СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Брояч

ЕДНА ДАТА, ДВЕ ПОСЛАНИЯ
9 МАЙ - ЕДНА ДАТА, ДВЕ ПОСЛАНИЯ В СУ "ОТЕЦ ПАИСИЙ"

9-ти май - през 1945 г. тази дата слага край на най-голямата трагедия в историята на нашата планета и човечеството – Втората световна война. Прекъснати хиляди животи, ужаси и кръв, агресия, терор, зловещи и призрачни бесилки, крематориуми... Един ден, поставящ край на едно унищожение, започнало на 1 септември 1939 година. Заслугата е на световната демокрация, на антифашизма и антихитлеризма. С право този ден е избран и приет за Ден на победата. Победа, която струва на човечеството милиони, неизброими жертви и неизмерими страдания.
Днес паисиевци се вляха в редиците на Безсмъртния полк в Кърджали, поведени от Кмета на града - инж. Хасан Азис и Областния управител Никола Чанев. Ученически екип от прогимназиален етап с ръководители Теодора Богданова и Тони Кънчев участва в шествието и в церемонията пред паметните плочи на загиналите български воини във Втората световна война в антихитлеристката коалиция и пред монумента на Руския войн. И на двете паметни места, на колене и с едноминутно мълчание пред подвига на героите, учениците на СУ „Отец Паисий“ белязаха този ден с почит, преклонение и памет. И може би защото живеем в ново време, търсещо примери, пътища, места, които да събират в едно минало, настояще, но и да даряват смислено бъдеще, звучаха знаковата „Страна огромная“, химните на Република България и Европейския съюз.


С идеята да отдаваме почит към паметта на всички загинали по фронтовете на Втората световна война и жертвите на хитлерофашизма, но и да ги славим, да даваме обет, че ще ги помним, но и че ще се борим за демокрация и равноправие срещу всеки опит за разпалване на нова война, паисиевци отбелязаха и Деня на Европа.
Живеем във време със завоювани демократичните промени, шестващи из целия континент. България е приобщена към европейските структури и може би по тази причина Празникът на победата и Денят на Европа 9 май – не се побират в една обикновена дата.
Инициативата този ден да е и на ученическото самоуправление бе осъществена в гимназиалната образователна степен на СУ „Отец Паисий“. Всичко започна по установения ред – учебни часове, междучасия, текущи задачи, но ръководството на училището премина в ръцете на учащите. Всяка една длъжност – директор, заместник-директори, педагогически съветници, охрана, медицинско лице, счетоводител, касиер се изпълняваше от учениците на СУ „Отец Паисий“. Директорът на училището - г-н Златко Атанасов - посрещна новия ръководен екип: Петър Буров (12 Б клас) - Директор - и Заместник-директори - Милица Гечева (12 Б клас), Светослав Карамуков (12 Б клас) и Йоана Павлова (9 В клас). Работният ден започна с разглеждането на подадени заявления от ученици, кандидатстващи за учители, и продължи с оперативка с новите преподаватели, проверка на отсъстващи, посещения на учебни часове, дисциплина и изпълнения на дежурства, разговори с ученици, родители и други учители по възникнали проблеми.
Равносметката: денят на самоуправлението позволи на учениците не само да демонстрират своите лидерски качества, организаторски умения, инициативност и самоконтрол при изпълнение на задълженията си, но и да обогатят своя социален опит, да докажат, че са знаещи, можещи, изпълнени с енергия и новаторски дух. Няма спор в положителния опит, емоцията, полезната информация за образователния процес и влизането в една различна от ежедневието роля, помагаща и на двете страни да разчупят рутината и да постигнат по-добро и градивно взаимодействие.
Всъщност 9 май провокира идея, която СУ "Отец Паисий" осъществи: Да творим положителни инициативи и да помним! Да прекланяме глава пред лицето на подвига и борбата, но и да пребъдем! Да не забравяме и да създаваме! Да бъдем заедно – еднакви и различни, но и да не спираме да търсим мира и доброто - днес, утре, всеки ден.

koordinator на 10.05.2018 - 13:52 | 0 Коментари | Отпечатай

Коментари
Няма добавени коментари.

Напиши коментар
Моля влезте, за да коментирате.

Оценка
Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини