
Двата конкурса, инициирани и осъществени от училището  - „Заветите на Паисий - „Знай своя род и език“  -  областен  конкурс  за компютърна графика,  и  "С идеалите на Възраждането“ - конкурс за разкази, есета и поезия, тържествено наградиха отличените и класирани творби.  На събитието присъстваха гости, учители, родители, ръководството на училището,  представители на местните медии. Отличията бяха връчени от директора Златко Атанасов, от Даниела Апостолова - експерт в РУО – Кърджали, и от Лазар Попов - президент на компания „Глобал Нет“.      
Денят на самоуправлението в СУ „Отец Паисий“ бе едно от най-интригуващите събития – ръководството и учителите бяха заменени от ентусиазирани ученици, които се запознаха от първо лице с  особеностите на педагогическата, преподавателската и управленската работа. Денят изобилстваше от интересни педагогически подходи и забавни случки и остави незабравим спомен у всички.  
Емоционален и красив бе тържественият концерт на училището, който постави финалния щрих на Паисиевата седмица. Възторженото слово за Паисий, изпълненията на гайда и цигулка, народните песни и танци на училищните фолклорни състави, изпълненията на вокална група „Звънче“ и солисти, мажоретният състав на СУ „Отец Паисий“  - всички те създадоха неповторима празнична атмосфера и  докоснаха сърцата на присъстващите родители, ученици, учители и гости.  

koordinator на 21.12.2022 - 08:57 | 0 Коментари | Отпечатай

Коментари
Няма добавени коментари.

Напиши коментар
Моля влезте, за да коментирате.

Оценка
Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.

108 ГОДИНИ-
108 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от олимпиади и състезания |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини