С празничен концерт и урок по родолюбие паисиевци
Публикувана от koordinator на 05.03.2023 - 22:02

С празничен концерт и урок по родолюбие паисиевци почетоха 3 март

Празничен концерт „Да пребъде България!“, посветен на 3-ти март, представиха пред ученици, учители, родители и гости в Актовата зала на училището възпитаниците на музикалния педагог Евгения Пейкова. Водещ на празничната програма бе Георги Димитров от 8.а клас, а за  визуалното отразяване  на събитието се погрижиха Стиляна Георгиева от 11.а клас и Михаела Солучкова от 8.а клас. Презентация за 3-ти март бе изготвила Габриела Янкова от 8.а клас  а началото на тържеството бе поставено с изпълнението на химна на Република България от първокласника Кристиан Сербезов. Стихове за Освобождението рецитираха Николина Ташкова, Виктория Янева и Николая Караманолова от 4.е клас  и  Георги Димитров  и Габриела Янкова от 8.а клас.   5.в клас  бе представен от пианистите  Алейна Хайдарова – с "Осъдени души" и "Балада" , а Юлия Гочева изпълни пиеса за пиано. Родопска песен прозвуча в изпълнение на Даная Илиева от 8.б клас, а  патриотични и възрожденски песни изпълниха вокална група "Звънче" и солисти от различни възрастови групи.
На 2 март 2023 година във Военния клуб – Кърджали седмокласници от СУ „Отец Паисий“ , преподавателите им Веселина Кючукова и Вяра Петрова,  представители на Съюза на ветераните от войните и на Спортно-интелектуален клуб "Ахридос" проведоха открит урок по памет и родолюбие, посветен на Освобождението на България - 3 март.
Младостта и мъдростта се срещнаха, за да почетат заедно паметта на загиналите за свободата на България и да отбележат 145 години от Освобождението ѝ. 
Гостите и участниците бяха приветствани от Ани Иванова, председател на Съюза на ветераните и домакин на събитието. Откривайки срещата, тя призова младите хора да знаят и помнят историята, да почитат предците и героите на България, защото „който не знае историята, няма бъдеще“. Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание  паметта на  загиналите за свободата на родината, а химна на България постави началото на урока, в който  историческите факти за българската национална революция и Руско-турската освободителна война, за героизма на българското опълчение, за Санстефанския мирен договор и значението му, за  първото честване на 3 март се преплетоха с патриотичните стихове на Иван Вазов, Христо Ботев, Атанас Далчев, Ивайло Балабанов и превърнаха срещата в жива историческа картина. Изключително вълнуващ бе моментът, когато  дългогодишният учител по математика Видка Димитрова се изправи от публиката, застана пред учениците и с много плам представи Иван-Вазовата ода „Кочо“, а емоционалното ѝ изпълнение изкусно изрисува и съживи пред притихналата публика героичната защита на Перущица.    
„За нас, българите, 3 март 1878г. е въплъщение на едно начало. На този ден е направена онази първа крачка, заради която дават живота си хиляди верни синове и дъщери на България. 3 март е ден на преклонение, ден, в който трябва да почетем всички, посветили живота си на освобождението на отечеството. Ден, в който да си припомним, че изпепелената от петвековни пожарища българска земя е поселена от народ, който през всичките тези столетия успява да запази своя народностен характер, своята вяра и своя дух.“ - бяха заключителните думи на урока