2 ЮНИ – ДЕН НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА
Публикувана от koordinator на 04.06.2018 - 10:14
2 ЮНИ – ДЕН НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

Когато в навечерието на 2 юни небето се изпъстри с хиляди разноцветни звезди, а в дванадесетия обеден час на Ботевия ден завият сирените, се дава общ знак на българската общност, че за една минута ВРЕМЕТО СЕ ОТВАРЯ... Именно тогава най-силно общуваме мисловно с пожертвалите живота си герои и осъзнаваме завещания от тях ценен дар да го има нашия - най-български свят.
В тези мигове усещаме единение със Свети хора, саможертвени идеалисти, бунтовници или странници, притежаващи невероятната сила да бъдат различни, но и да отстояват себе си, да вярват и… да променят своя свят и света на една малка на картата, но голяма на светли примери и велики дела България!
В този отрязък от време, превърнало се в сакрално за нас- българите, колениченето, минутата мълчание, отдаването на почит, спирането на място, изправянето прав, прекратяването на друга дейност, всъщност означава, че Аз, Ти, Той, НИЕ - гражданите на тази държава, преминаваме духом в пространството на вечните неща. Заставаме пред тези, на които сме благодарни, че сме вкусили силата на свободата, силата, че ни има! Свеждаме глава и пред себе си изричаме благодарността, защото може би това е единственият възможен начин за нас, съвременните хора, да изграждаме национални добродетели в съзнанието си.
Да, и за днешния цивилизован човек, и за най-модерния индивид има лични сакрални места и мигове, извън реалното време и пространство – споменът за мама, снимка на бащата, родната къща, раждането на дете, светъл отминал миг… Това са стълбовете на индивидуалната идентичност.
Но националната ни общност, за да я има, за да се крепи в заедност, съществува със своите ценни места, дати и мигове. Заставаме прави докато се изпълнява химнът на нацията ни и се издига българското знаме, военните отдават чест, поднасяме венци от цветя в памет на велики личности или по повод на важни събития... И най- важното - помним! Именно тогава, в тези общи действия и памет, всеки един от нас изпитва силата на чувството да принадлежиш, да имаш родина, да не си бездомен…
И тази година училищни блокове и екипи от СУ „Отец Паисий“ отбелязаха тези паметни мигове и почетоха паметта, героизма, подвига, примера и светлия път към едно по-добро утре! На първи юни представителен ученически блок от гимназиална степен на обучение, заедно с военни роти от 68-ма бригада "Специални сили", оркестъра на ВВС и други училища от града участва в тържествената проверка - заря, организирана от Областния управител на Кърджали Никола Чанев, ръководена от бригаден генерал Явор Матеев и приета от Председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
На 2 юни паисиевци се включиха в Тържествения ритуал и поднесоха венци и цветя пред Паметника на освободителите в Градската градина. Заедно с много граждани на Кърджали с едноминутно мълчание и падане на колене, те почетоха Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. В тържеството участваха кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, неговите заместници Мюмюн Али, Веселина Тихомирова и Тунджай Шюкрю, секретарят на общинската администрация Сезгин Бекир, областният управител Никола Чанев, енорийският свещеник отец Петър Гарена.
Под звуците на траурния марш на българската войска „Вий жертва паднахте в неравна борба”, бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на освободителите в Градската градина на Кърджали.
Българската нация, както всяка друга, има своите дати, места, ритуали, има свой речник на важни за нея събития, думи и имена.
Нека ги почитаме и не забравяме! Нека помним!
Споделяме Ви моменти от участието на СУ „Отец Паисий“ в Тържествената проверка - заря и Тържествения ритуал.