СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Educational Partner
Асоциация на Кеймбридж училищата в България

С празничен концерт и урок по родолюбие паисиевци

С празничен концерт и урок по родолюбие паисиевци почетоха 3 март

Празничен концерт „Да пребъде България!“, посветен на 3-ти март, представиха пред ученици, учители, родители и гости в Актовата зала на училището възпитаниците на музикалния педагог Евгения Пейкова. Водещ на празничната програма бе Георги Димитров от 8.а клас, а за  визуалното отразяване  на събитието се погрижиха Стиляна Георгиева от 11.а клас и Михаела Солучкова от 8.а клас. Презентация за 3-ти март бе изготвила Габриела Янкова от 8.а клас  а началото на тържеството бе поставено с изпълнението на химна на Република България от първокласника Кристиан Сербезов. Стихове за Освобождението рецитираха Николина Ташкова, Виктория Янева и Николая Караманолова от 4.е клас  и  Георги Димитров  и Габриела Янкова от 8.а клас.   5.в клас  бе представен от пианистите  Алейна Хайдарова – с "Осъдени души" и "Балада" , а Юлия Гочева изпълни пиеса за пиано. Родопска песен прозвуча в изпълнение на Даная Илиева от 8.б клас, а  патриотични и възрожденски песни изпълниха вокална група "Звънче" и солисти от различни възрастови групи.
На 2 март 2023 година във Военния клуб – Кърджали седмокласници от СУ „Отец Паисий“ , преподавателите им Веселина Кючукова и Вяра Петрова,  представители на Съюза на ветераните от войните и на Спортно-интелектуален клуб "Ахридос" проведоха открит урок по памет и родолюбие, посветен на Освобождението на България - 3 март.
Младостта и мъдростта се срещнаха, за да почетат заедно паметта на загиналите за свободата на България и да отбележат 145 години от Освобождението ѝ. 
Гостите и участниците бяха приветствани от Ани Иванова, председател на Съюза на ветераните и домакин на събитието. Откривайки срещата, тя призова младите хора да знаят и помнят историята, да почитат предците и героите на България, защото „който не знае историята, няма бъдеще“. Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание  паметта на  загиналите за свободата на родината, а химна на България постави началото на урока, в който  историческите факти за българската национална революция и Руско-турската освободителна война, за героизма на българското опълчение, за Санстефанския мирен договор и значението му, за  първото честване на 3 март се преплетоха с патриотичните стихове на Иван Вазов, Христо Ботев, Атанас Далчев, Ивайло Балабанов и превърнаха срещата в жива историческа картина. Изключително вълнуващ бе моментът, когато  дългогодишният учител по математика Видка Димитрова се изправи от публиката, застана пред учениците и с много плам представи Иван-Вазовата ода „Кочо“, а емоционалното ѝ изпълнение изкусно изрисува и съживи пред притихналата публика героичната защита на Перущица.    
„За нас, българите, 3 март 1878г. е въплъщение на едно начало. На този ден е направена онази първа крачка, заради която дават живота си хиляди верни синове и дъщери на България. 3 март е ден на преклонение, ден, в който трябва да почетем всички, посветили живота си на освобождението на отечеството. Ден, в който да си припомним, че изпепелената от петвековни пожарища българска земя е поселена от народ, който през всичките тези столетия успява да запази своя народностен характер, своята вяра и своя дух.“ - бяха заключителните думи на урока


koordinator на 05.03.2023 - 22:02 | 0 Коментари | Отпечатай

Коментари
Няма добавени коментари.

Напиши коментар
Моля влезте, за да коментирате.

Оценка
Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.

108 ГОДИНИ-
108 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Олимпиади и състезания |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини