СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Educational Partner
Асоциация на Кеймбридж училищата в България

ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЗЕМЯТА
ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЗЕМЯТА С ЛЮБОВ ОТ СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“

Поглед от Космоса към Земята и нейната красота…
Така започна един необикновен час с Кийт Кели, основателя на Англия Скуул и съавтор на филма „Замърсен Свят“ (Trashed World) и неговата асистентка Вяра. Пътуването към Земята бе интересно, но и актуално, защото красотата, която учениците видяха в началото на урока, постепенно се изгуби, затрупана в отпадъци. Красивата Земя, погледната отблизо, се превърна в една замърсена планета, в едно неприветливо и неуютно пространство.
Така неусетно и интригуващо бе поставена темата на практическото занимание: Опазване на околната среда. Тема, актуална и нелека, обемна и дълга, изпълнена с много теории.
В стаята пред ученици от шести клас, започна игра, в която главно действащо лице бе Барон Боклук (с пелерина, облепена с различни опаковки от боклуци). Децата с интерес идентифицираха различни боклуци, а след това във видеофилм проследиха пътя на отпадъците, които не се рециклират. Веригата: употреба – сметище – натравяне на улични животни или изгаряне, придружено с изпускане на вредни газове, не бе изненада за тях и всички единодушно отбелязаха, че ние – хората – не бива да го допускаме.
Разделното събиране и рециклиране на отпадъците: хартия в синия контейнер, метал и пластмаса в жълтия и стъкло в зеления, всички участници в урока познаваха много добре и бяха категорични, че не изхвърлят отпадъци на земята. А подобен пример и отговорност може само да ни радва!
Последва още по-интересна част – игра с практическа и познавателна цел. Учениците бяха разделени на шест отбора, които оборудвани с торбички и специални щипки, след броени минути се завърнаха в класната стая със събрани различни отпадъци. При разглеждането и сортирането им, подробно бе обяснено и разисквано за продуктите, причиняващи най-много неразградими отпадъци. Сламки, пластмасови опаковки, бутилки от минерална вода и газирани напитки, вилици и лъжици бяха сканирани с мобилното приложение Litterati, което позволява да бъде отбелязано на карта мястото, на което се намират и от какво е остатъкът (напитка на определена марка, храна, играчка). Така, с помощта на всеки един човек, може да се оформи карта на боклука навсякъде, а с единомислие и общи дейности замърсените места да бъдат почистени.
Атрактивна, полезна и вкусна беше и третата част на урока, демонстрираща пътя на промяната, всекидневните ни ежедневни избори и ефектът върху околната среда. Една торбичка от плат заместваше найлоновата, една бутилка за многократна употреба елиминираше нуждата от използване на пластмасови бутилки за минерална вода, една метална сламка бе използвана вместо еднократната и… най-забавното: пластмасовите прибори бяха изместени от вкусни лъжички-крекери
С такива природосъобразни подаръци си тръгна всяко дете от нетрадиционния час, организиран от г-жа Силвия Барутчиева.
Смехът на Земята са децата ни. Нека им покажем пътя към светлината, чистотата и природата, за да бъде здрава и усмихната планетата ни!

koordinator на 12.03.2018 - 11:22 Отпечатай

108 ГОДИНИ-
108 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Олимпиади и състезания |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини