СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Educational Partner
Асоциация на Кеймбридж училищата в България

Паисиевци отново най-добри при оказването на помощ в критични ситуации
Отборът на СУ "Отец Паисий" за поредна година  стана победител в общинският кръг на ученическото състезание "Защита на населението при бедствия, пожари и извънредни ситуации".
На 15.05.2024 г. в ОДК - Кърджали се проведе съревнованието между шестте отбора, в което подготвените от  Веселина Кючукова паисиевци демонстрираха завидни знания и умения при реагирането и справянето с критични ситуации.
Шестокласниците Цвета Георгиева – капитан, Катерина Иванова, Михаил Калоянов и Азат Мехмедов с лекота показаха в различните игрови ситуации как се реагира при бедствия и аварии,  добра екипна работа, умения да оказват помощ .
Веселина Кючукова изказва своите специални благодарности на ветераните победители от миналите две години, които оказаха неоценима помощ и подкрепа на тазгодишния отбор и успяха да продължат тренировките в последната седмица преди състезанието. Тези няколко дни бяха критични за отбора, защото техният ръководител бе приет в болница по здравословни причини. Въпреки всичко отборният дух се запази, защото в помощ на шестокласниците се отзоваха областните победители от предходните две години титулярите:  капитанът Калоян Калоянов, Божана и Теодора Миткови, Ангел Ангелов и Мартин Узунов. Всички те - днес осмокласници в СУ "Отец Паисий", освен че споделиха своите съвети и знания, натрупания опит и умението за работа в екип, бяха  и блестящ пример за сплотеност, отборна игра, лидерство. Оказаха незаменима помощ и подкрепа на един новосформиран отбор, и заедно големи и малки успяха - паисиевци  отново заслужиха първото място. Днес ветераните победители продължават да се състезават, но в друга възрастова група и в други отбори. Калоян, Мартин, Ангел и Теодора  са членове на отбор "Млад огнеборец" , учреден към СУ "Отец Паисий", а Божана е доброволец към БЧК - Кърджали.
Веселина Кючукова споделя, че обучението на ученици, тренирането и подготовката им за участие в такъв формат състезания, изискват както теоретични, така и практически приложими знания и умения. През годините, в процеса на подготовката си, учениците посещават и се обучават от доброволци към областния център на БЧК - Кърджали, както и от служители на РДПБЗН - Кърджали. По време на тези срещи и в резултат на обученията за правилни действия в различни критични ситуации, нерядко се започват и разкази и разяснения за истински случки, а не само за теоретични такива. Така учениците имат възможност чрез разговорите си с хора,  упражняващи реално тази професия, да развият и задълбочат своите интереси, а в годините и да участват активно в подобни младежки инициативи като доброволци или младежки спасителни отряди. Този формат състезания изгражда у децата умения за екипна работа, за подкрепа и взаимопомощ, но и лидерски качества -  да разчитат на себе си, но и да организират и другите. Умения, които големите предават на по-малките.   
Състезанието се организира ежегодно от РПБЗН - Кърджали с подкрепата на РУО, БЧК и ЦПЛР-ОДК и се провежда в два кръга - общински и областен. На 16.05. отборът на СУ "Отец Паисий" защити победата си от предишния ден срещу отборите победители в своите общини и се класира за финалния етап на състезанието. Така за трета поредна година паисиевци ще представят област Кърджали на републиканското първенство, което ще се проведе във Велико Търново в периода 24-26.06. Предстоят още тренировки, но отборът си пожелава достойно представяне и на състезанието във Велико Търново. Пожелаваме им го и ние!
Текст и снимки: Веселина Кючукова
koordinator на 21.05.2024 - 08:41 | 0 Коментари | Отпечатай

Коментари
Няма добавени коментари.

Напиши коментар
Моля влезте, за да коментирате.

Оценка
Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.

108 ГОДИНИ-
108 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Олимпиади и състезания |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини