ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ В НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ИТ
Публикувана от koordinator на 15.05.2018 - 09:39

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПАИСИЕВЦИ В НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ИТ

Навън е пролет - прекрасна, зелена, изпълнена със звуци, сетива, цветове... Но има и една друга пролет, която се случва в душите и умовете, която носи особен вид знание, възраждащо и извисяващо, даряващо удовлетворение, пълноценност и неподозирана сила. Такава пролет със съхранено знание, осъществени идеи и постижения се случва в СУ "Отец Паисий".
Два ученически екипа от VIII и XII клас разкриват това с поредното си отлично представяне на Националната олимпиада по ИТ. Не е случайно, че ученически екип от 12-и клас на СУ „Отец Паисий“ - Атанас Иванов и Дончо Янев - спечели наградата на V-Ray – една от най-успешните компании за технологии в сферата на програмирането и 3D визуализацията, основана през 1997 г. с офиси в България, САЩ, Япония и Южна Корея. Компанията има и стажантска програма, с която дава шанс на млади таланти в програмирането и 3D визуализацията да се развият и останат на работа.


Дванадесетокласниците с ръководител Мария Гьошева освен че демонстрираха завидни компютърни умения в категория Мултимедийни приложения с проект "Виртуален музей - Кърджали", предадоха достойно щафетата в областта на компютърните науки на осмокласниците. Така разкриха особено ценни и важни моменти в подготовката си като партньорство, подкрепа, приемственост.
А те – осмокласниците Илина Димитрова и Станислав Карев - под ръководството на г-жа Атанаска Мишонова с проект "Чиста вода" в категория Мултимедия, с отлични оценки са класирани на 6-то място на Националната олимпиада по ИТ.


Ето какво споделиха пред екип на вестник „Паисиевци“ Илина и Станислав:
- Какво са за Вас информационните технологии? От къде или кого се зароди интересът Ви към тях?
Станислав: За мен информационните технологии са хоби и интерес, идващ и от компютрите като цяло. Тези машини ме впечатляват с развитието си: как през последните 30 години са се развили толкова много,че сега с малко умения и желание можеш да създаваш свои програми и игри.
Илина: Доста интересни, от малка обичам да играя на компютъра и след като разбрах, че сама мога да създавам нещо подобно, доста се увлякох по тази тема.
- Имате доста успешни участия, изяви и инициативи зад гърба си. Какво Ви мотивира да се включвате в тях? Кое Ви вдъхновява и увлича?
Станислав: Мотивират ме успехите и новите знания. Когато ходя на състезания, винаги го има елемента да си на върха, но аз също ценя знанията, които могат да се получат само от участия и опит.
Илина: Мисля че се представих добре, но разбира се, винаги може и по добре…
- Опишете теоретичния и практическия кръг на олимпиадата по ИТ, цялото ù протичане.
Станислав: Първо избрахме темата на проекта, а именно водата. Тя ни хареса, защото много хора не си дават сметка откъде всъщност идва чистата водя, която пием и ни е по-нужна от всички други вещи. След теоретичната идея започнахме техническата част от проекта, като си поделихме работата: Илина трябваше да нарисува обектите, а аз да ги анимирам и програмирам. Най-накрая дойде теста и представянето на проекта, което е също много важно, защото толкова месеци работа би трябвало и добре да се представи.
- Как оценявате своето представяне и постигнатия резултат? Удовлетворени ли сте? Какво мислите за успеха си?
Станислав: Мисля, че представянето ни мина много добре. Доволен съм от резултата, защото все пак ни е първа година на тази олимпиада, а се справихме доста добре.
Илина: Разбрах, че няма нужда се притеснявам толкова много и спокойствието е важно. Но това се постига с опит.
- Какво ново научихте? С какво това състезание надгради и обогати знанията и възможностите Ви?
Станислав: Това състезание ми даде възможност да видя хора, които също имат интерес към компютрите и са направили проекти на високо ниво, а това ми помага да открия с какво са по-добри другите и как може да се надгради проекта ни.
Илина: В бъдеще бих искала да направя някой голям и грандиозен проект и да се поуча от пропуските си.
- Опишете преживяванията и впечатленията си от разговорите и срещите с ученици, чийто интерес са информационните технологии. Новите срещи, новите посетени места как ви се отразиха?
Станислав: Видях и открих нов различен начин на работа, който може да използваме. Много е хубаво и полезно да си в среда с хора със същи интереси и умения като теб. Можеш да разменяш идеи и знания.
- Какво бихте използвали от наученото и видяното в бъдещото си развитие? Какво искате да постигнете? Информационните технологии имат ли място в плановете Ви за бъдеща професионална реализация?
Станислав: Определено моите виждания за бъдещето включват информатиката и информационните технологии. Бих искал да се развия в тази посока, защото ми е много интересно и мисля, че имам потенциал в тази наука.
Илина: Разбира се в бъдеще искам да се занимавам графичен дизайн и информатика. Мечта ми е да работя в някоя голяма ИТ компания и да разработвам игри.
- Какво мислите за успеха по принцип?
Станислав: Мисля, че успехът е много важен. Дава ми мотивация да продължа напред. Понякога дори и да не си на първо място, а малко по-назад е вид знание, защото това те мотивира да се справиш по-добре следващия път.
- Ако трябва да представите своето виждане за технологиите, с кои пет думи бихте ги описали най-точно?
Станислав: Полезна, бързо развиваща се, интересна, приложима навсякъде, с огромен потенциал.
- Вашите размисли, послания, идеи за съвременния свят и света на технологиите…
Станислав: Мисля, че ще са много ценни и полезни в бъдещето и определено препоръчвам на всички хора или деца, които имат интерес към информатиката или информационните технологии, да следват мечтите си, защото в бъдещето информационните технологии ще са от голяма полза.
Илина: Технологиите са новото бъдеще на човечеството. Важно е да се развиваме в ИТ сферата, но и да внимаваме изкуственият интелект да не ни завладее.
Представихме ви четирима успели паисиевци. Поздравяваме тях и ръководителите им и им желаем нови бъдещи постижения в света на технологиите - свят, примамлив и интересен, свят с бъдеще!