СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ НА EUSTORY NEXT GENERATION 2019
МОМЧИЛ ДИМОВ - УЧАСТНИК В МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ НА EUSTORY NEXT GENERATION 2019 В БЕРЛИН

1989 г. е символ на преходите в Европа. 30 години по-късно, срещата на върха на ЕС за следващото поколение на EUSTORY събра 120 млади хора от 30 страни в Европа и извън нея в Берлин. Темата на събитието бе Winds of Change – Transitions in Europe /Ветрове на промяната - Преходи в Европа/. Това обяснява и една от основните задачи на участниците: да проучат как хората са преживели прехода и какво остава от мечтата за обединена Европа.
За срещата бе одобрена и кандидатурата на ученическия екип от СУ „Отец Паисий“, разработил уебсайт „По паважа на комунизма в град Кърджали“, класиран на трето място в Десетия юбилеен национален исторически конкурс - 2017 г. на фондация „Ценности” по темата: „Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим”. Ръководител на проекта на паисиевци е г-н Кирил Гогов.
Дванадесетокласникът Момчил Димов и Милица Гечева – възпитаничка на училището ни – през изминалата седмица (от 15 до 19 октомври 2019 г.) работиха съвместно с експерти от областта на изкуството, културата, науката и журналистиката, участваха в различни аудио инсталации, презентационни мултимедийни и видеофоруми. Те споделят, че акцентът на събитието е насочен към търсенето на човешки истории от времето на падането на комунизма.
Работното ателие, в което участва Момчил, е History under construction - /История в процес. Справяне с болезнените рани от миналото/. Заедно с момичета и момчета от Косово и Босна обсъждат промените на Балканите, търсейки различни интерпретации за близкото минало. Особено впечатление в съзнанието му оставят личните истории на родители на участници в проекта на EUSTORY от времето на Югославските войни. Процесите, виждането на обикновения човек за тогавашното настояще, бивша Югославия сега и мечтата за промяна, общата ни история с Югославия и как всичко това променя живота ни, са само чат от проблемите, разглеждани в работната група.
„С предмет от или свързан с времето на войната, донесен от Югославия, всеки един от нас трябваше да създаде своя история, вплитайки в нея истинската ѝ такава. Споделяйки я пред другите, всъщност разказвахме за трагедията от Югославия през 90-те, началото на 21-ви век… Една голяма история с малко думи, представяща олицетворение на всички военни конфликти от новата история на света - това представихме като краен продукт от съвместната ни работа на фона на песен на албански език “Mu ne bahce tende”, която изпяхме заедно.“ - споделя дванадесетокласникът.
Работната група на Милица носи името Commemoration Lab - Remembering 1945 in a Digital World /Е-лаборатория за спомени: 1945 г. в един дигитален свят/. Основна цел на участниците е да използват новите технологии, за да изготвят дигитален възпоменателен проект, припомнящ за 1945 през 2020 г. От разговора ни с нея разбрахме, че представя своята визия чрез уебсайт на тема „Музиката война ли е?“ и под формата на дигитално радиопроучване разказва своята приказка за уязвимата човешката психика преди и по време на война, за мотивацията на войниците като оръжие срещу врага.
Ето част от нейните впечатления:
„Възможно ли е музиката да бъде война? Как това изкуство се отразява на човешките умове през Втората световна война? Какви са приликите и разликите между музиката, слушана у дома, и тази преди битка?
В работата си показах една съвременна приказка за историята. Много популярна, но в същото време пълна с неразгадани факти. Представих Втората световна война не само с данни и събития. Наистина вярвам, че историята не е само, за да я знаем. Ако искаме да я разберем, трябва да почувстваме проблема и по-късно да го проучим сами...“
Тазгодишната среща на върха на EUSTORY Next Generation в Берлин се организира от Körber-Stiftung. От 15 до 19 октомври в няколко работни групи, за втора поредна година, екип от СУ „Отец Паисий“, заедно с млади хора от почти 30 държави, търсеше отговор на въпроса как историята може да бъде отправна точка за международното разбиране, проучваше промените в режима на управление по различно време и в различни части на Европа, разкриваше собствените си гледни точки за миналото.
Поздравяваме ги за постигнатото, пожелаваме им нови предизвикателства и успехи!

koordinator на 12.11.2019 - 11:10 | 0 Коментари | Отпечатай

В СЪСТЕЗАНИЕ ЗА РЕЧЕВИ И КОМУНИКАТИВНИ УМЕНИЯ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
ЙЕКТА И ТЕОДОРА НА НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ В СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА РЕЧЕВИ И КОМУНИКАТИВНИ УМЕНИЯ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Йекта Аптурахман от VIII Б клас и Теодора Димитрова от X A клас от СУ „Отец Паисий“, гр. Кърджали спечелиха първите места в двете възрастови групи на областния кръг на Състезанието за речеви и комуникативни умения на английски език, което се проведе в ЕГ „Христо Ботев“ на 18.10.2019 г. Учениците ще представят област Кърджали на 9 ноември в гр. Силистра, където ще се проведе Националният кръг на състезанието. Десетокласничката Илина Димитрова е класирана на 3-то място в областната надпревара.
Мотото за 2019-2020 учебна година е: Thinking out of the box – the Future of Cities – trends, challenges and solutions from an environmental perspective (research, design, describe and present your solution to the future of cities from an environmental perspective) - /Бъдещите екоградове/.
За участие в Националния кръг областните комисии определят учениците, които на областния кръг са класирани на първо място в съответната възрастова група.
Занимавайки се с изучаването на чужди езици, не развиваме само своите образование и кариера. Разширяваме погледа си към света, запознаваме се с нови култури, усвояваме непознати традиции. Езикът е богатство, труд и цел, път без граници... Смело можем да твърдим, че хората с добри комуникативни познания, както и владеещите чужди езици, принадлежат към един свят без граници. Те са хора на бъдещето - свободни и независими в общуването, с повече от една възможности за личностно усъвършенстване.
Поздравяваме Йекта и Теодора за постижението. Сигурни сме, че ще представят достойно Кърджали. Те ще имат възможност да посетят и културните забележителности на гр. Силистра.
Успех!

koordinator на 12.11.2019 - 10:52 | 0 Коментари | Отпечатай

100-ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 100-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ

"Ще ни има ли в нашата райска земя - праотеческа България? Зависи от нас и от нашата будност за истината. А който има ухо да я чуе, вече никога няма да оглушава.">
"Не вече съдбата на литературата ни е на дневен ред, а съдбата на народа ни и на България – ще я има ли, няма ли..."
Н. Хайтов

Учениците от VIII В и Г клас на СУ „Отец Паисий” посетиха експозицията „Родолюбецът от Родопа”, посветена на 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ , Кърджали. Паисиевци научиха нови факти за живота и творчеството на именития творец, запознаха се с част от произведенията му. Героите на Хайтов от българското кино привлякоха вниманието на гимназистите.
Големият български писател, драматург, публицист и патриот Николай Хайтов е роден на 15 септември 1919 г. в с. Яворово, Пловдивско. Умира на 82-годишна възраст на 30 юни 2002 г.
Носител е на Димитровска награда за проза, на Националната литературна награда "Йордан Йовков" (1995) и на Вазовата награда за литература (1997). Избран е за академик през 1997 г. от Българската академия на науките. През 2000 г. е удостоен с орден "Стара планина" първа степен.
Неговите творби за хората и природата остават завинаги в историята на българската литература. Инженер-лесовъд по професия, автор на поредица от разкази за българската история и за комуникацията между човека и природата, Николай Хайтов е и сценарист на знакови за българското кино филми. Историите, които разказва за бита и нравите на българина, го нареждат сред любимите български автори.
Изминаха 100 години от рождението му и 17 години от кончината му. Малко преди да напусне нашия свят, казва на поета-издател Минчо Минчев: "Смърт няма!" Виждал е продължението на живота в словото, в примера и отговорността си пред Родината и народа си.
Споменът за него е неугасващ, а завещаното в думите му - вечно, свързано с едно име - България...
За утеха - можем само по-често да се вглеждаме в зеленикавите му очи, излъчващи характерната хайтовска надежда за будност и бъднина...

