СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

ЗЛАТЕН МЕДАЛ И ДИПЛОМ ЗА СТОЯНКА ПЕТРОВА
ЗЛАТЕН МЕДАЛ И ДИПЛОМ ЗА ТАЛАНТЛИВАТА СТОЯНКА ПЕТРОВА

Златен медал и диплом завоюва Стоянка Петрова в Осмия национален музикален конкурс „Пиленце пее“ в София. Сладкогласната Стоянка Петрова е солист на Школата за народно пеене към ОДК гр. Кърджали с ръководител г-жа Гинка Матева.
Завладяващите ѝ изпълнения, под съпровода на гъдуларя Веселин Дойчев, очароваха авторитетното жури – Янка Рупкина, Светла Караджова и Николай Балабанов и тя заслужено спечели златен медал.
Стоянка Петрова е осмокласничка в СУ „Отец Паисий“.
Поздравяваме я за успеха и ѝ пожелаваме нови авторски изпълнения и завладяващи музикални дарования!


koordinator на 19.11.2019 - 19:01 | 0 Коментари | Отпечатай

НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК ЗА ДЕТСКО ИЗКУСТВО
БЕСТЕ, ЕСТЕР И ЕЗХАН С НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
"Начинът, по който гледаме на света, създава света, който виждаме."
Бари Кауфман

Бесте Бербер, талантлива ученичка от VIII Г клас на СУ „Отец Паисий“, бе отличена с престижната първа награда във втора възрастова група на ХІІ-тия Национален празник за детско изкуство „Вълшебният свят на Родопите”.
Бесте има своя неподправен стил и умее да “вижда” отвъд тривиалното, а индивидуалният ù почерк се откроява в пастелността, нюансите, във фигуралността и най-вече в топлината на образите, които създава. Даровитото момиче спечели първата награда от общо 1273 рисунки, в конкуренция със свои връстници от всички области на страната. Тя бе удостоена със статуетка и диплом от инж. Катя Митовска, временно изпълняващ длъжността кмет на Община Кърджали.
Специална награда и статуетка бяха присъдени и на още една наша ученичка – Естер Юлиянова. Рисунката на 9-годишното момиче е изпълнена с цветове и живот.
Във ІІ възрастова група 11-14 г. поощрителна награда печели едно слънчево и талантливо момче от училището ни - Езхан Емин от VI Д клас с ръководител Иван Стойчев.
Организатори на форума са Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Регионално управление на образованието, Община Кърджали и Общински детски комплекс. Проявата е включена в Националния календар на МОН за изяви по интереси на деца и ученици за учебната 2019/ 2020 г.
Гордеем се с таланта ти, Бесте! Честито отличие, Естер и Езхан! Желаем ви вдъхновение и много нови творчески успехи!


koordinator на 19.11.2019 - 18:55 | 0 Коментари | Отпечатай

ЙЕКТА И ТЕОДОРА С ПРЕСТИЖНИ НАГРАДИ
ЙЕКТА И ТЕОДОРА С ПРЕСТИЖНИ НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Единствените представители за област Кърджали, взели участие на Националното състезание за речеви и комуникативни умения на английски език, са учениците от СУ “Отец Паисий” – Йекта Аптурахман и Теодора Димитрова.
Йекта спечели бронзов медал, заемайки трето място в надпреварата с над 46 участници от цялата страна. Осмокласникът не за първи път успява да се нареди сред първите в страната, но досега неговият интерес бе в областта на географските науки. Учител по английски език на Йекта Аптурахман до 7. клас е г-жа Антонина Батурова, а през тази учебна година момчето изучава интензивно езика под вещото ръководство на г-жа Екатерина Георгиева.
Теодора Димитрова е ученичка от 10 А клас. Слънчева, умна, знаеща. Конкуренцията във II–ра възрастова група бе огромна, но Теди с усмивка успя да спечели сърцата на всички и бе силно аплодирана от публиката в залата. Преподавател на десетокласничката през изминалата учебна година бе г-жа София Калинова, а през настоящата неин учител по английски език е г-жа Мария Сабрутева.
Йекта и Теодора са разбрали отрано, че светът на книгите е вълшебен, но огънят на знанието пали и мотивира учениците само, когато пред тях върви учител, умеещ да дарява и вдъхновява.
Националното състезание за речеви и комуникативни умения на английски език "Мислене извън кутията - бъдещето на градовете от екологична гледна точка" се проведе в град Силистра на 9 и 10.XI.2019 г. То обхваща две възрастови групи - VI-VIII клас и IX-XI клас. Участието е индивидуално, свързано е с публично представяне по зададена тема в рамките на 15 минути: 5 минути за устно представяне на предварително подготвено изложение по дадена темата и 10 минути за свободен разговор. Състезанието е ежегодно и е включено в Националния календар на Министерството на образованието и науката.


