МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ „ОСАННА ВЪВ ВИСИНИТЕ“
Публикувана от koordinator на 15.05.2018 - 09:46
МУЗИКАЛНИ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА ПАИСИЕВЦИ В ДЕСЕТИЯ ЮБИЛЕЕН МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ „ОСАННА ВЪВ ВИСИНИТЕ“

На 12 -13 май в София се състоя Десетия юбилеен Международен детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!”, който се провежда под мотото „...оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене,...” (Мат.,19:14).
Той се организира от Фондация „Дарби” и църковното настоятелство при храм „Св. мчца Параскева” и се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев.
Паисиевци, заедно с деца от цяла България, се събраха под купола на софийския храм и с „едно сърце и една уста“ прославиха Бога и Неговата майка св. Богородица, с думите на славянобългарските учители и просветители св. Кирил и Методий, непосредствено след деня, когато честваме тяхната памет.
Официалното откриване започна с тържествен празничен водосвет, който тази година бе отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
Форумът бе уважен от: ик. Кирил Попов - българския лауреат на I Международен конкурс за композитори "Роман Сладкопевец" през 2012 г. в Санкт Петербург, който е и председател на музикалния съвет към фестивала, проф. д-р Божидар Андонов, преподавател в Богословския факултет, композиторът Георги Робев и др.
Малките паисиевци, с ръководител г-жа Евгения Пейкова, вдъхновено и с лекота изпълняваха мелодиите и научените църковнославянски словосъчетания, сътвориха и участваха в истински празник на детската вяра и творчество. За труда и отдадеността, заедно с всички участници, бяха наградени от фондация "Дарби" с организирана специална вечер в Двореца на децата. На 13 май, в Софийския университет бе представен документален филм-презентация, разказващ за Фестивала от първите му години. На диригентите бе предоставено издание на методическо ръководставо по хорознание и бяха връчени юбилейни плакети.
Тържество на православното песнопение, изпълнено от деца – така най-точно може да се определи фестивалът „Осанна във висините“, който за десети път докосна сърцата на всички присъстващи. А малките паисиевци със своето изпълнение вляха в него и частица от своя музикален талант.