СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Брояч

ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ ДА СИ СПОМНИМ И ПОЧЕТЕМ КИРИЛ ВАНКОВ И ПЪРВАТА УЧИТЕЛКА В ГРАДА НИ - ПАРАСКЕВА ВАНКОВА

“От гневното и страшно лято на 1913 година България надделява над руините и съсипните си... Каква ли въздишка се изтръгва от настрадалите се кърджалийци заради безпощадния Берлински договор! Колко години са минали от оня първи миг, осветен от свободата, а след това потъмняла в хватката на политическа воля и дипломация! За втори път вирусът на свободата е усетен. Вече не горчица. Денят е 21 октомври, часът е навръх обед, свещеното действие е присъединяване на Кърджали към България. яма връщане назад! С десетината си махали, с къщите, покрити с ръчно направени керемиди, и с тесните си улички градът трябва да се отърси от стария си вид и да посрещне двайсетина век с първите му 13 години подобаващо...
Есента в живота на града е в неговия ритъм, в приказната му кардиограма. Животът хем се сили да надбори миналото си, хем следва обичайния си ход - бавен, отменен, със занаятчийска мярка и с търговска сметка, с женитба и раждания - така, както е било от едно време. Джамията посреща и изпраща слънцето с гласа на мюзеина, молитвата му си говори с Аллах. По кьошета, на завет, се чува хорска реч, ръце се докосват, стъпки се разделят. Денят се протяга на обед, после потреперва от студа и се крие зад дуварите и кафенетата. Вечерта погълва слънцето, всички жители на градчето се кротват рано в къщите си по навик и повтарят каквото са чули и видели. Навън остават войниците в казармата. Краят на октомври е. На другия ден в града ще пристигне Кирил Ванков, назначен за училищен инспектор, млад, образован и културен човек. Трийсет и първи октомври е, 1913 г. Това се случва преди повече от 100 години.
НЕКА СИ СПОМНИМ ЗА КИРИЛ ВАНКОВ и ПАРАСКЕВА ВАНКОВА, направили града ни част от нова България!“
Венета Филипова
Има дни, в които се докосваме до духовната ни същност повече от всякога, съзираме себе си далече във времето, но и търсим опора, за да продължим.
Такъв е и днешният… Вглеждаме се във времето…Търсим и преоткриваме ПЪРВИТЕ… Прекланяме се пред делото и паметта им.
Неизменно паисиевци свеждат глава пред свещенодействието им и си спомнят…
Четем архивна записка: „Все пак инспекторът реши, трябва да се открие първоначално училище... затова на 3 ноемврий той подаде надлежната телеграма в Министерството на Народното просвещение.“
По-нататък следва хронологията на началото: с телеграма № 15142 от 9. XI. 1913 г. се съобщава на околийския инспектор, че със заповед № 042 от 7.XI. се открива първоначално народно училище в гр. Кърджали, а със заповед № 2082 от 12. XI. се назначава за учител Параскева К. Ванкова. Учител в първото светско училище в Кърджали и Източните Родопи „Отец Паисий“. Родена на 22 януари 1892 г в село Вълчедръм, Монтанско и починала на 8 юли 1983 г в Кърджали.
Основателите остават в летописа като първи и вечни: Кирил Ванков и Параскева Ванкова. След тях ще дойдат Валентина Памукова, Мария Стоянова, Надежда Делчева от гр. Хасково, Пандора Секулова от гр. Щип, Ангел Атанасов от Кукуш, Ана Николова и Антон Иванов от Скопие, Мария Йорданова, София Митрева.
Подобни личности никога не се забравят, делото на ПЪРВИТЕ се помни - от учители, ученици, граждани.
Всяка година на този ден паисиевци участват в преклонение пред паметника на Параскева Ванкова. В знак на почит пред тази велика българка осмокласниците поднасят цветя, припомнят си делото й, коленичат пред паметта на първата учителка в Родопите, поздравявана от учениците и цялата общественост в града с „Добър ден, учителко!”.
Параскева Ванкова е носител на орден „Свети Свети Кирил и Методий” – Ι-ва степен. По случай 100 години от откриването на училище “Отец Паисий”, град Кърджали посмъртно е удостоена с ”Почетен знак – златен герб на община Кърджали”.
Но знакът, в който е обвеяно името на първите учители в града ни, всъщност е част от знака на българското будителство, събудило светове в нас, много преди да се случат!
Будителят…
Човек, който…
Предава знанията си, без да иска нищо за това.
Помага на родината и винаги върши добро.
Поставя проблеми и се опитва да взема решения.
Кара ни да се чувстваме горди, че сме българи.
Помага да преоткрием своята ценностна система.
Има опит и има на какво да научи сънародници и непознати, свои и чужди.
Далновиден и прозорлив е и дава перспектива на другите, помага на хората да погледнат в бъдещето и вдъхва самочувствие.
Народен будител е човек, който променя личностния свят на друг човек.
Човек, който обича.
Човек, който обгрижва порастването на човешката душа, човекът с главно „Ч”.
Поклон пред делото Ви, български будители!


koordinator на 04.11.2018 - 16:40 | 0 Коментари | Отпечатай

Коментари
Няма добавени коментари.

Напиши коментар
Моля влезте, за да коментирате.

Оценка
Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини