ПРЕПИС НА 158 СТРАНИЦИ ОТ „ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА“
Публикувана от koordinator на 16.05.2022 - 09:37

Ученици от СУ „Отец Паисий“ направиха препис на 158 страници от „История славянобългарска“

Над 140 ученици от 2  до 11 клас от СУ „Отец Паисий“ в Кърджали направиха препис на 158 страници от „История славянобългарска“.  Поводът за това е 300 годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, 260 годишнината от написването на първото възрожденско произведение на българската историография и 60 годишнината от канонизацията на отец Паисий. През 2022 г. ЮНЕСКО включи в списъка на честванията 300-годишнината  от рождението на Паисий Хилендарски с национални и международни прояви.

В рамките на един месец ученици от нашето училище, с помощта на класните си ръководители, успяха да препишат 158 страници от „История славянобългарска“ в специален формат.Учениците споделиха, че им е отнело много време, и се е наложило да преписват някои страници по няколко пъти. „Трудна беше задачата, но усещането беше неповторимо“- разказаха ученици, включили се в инициативата.

Направеният препис на „История славянобългарска“ бе връчен на Регионална библиотека, гр.Кърджали. Събраните преписи ще бъдат сканирани, обработени и издадени под формата на електронен сборник, като всеки от основните организатори и обществените библиотеки, участници в инициативата ще получат екземпляр с цел съхраняване на историческата памет и паметен знак за участие в инициативата.
Всички ученици, участвали в инициативата, получават безплатен едногодишен абонамент за Регионална библиотека в гр. Кърджали.