ПОБЕДИТЕЛИ В КОНКУРС "ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО" - 2019
Публикувана от koordinator на 05.05.2019 - 19:54
ИЛИАНА ТЕРЗИЕВА И МАРИЯ ПАВЛОВА – ПОБЕДИТЕЛИ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС "ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО" - 2019

Звъни, великденска камбана!
Сияй, възкресна свята нощ!
Да няма мъка, скръб и рана,
душа да няма изтерзана,
ни помисъл да има лош!
В навечерието на светлия християнски празник пристигна добрата новина с победители от СУ „Отец Паисий“ в Национален конкурс, посветен на „Възкресение Христово - Пасха”.
Илиана Терзиева от IX В клас е класирана на второ място в IV-та възрастова група (9-12 клас) с есето си „Възкресение Христово“, а Мария Павлова от VIII A клас с творбата си „Възкресение Христово - победа над Злото“ - на трето място в ІІІ-та възрастова група (5-8 клас).
Творбите на участниците са оценявани от комисия в състав: доц. д-р Костадин Нушев - председател, Кина Златева, д-р Десислава Панайотова - членове и гл. ас. д-р Пенка Христова - секретар.
Конкурсът се провежда с благословението на Негово светейшество българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП. Организиран е под ръководството на Ловчанския митрополит Гавриил и Културно-просветен отдел при Св. Синод на БПЦ-БП.
Цели на конкурса са: стимулиране на творческите заложби и изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност, утвърждаване на любовта им към Православната църква и вяра, разширяване на познанията им за православния християнски празник Възкресение Христово – Пасха, поощряване на интереса към съхраняване на българските традиции в отбелязването на празника.
Илиана и Мария са единствени представители за област Кърджали. Техните съчинения ще бъдат представени в открита изложба на церемонията по награждаване, която ще се състои на 19.05.2019 г. в храм „Св. св. Кирил и Методий“ - град София. Двете момичета имат участия и в други литературни конкурси, от които очакват резултати през месец май.
Поздравяваме ги за успеха им! Желаем им нови вдъхновения, нестихващ интерес към българските традиции и светли постижения!
Браво, момичета!