МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЧЕРНО МОРЕ - 31 ОКТОМВРИ
Публикувана от koordinator на 02.11.2017 - 10:45
ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИ ОТ СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ - ЧАСТ ОТ ИНИЦИАТИВА, ПОСВЕТЕНА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ЧЕРНО МОРЕ - 31 ОКТОМВРИ.
В СУ „Отец Паисий“ с огромно вълнение бе посрещната инициативата послание от деца за деца, посветена на Международния ден на Черно море - 31 октомври под мотото „Картичка от морето“. Бургаски ученици от СУ „Добри Чинтулов“ избират паисиевци, за да реализират своята идея, свързана с отбелязването на този ден. Тематични картички поемат своя път към Кърджали и по атрактивен и забавен начин се превръщат в чудесно и искрено послание към всички нас за едно чисто, красиво, с примамливи синьо- зелени отблясъци Черноморие.
С огромна радост четвъртокласниците от СУ „Отец Паисий” град Кърджали получиха своите картички от морето с пощенско клеймо от Бургас и станаха съпричастни към общата загриженост за опазване чистотата на морето и плажовете и на усилията на много хора за спасяване на морското биоразнообразие. Изложбата на картички с морска тематика стана достояние на учениците от най-старото светско училище в Източните Родопи.
С презентация за Черно море и приетия през 1996 г. Стратегически план за неговото опазване и спасяване, по детски и непринуден начин четвъртокласниците се включиха в инициативата и отправиха свои видеопослания под мотото „Приятели на морето“. Така 43-мата ученици от IVА и IVВ клас с класни ръководители Минка Стоянова и Ваня Велкова приеха отправеното им предизвикателство и станаха част от 16 милиона души от 6 държави, които на 31 октомври отбелязват Празника на морето.
Сега разбирам: в топлите ми длани
е сгушено соленото море.
Във сънищата мои разлюляни
то бърза да се побере.
Петя Дубарова