СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ В БЕРЛИН

ВЪЗПИТАНИЦИ НА СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ УЧАСТНИЦИ В МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ НА EUSTORY NEXT GENERATION ПРЕЗ НОЕМВРИ 2018 Г. В БЕРЛИН

Двама възпитаници на СУ „Отец Паисий“ - Момчил Димов и Милица Гечева - се завърнаха от провелата се през изминалата седмица (14 -19 ноември 2018 г.) в Берлин среща на високо равнище ЕUSTORY next generation на тема: “Making peace with history” ("Създавай мир с история") с работен език - английски. Заедно със 120 млади европейци, както и експерти от академичната общност, от областта на журналистиката, образованието и изкуствата, нашите ученици, съсредоточиха вниманието си върху процесите на вземане, водене на преговори и поддържане на мира в Европа, защото точно тя - историята - може да ни служи като отправна точка за международно общуване и разбиране.
Пред екип на вестник „Паисиевци“ Момчил и Милица споделиха впечатленията си от участието им в международния проект.
Момчил участва в семинар под формата на симулативна игра на тема: „How to end a war“ и търси възможните начини да бъде спряна една война, като се пренапишат договорите. Жребий отрежда при пресъздаването на Парижките мирни преговори да бъде в ролята на Фердинанд Фош (военен деец и историк, френски маршал, главнокомандващ съюзническите войски по време на Първата световна война).
„Първоначално държавите победители имаха право да изразяват мнението си и да гласуват дали да се приемат обсъжданите клаузи, а победените държави можеха само да изразяват мнението си, без възможност да гласуват. Позицията на Франция бе особена. Едновременно трябваше да имаме мнение за всичко, а в същото време, като домакини на преговорите, да даваме думата на всички, без да взимаме лично отношение. На следващия етап от симулацията държавите победители и държавите победени имаха еднакво право на глас и вот. Това правеше задачата доста по-сложна… Как се договаряш, когато всички са победители?
Финалната ни задача бе да подготвим и да представим по интересен начин това, което бяхме разработили в Workshop-а през изминалите дни, като създадем 11 точки, по подобие на 14-те на Удроу Уилсън, но обобщавайки факторите, осуетяващи разбирането между хората. Беше интересно и развиващо преживяване. Нови запознанства и култури, различен поглед към миналото и нашето време. “ – споделя впечатленията си единадесетокласникът.
Темата, избрана от Милица - „War and peace cast in stone“, разглежда как войната и мирът през различните епохи са оставили своя отпечатък върху камък. Тя има предварително поставена задача от координаторите да представи паметници от страната ни и избира чрез видеофилм да разкрие мистиката на Мадара и Белинташ. Участието й включва посещения на определени обекти, запознаване с различни архитектурни забележителности и паметници в Берлин – цитаделата, Unveiled, Berlin and its monuments, най-старата сграда в Берлин, построена още през 19 век, паметници, намиращи се в центъра на града, близо до хората всеки ден - Soviet War Memorial, Memorial to the Murdered Jews of Europe, Lessing Monument, Berlin Peace Column, Brandenburg Gate, St. Hedwig's Cathedraw, Marx-Engels monument и др. Като краен резултат всеки трябва да изработи свой макет, представящ усещания, мисли, чувства от преживяното и да сподели какво от живота трябва да се помни.
„Днес получих писмо от координаторите на моя Workshop със снимки от експозицията на макетите ни в галерия на Цитаделата, която е последваща дейност по проекта. Участието ми бе вълнуващо и градивно… Да се докосна до нечия чужда история, да я почувствам, да направя съпоставка с това, което народът ни е изживял, да предам своите мисли, разсъждения, чувства и емоции в един единствен може би бъдещ паметник, да бъда част от нещо много по-голямо и по-силно от мен самата бе трудна, но изключително полезна, интересна, вдъхновяваща и различна задача. Щастлива съм, че имах възможността да бъда на точното място, в точния момент и с точните хора, които да ми покажат, че животът ни човешки не е просто една бързо изчезваща прашинка в безкрая."
Напомняме, че до участие в този проект паисиевци стигнаха след класирането им в Десетия юбилеен национален исторически конкурс през 2017 г. на фондация „Ценности” с уебразработка по темата: „Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим”. Работата на нашите участници и техния научен ръководител - г-н Кирил Гогов - бе оценена на международно ниво и бяха поканени да кандидатстват за срещата в Берлин през ноември тази година, а кандидатурите им одобрени по първото посочено от тях желание. От България са класирани само четирима участници, двама от които са от СУ „Отец Паисий“.
Благодарим им за отличното представяне и ги поздравяваме за успеха!

koordinator на 29.11.2018 - 12:02 | 0 Коментари | Отпечатай

Коментари
Няма добавени коментари.

Напиши коментар
Моля влезте, за да коментирате.

Оценка
Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от олимпиади и състезания |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини