СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Educational Partner
Асоциация на Кеймбридж училищата в България

Одринското училище „Иван Вазов“ гостува на „Паисий“

Одринското училище „Иван Вазов“ гостува на „Паисий“


Ученици и учители от Неделното училище „Иван Вазов“ - Одрин, гостуваха на СУ „Отец Паисий“ – Кърджали.  Посещението е по Националната програма „Роден език и култура зад граница“, Модул 3 „Партньорства”. „Съхраняване и популяризиране на българското езиково и етнокултурно пространство зад граница“  бе темата на срещата, а тя бе осъществена в рамките на два дена – 18 и 19 април. Партньорството е свързано със съхраняване и популяризиране на българското езиково и етнокултурно пространство зад граница и на националната, културната и духовната идентичност на българските граждани по света и на българските общности в чужбина. 
Гостите бяха посрещнати топло от директора на СУ „Отец Паисий“ Златко Атанасов и от началния учител Айфер Бабаева, след което събитието бе открито в Актовата зала.  Представител на МОН бе Николай Николов – старши експерт в дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“, който приветства гостите и подари на всеки от одринските ученици книга. Бахтишен Мутлу  - директорът на  Неделното училище „Иван Вазов“  в Одрин, благодари и разказа повече за тях - българско училище, което е разположено близо до църквата „Св. Георги“ в Одрин, и в което учебният процес се осъществява присъствено в събота и в неделя, провежда се и онлайн обучение за ученици от Люлебургаз, Бурса, Черкезкьой, Текирдаг, Авджълар и Артвин. Учениците изучават български език и литература, история и география на България, българския бит и обичаи.
На свой ред домакините представиха своето училище – историята му, екипа, организацията на учебния процес и постиженията на учениците. Гостите разгледаха училището и се насладиха на специалната културно-музикална програма, подготвена от талантливите паисиевци и вокалния педагог на „Паисий“ Евгения Пейкова –  грациозният мажоретен състав и  кръшните народни танци,  вълшебният звук на родопската гайда и слънчевите български песни, в чието изпълнение импулсивно се включиха и одринските ученици, зарадваха гостите и създадоха добро настроение у всички.
Посещенията на Регионалния исторически музей, на Археологическия комплекс „Перперикон“,     на Астрономическата обсерватория, Общинския детски комплекс, язовир „Кърджали“, Керимовата къща и Арт-галерията бяха част от наситената програма на гостите. Преди  отпътуването им, директорът на Неделното училище Бахтишен Мотлу благодари за гостоприемството, сподели, че всички са се чувствали чудесно и изрази надежда, че партньорството с "Отец Паисий" ще продължи.

koordinator на 29.04.2023 - 17:50 | 0 Коментари | Отпечатай

Коментари
Няма добавени коментари.

Напиши коментар
Моля влезте, за да коментирате.

Оценка
Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.

108 ГОДИНИ-
108 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Олимпиади и състезания |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини