СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Брояч

Учебни програми по български език и литература в София
Преподаватели от СОУ „Отец Паисий” с участие в експертно обсъждане на учебни програми по български език и литература в София
През месец март 2013 г. в гр. София се проведе кръгла маса за експертно обсъждане на учебните програми по български език и литература в начален етап на образование с участието на експерти, учители и преподаватели от университети.
За участие в обсъждането на учебните програми бяха поканени г-жа Снежана Василева и г-жа Елена Николова – преподаватели от начален етап на образование в СОУ „Отец Паисий”, гр. Кърджали.
Проект „Подобряване на качеството на общото образование”, модул „За по-качествено образование”, се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз - „Инвестира във вашето бъдеще!”.
В началния етап на основната образователна степен в СОУ „ Отец Паисий“ се полагат основите на езикова компетентност, която се изразява в овладяване на знания за езикови единици от фонетика, морфология, лексикология и синтаксис и формиране на умения за прилагането им в речевата практика на учениците. Преподавателите полагат умения за формирането на отношение към книжовния български език като ценност и катонай-важно средство за общуване.
В новите учебни програми се предвижда да се даде пълна методическа свобода на автори, методи, текстове. Набляга се на общуването в реални условия, избягва се самоцелното изучаване на езика, учениците участват активно в диалог, общува се в реални условия.
Присъстващите бяха запознати с предстоящите промени на учебните програми в начален етап от експерти в Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” към МОМН. Преподавателите ни изразиха мнение, че това е една напълно нова образователна концепция, съобразена с европейските стандарти за развитие и обучението по български език и литература в началния етап на основната образователна степен и отчита спецификата на взаимодействието между майчиния език на ученика и съвременния български книжовен език. Обучението по български език и литература създава условия за успешна интеграция и социализация на учениците с майчин език, способства за изграждането на съзнание за национална идентичност.
lyubolp на 28.03.2013 - 09:01 Отпечатай

Областна олимпиада по БЕЛ
Съобщение!
Име на класирани ученици за областен кръг- БЕЛ
петък 29.III.2013 г.
СОУ"Йордан Йовков"-
начало- 9:00 ч.
присъствие- 8:30 ч.
  V клас
 1. Симона Ангелова Колева
 2. Валери Красимиров Стоянов
 3. Диляна Димитрова Митева
 4. Еда Акиф Местан
 5. Кирил Иванов Бяджиев
 6. Антоан Анков Русев
 7. Любов Любомирова Стойчева
  VI клас
 1. Мелиса Мехмед Халил
 2. Лия Делчева Стамболиева
 3. Ясмин Бисерова Еланчева
 4. Кристина Златкова Димитрова
 5. Георги Йорданов Събев
  VII клас
 1. Никол Генадиева Стоилова
 2. Еда Гюркян Мехмедали
 3. Карделен Фахри Идриз
 4. Надя Пейкова Калчева
 5. Джан Антонов Димитров
  VIII клас
 1. Елена Добромирова Георгиева
  IX клас
 1. Антония Николаева Илиева
  XII клас
 1. Анжела Николаева Илиева
 2. Василена Атанасова Илиева
webmaster на 26.03.2013 - 11:47 Отпечатай

Паисиевци с отлично представяне в инициативата "Воден отпечатък"
lyubolp на 26.03.2013 - 09:09 Отпечатай

Паисиевци с отличия
"Внимание – фотообектив на пътя"

На 11 март 2013 г. в Дома на здравето към Регионалната здравна инспекция - гр. Кърджали, бяха раздадени награди и грамоти на ученици от СОУ“Отец Паисий“, участващи във фотоконкурс „Нарушени правила в движението“, проведен в изпълнение на Национална стратегия за опазване живота и здравето на децата в пътното движение.

Учениците от СИП „Фоторепортер“ към СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали, с ръководител инж. Елена Гълбачева и СИП „Училищна телевизия“, с ръководител Светла Чаушева, уловиха чрез фотообектива различни нарушения из улиците на града. Невероятно точният поглед на децата, накара журито да се впечатли от заснетите ситуации при нарушаване на правилата на движение от автомобили и пешеходци. Снимките бяха обработени и отпечатани в студиото на Училищната телевизия „ С камера и микрофон“ на СОУ „ Отец Паисий“, като така процеса на изпълнение е пълен и завършен.
Множество от раздадените награди в три категории и една специална спечелиха учениците на нашето училище:
 • Мюжгян Дуран – 9 а клас - Второ място

 • Ерол Шабан – 11 г клас – Трето място

 • Селинай Сали - 6 б клас – Първо място

 • Фатма Юсеин - 6 б клас – Второ място

 • Юсеин Юсеин - 6 б клас – Първо място специална награда за художествена снимка

 • Месут Керим - 6 б клас – Поощрителна награда

 • Симона Ламбева - 6 б клас – Поощрителна награда

 • Леман Мурад - 11 г клас - Поощрителна награда

 • Идриз Юсеин - 11 г клас - Поощрителна награда


Нашите малки фоторепортери заснемат множество събития в град Кърджали и всички мероприятия на училището, затова на тях и техните ръководители, пожелаваме нови творчески успехи и все така да ни радват с пъстротата на своя отразен свят.

lyubolp на 21.03.2013 - 11:20 Отпечатай

Паисиевци с идеи за пестенето на водата

Паисиевци с идеи за пестенето на водата, създавайки свой воден отпечатък

Малките ученици от 3 “б“ клас, с класен ръководител г-жа Минка Стоянова от СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали с радост приеха поканата на Читалище „ Изгрев – 1909 г.“, община Бургас да участват в проект "Воден отпечатък" по случай 22март - Световния ден на водата.

Интелигенти, с вродено чувство за пестеливост, информирани за световните екологични проблеми, нашите третокласниците решиха да работят в екипи.Децата събираха информация, правеха анкети, даваха съвети как най-рационално и пестеливо да се използва водата - най-разходвания природен ресурс на земята, решаваха тестове, рисуваха рисунки на тема –„Водата богатството на природата“. Техните стандартни и иновативни предложения как да се реши проблема с недостига на вода в световен мащаб, описаха в дневници, които им бяха предоставени лично от самите организатори на проекта.На 22 март в читалище Изгрев, общ. Бургас, тържествено ще бъде отбелязан Световния ден на водата .Паисиевци са първите, които изпратиха материали и техните идеи ще бъдат популяризирани сред обществеността на община Бургас.

В Екип № 1 участваха Мадлен Христова, Илина Димитрова, Теодора Димитрова, Ерен Халимов, Никола  Станков, Антон Халтъков, Екип № 2 - Симона Манолова, Митко Сариев, Василена Кирилова, Серкан Алиосман, Георги Пенчев, Васил  Георгиев, в Екип № 3 - Селин Алиосман, Димитър Янков, Ваня Георгиева, Анастас Стилиянов, Димитър Башаранов, Георги Ангелов и Екип № 4 се състоеше от Мелек Мюмюн, Никол Петрова, Даниела Георгиева, Манол Янев, Евлоги Иванов, Николай Георгиев. Така, малките ни ученици показаха, че обединените усилия водят до успех, в името на общата кауза - да запазим водата, дарена ни от природата.

Г-жо Стоянова,скъпи деца, пожелаваме ви много здраве и успех в осъществяването на всички идеи!

 

mert на 20.03.2013 - 20:52 Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини