Паисиевци отново най-добри при оказването на помощ в критични ситуации
Публикувана от koordinator на 21.05.2024 - 08:41
Отборът на СУ "Отец Паисий" за поредна година  стана победител в общинският кръг на ученическото състезание "Защита на населението при бедствия, пожари и извънредни ситуации".
На 15.05.2024 г. в ОДК - Кърджали се проведе съревнованието между шестте отбора, в което подготвените от  Веселина Кючукова паисиевци демонстрираха завидни знания и умения при реагирането и справянето с критични ситуации.
Шестокласниците Цвета Георгиева – капитан, Катерина Иванова, Михаил Калоянов и Азат Мехмедов с лекота показаха в различните игрови ситуации как се реагира при бедствия и аварии,  добра екипна работа, умения да оказват помощ .
Веселина Кючукова изказва своите специални благодарности на ветераните победители от миналите две години, които оказаха неоценима помощ и подкрепа на тазгодишния отбор и успяха да продължат тренировките в последната седмица преди състезанието. Тези няколко дни бяха критични за отбора, защото техният ръководител бе приет в болница по здравословни причини. Въпреки всичко отборният дух се запази, защото в помощ на шестокласниците се отзоваха областните победители от предходните две години титулярите:  капитанът Калоян Калоянов, Божана и Теодора Миткови, Ангел Ангелов и Мартин Узунов. Всички те - днес осмокласници в СУ "Отец Паисий", освен че споделиха своите съвети и знания, натрупания опит и умението за работа в екип, бяха  и блестящ пример за сплотеност, отборна игра, лидерство. Оказаха незаменима помощ и подкрепа на един новосформиран отбор, и заедно големи и малки успяха - паисиевци  отново заслужиха първото място. Днес ветераните победители продължават да се състезават, но в друга възрастова група и в други отбори. Калоян, Мартин, Ангел и Теодора  са членове на отбор "Млад огнеборец" , учреден към СУ "Отец Паисий", а Божана е доброволец към БЧК - Кърджали.
Веселина Кючукова споделя, че обучението на ученици, тренирането и подготовката им за участие в такъв формат състезания, изискват както теоретични, така и практически приложими знания и умения. През годините, в процеса на подготовката си, учениците посещават и се обучават от доброволци към областния център на БЧК - Кърджали, както и от служители на РДПБЗН - Кърджали. По време на тези срещи и в резултат на обученията за правилни действия в различни критични ситуации, нерядко се започват и разкази и разяснения за истински случки, а не само за теоретични такива. Така учениците имат възможност чрез разговорите си с хора,  упражняващи реално тази професия, да развият и задълбочат своите интереси, а в годините и да участват активно в подобни младежки инициативи като доброволци или младежки спасителни отряди. Този формат състезания изгражда у децата умения за екипна работа, за подкрепа и взаимопомощ, но и лидерски качества -  да разчитат на себе си, но и да организират и другите. Умения, които големите предават на по-малките.   
Състезанието се организира ежегодно от РПБЗН - Кърджали с подкрепата на РУО, БЧК и ЦПЛР-ОДК и се провежда в два кръга - общински и областен. На 16.05. отборът на СУ "Отец Паисий" защити победата си от предишния ден срещу отборите победители в своите общини и се класира за финалния етап на състезанието. Така за трета поредна година паисиевци ще представят област Кърджали на републиканското първенство, което ще се проведе във Велико Търново в периода 24-26.06. Предстоят още тренировки, но отборът си пожелава достойно представяне и на състезанието във Велико Търново. Пожелаваме им го и ние!
Текст и снимки: Веселина Кючукова