koordinator на 13.11.2019 - 09:31 | 0 Коментари | Отпечатай

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БУДИТЕЛИ!

Слава вам, творци велики
на славянското писмо.
Вий очите ни разкрихте
за наука и добро.
Цани Гинчев

Основите на духовната пробуда и националната еманципация на българите се крият в знанието, историята и родовата памет. Те са немислими, ако не отдадем дължимото на “първите и вечните”...
Паисиевци никога не забравят делото на първите, затова на този ден, в знак на уважение и почитание, се прекланят пред паметника на Параскева Ванкова - основател и учител в Първото светско училище в Кърджали и в Източните Родопи – “Отец Паисий”.
Параскева Ванкова е носител на орден „Свети Свети Кирил и Методий” – Ι-ва степен, а по случай 100 години от създаването на училище “Отец Паисий”, е удостоена посмъртно с почетен знак “Герб на Община Кърджали”- златен.
Нека си припомним архивната записка: "Все пак инспекторът реши, трябва да се открие първоначално училище ... затова на 3 ноемврий той подаде надлежната телеграма в Министерството на Народното просвещение." По-нататък следва хронологията на началото: с телеграма № 15142 от 9. XI. 1913 г. се съобщава на околийския инспектор, че със заповед № 042 от 7. XI. се открива първоначално народно училище в гр. Кърджали, а със заповед № 2082 от 12. XI. се назначава за учител Параскева К.Ванкова.“.
След нея ще дойдат: Валентина Памукова, Мария Стоянова, Надежда Делчева от гр. Хасково, Пандора Секулова от гр. Щип, Ангел Атанасов от Кукуш, Ана Николова и Антон Иванов от Скопие, Мария Йорданова, София Митрева.
Времето отминава, а с него се променя визията на училището и хората, за да останат заветите на духовните водачи, просветители и културни дейци.
Не се променят символите, кътани с години. Светиня за днешните следовници са барелефът на Отец Паисий, който още на прага те посреща с парещите думи на будителя „О, неразумний юроде…“. Във фоайето на първия етаж на цяла стена е паното–стенопис „Апостолите на България“ - дело на кърджалийския художник Георги Трифонов, реставрирано от известните художници Павлина и Владимир Чукич. Всеки, изкачващ стълбите към втория етаж, среща големия портрет на Отец Паисий, а до него, на пиедестал стои “История славянобългарска”. Във фоайета и коридори всеки може да разгледа богатата колекция от картини и снимки, показващи историята на училището.
На централно място, в двора, стои паметникът на скулптора Емил Пенчев – изработен в чест на 90- годишнината от създаването на училище “Отец Паисий”.
Едни от най-ценните експонати са нарисуваните от учениците картини и написаните стихове, посветени на 1. ноември – Ден на народните будители. Те са носителите на чувство за свобода и независимост, защото то се унаследява и възпитава.
Много са възпитаниците, учили в школото, и много от тях са гордостта на „Паисий“. Между тях са проф. Атанас Славчев – ректор на Музикална академия – Пловдив, Васко Тюркеджиев – директор на ЗЗУ – Стара Загора, Ничка Бечева – преподавател в университет – Белград, Недялко Тагаров – главен счетоводител на Максуел – САЩ, Павел Герджиков – оперен певец, Митко Аргиров – оперен певец, Калинка Тюркенджиева – оперна певица, Владимир Чукич – художник, Давид Овадия – писател, Мария Бел – поетеса, журналист Цветанка Благоева – цигулар в Държавен оркестър Дания, д-р Марин Попмаринов – известен акушер–гинеколог, Ангел Текелиев – юрист. И още много инженери, лекари, учители, хора на изкуството, дейци на просветата, отстояващи на превратностите на времето и съхраняващи българската духовност.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БУДИТЕЛИ!

koordinator на 13.11.2019 - 09:17 | 0 Коментари | Отпечатай

1-ВИ НОЕМВРИ - ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

Звезда ли в гърдите ни огън запали,
мечта ли красива ни вика на път,
та ведра усмивка лицата ни гали
и птици на воля в небето летят?
О, вие будители верни, народни,
разбили тъмата на робската нощ,
отдали живот, за да бъдем свободни,
от вас идва нашата сила и мощ!