koordinator на 12.11.2019 - 10:46 | 0 Коментари | Отпечатай

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „АПОСТОЛЕ, ТРЯБВАШ НИ ДНЕС”
ЙОАНА ПАВЛОВА С ПЪРВА НАГРАДА В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „АПОСТОЛЕ, ТРЯБВАШ НИ ДНЕС”

Единадесетокласничката от най-старото кърджалийско училище СУ „Отец Паисий“ - гр. Кърджали, Йоана Павлова спечели I-во място в раздел „Проза“ в Националния литературен конкурс „Апостоле, трябваш ни днес”, посветен на 35–годишнината от създаването на СУ „Васил Левски” - гр. Гълъбово.
Конкурсът е с международно участие, тази година в него се включват 128 творци. Жури в състав: г-жа Таня Арабаджиева - журналист, г-жа Кремена Колева - старши учител по БЕЛ и г-жа Кремена Грозева - старши учител по БЕЛ, оценява ученическите разработки. За пореден път Ани пребори с достойнство и интелект конкуренцията. Нейният класен - г-н Кирил Гогов - е и в ролята на научен ръководител.
Не за първи път младото момиче печели исторически конкурс. В ученическата ù биография има немалко призови места от постижения в различни предметни области: история, литература, биология, химия, музика. Освен отличните резултати в обучението, Йоана демонстрира креативност, творчество и изявена гражданска позиция. Взема участие във всички училищни мероприятия, активистка е вече 4-та година в Младежкия червен кръст, представител е на ученическия екип от СУ „Отец Паисий“, водещ радиопредаването „Голямото междучасие“ на БНР – Кърджали.
Ани има разностранни интереси, но вече е избрала своя бъдещ професионален път: най-хуманната и трудна професия - лекар - и вече работи усилено за кандидатстудентския изпит в специалност медицина.
Йоана е обичана и подкрепяна в своите начинания както от своите съученици и учители, така и от училищното ръководство.
Нови предизвикателства, нови върхове, нови постижения и успехи и занапред, Ани!

koordinator на 12.11.2019 - 10:36 | 0 Коментари | Отпечатай

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ
ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ - ИНТЕРАКТИВЕН УРОК В VIII Г КЛАС

По инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург, от 2001 г. Европейският ден на езиците се чества ежегодно на 26 септември.
VIII Г клас, под ръководството на г-жа София Калинова, отбеляза Европейския ден на езиците чрез изготвяне и представяне на проектни разработки. Чрез постери някои ученици решиха да споделят своята мотивация да учат английски език, други написаха любими думи на различни езици: „Обичам те!“, „Говори с мен!“, „Здравей!“. Момчетата пък приложиха знанията си за Обединеното кралство.
Представлявани от 47-те държави членки на Съвета на Европа, на този ден 800 милиона европейци се насърчават да изучават повече езици както в училище, така и извън него. Съветът на Европа окуражава многоезичността на континента с убеждението, че езиковото многообразие е средство за постигане на по-добро междукултурно разбирателство и ключов елемент от богатото културно наследство на Европа.
Езикът е не само средство за общуване и обмяна на мисли, но той може да бъде и повод за празник. Владеенето на чужда писменост отдавна вече не е разкош или мода, а всекидневна необходимост. Способността за работа в екип се превръща в ключово умение на 21 век. Любопитен факт показват последни изследвания, доказващи, че владеещите няколко езика не са застрашени от загуба на паметта.

koordinator на 12.11.2019 - 10:26 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини