„Биология от нас за вас“ в „Паисий“
Публикувана от koordinator на 14.11.2022 - 14:40
Защо сме слаби или червенокоси, ниски или високи? Какво от това можем да променим и как? Какво означава ПКК и как да я „разчетем”? Боледуването - предотвратимо ли е?  А ваксините – какво всъщност се крие в тях?
На тези и много други въпроси, свързани  с биологията и съответно със здравето и живота на човек, отговориха учениците от 11. и 12. клас от СУ “Отец Паисий“ с природоматематическа насоченост. Ментор на екипа е учителят по биология Мария Влахова,  за която новаторството в часовете по биология отдавна е традиция. Госпожа Влахова сподели, че гимназистите са работили по проекта в  продължение на две години, водени от идеята да превърнат клетъчната биология от сложна и абстрактна наука, в достъпна, разбираема и полезна за всеки. Така и именуват работата си - „Биология от нас за вас или как пандемията ни сближи с биологията“.
Двегодишният екипен труд  на единадесетокласниците, дванадесотокласниците и Мария Влахова бе представен от  Алисия Сарова и Рефик Тефик  на  09.11.2022 г в актовата зала на училището. Гости на събитието  бяха  учениците от 7.б клас, Началникът на РУО – Кърджали Демитра Спасова, Старши експерт от РУО – Кърджали  Венета Добрева, ръководството на СУ “Отец Паисий“, учители от МО природни науки.  Присъстващите бяха впечатлени от интригуващото презентиране на  умелата трансформация на сложните биолгични термини и понятия в простички, разбираеми и мотивиращи послания и знания. Всички получиха флаери, разработени от екипа и съдържащи QR код за филмите от презентацията.
С представения проект Алисия и Рефик ще вземат участие в ХХ Национално състезание по природни науки и екология, което ще се проведе от 18-20 ноември 2022 година в Копривщица. Пожелаваме им успех!