„1-ви ноември - ден на народните будители!
Стотици са радетелите за просвета и книжнина, за свободен български дух, крепители на българщината, хора на знанието и науката. Строят църкви, читалища, училища, в които се проповядва българската култура. Издигат храма на българщината в човешките души. Не работят за слава и пари, а в полза на народа си. Не воюват с оръжие, а с огнено слово. Радеят за отечеството ни. Имат една грижа: да пребъде българското…“
Това са само част от думите, които звучаха в Актовата зала на СУ „Отец Паисий“ в навечерието на 1-ви ноември - Деня на народните будители. С тържествена програма паисиевци почетоха именити български просветители, заемащи достойно място в празничния ни календар.
В тяхна чест звучаха групови и индивидуални изпълнения на музикалните таланти в училището: вокална група „Звънче“; празничен рецитал на ученици от VI А клас, Йоанна Точкова - VI В - пиано, Иван Белев – VIII Б клас - гайда, Илиана Терзиева – X В клас – пиано, Паулина Карачомакова - X В клас – пиано, Волкан Хайрула – X Б клас – китара. Водещи на тържеството бяха: Мария Павлова, Никол Вълчева, Гергана Димитрова от IX A клас. Видеооператор на проявата бе Атанас Янков от IX A клас.
Събитието бе организирано и проведено от МО „Изкуства“ и МО „БЕЛ“: Евгения Пейкова - старши учител по музика, Станка Стамова – старши учител по БЕЛ, прогимназиален образователен етап, Звезделина Гечева – старши учител по БЕЛ, гимназиален образователен етап.
На празника присъстваха ученици, учители и родители, г-н Златко Атанасов – Директор на училището, г-жа Валентина Терзиева и г-жа Мария Стефанова - Зам. директори по учебната дейност.
На много места в училище бяха изложени ученически творби и постери. Изложби представиха учениците от начален образователен етап (II Б клас - ръководител: А. Владимирова, II Г клас – ръководител: В. Димова, II Д клас – ръководител: Ив. Димова, II A клас - ръководител: М. Стоянова, III A клас – ръководител: Т. Карагяурова, III Б клас - ръководител: В. Жейнова, III Г клас - ръководител: Зл. Кърцева). Теодора Палахутева и други ученици от VI Д клас представиха свои плакати и постери, посветени на будителите.
Неизменно паисиевци отправят поглед назад, свеждат глава пред свещенодействието на велики българи и си спомнят… По традиция всяка година на този ден ученици участват в преклонение пред паметника на Параскева Ванкова, поднасят цветя, припомнят си делото ѝ, коленичат в знак на почит. Знак, с който е обвеяно името на първите учители в града ни, част от идеала на българското будителство, събудило светове в нас, много преди да се случат!
Под звуците на българския химн и възрожденски песни, на фона на видеопрезентация, с прекрасни ученически изпълнения и изложби дъждовният октомврийски ден в училището ни светеше…
Напомняше, че България притежава ценно богатство – будителите си, че частица от тях живее и съществува в нас – техните наследници, че всяко едно наше дете носи българска светлина… И всеки един от нас е отговорен за нея, за да живеем достойно и да пребъдем!

Има дни, в които се докосваме до духовната ни същност повече от всякога, съзираме себе си далече във времето, но и търсим опора, за да продължим.
Има дни, в които се докосваме до духовната ни същност повече от всякога, съзираме себе си далече във времето, но и търсим опора, за да продължим.
Такъв е и днешният… Вглеждаме се във времето… Търсим и преоткриваме ПЪРВИТЕ… Прекланяме се пред делото и паметта им.
ПОКЛОН, БУДИТЕЛИ! ДА СЕ СЛАВИ ИМЕТО ВИ!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ!

koordinator на 12.11.2019 - 11:35 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини