ЕРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО - 2019
Публикувана от koordinator на 21.10.2019 - 18:01
ЕРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО - 2019 „ЗНАМ, КОДИРАМ И ПРОГРАМИРАМ!“ – ЕДНО СЪВРЕМЕННО ПРЕДИЗИВИКАТЕЛСТВО

Да успееш да се докоснеш до света на програмирането и да създадеш дигитална визия за живот чрез код, основана на цифрови и алгоритмични умения, но и на възможността да бъдеш част от европейска инициатива - Европейската седмица на програмирането (EU Code Week).
СУ „Отец Паисий“ се включи в Европейската седмица на програмирането като организира различни събития.
Днес 17.10.2019г. се проведе състезанието „ЗНАМ, КОДИРАМ И ПРОГРАМИРАМ!“, в което взеха участие ученици от VIII – XII клас. Спонсор на състезанието е г-н Лазар Попов, бивш възпитаник на училището и управител на Global Net.
Задачите в състезанието бяха подготвени от по-големите ученици, под ръководството учителите по информатика и информационни технологии. В състезанието участваха отбори съставени от ученици от VIII-X клас. По време на състезанието участниците преминаха през 5 етапа. Предизвикателството беше след решаване на задача, декодиране на текст или проследяване на алгоритъм, да съберат части от пъзел, който трябваше да наредят. Състезанието предизвика големи емоции и интерес, както при големите, така и при малките.
Състезанието завърши с награждаване на победителите.
На 18.10.2019 г. се проведе занимание на малки паисиевци от трети клас съвместно с Регионалната библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ гр. Кърджали с Пчела робот (Blue-Boot, Bee-Bot).
Организираните събития имат за цел:
- да се насърчи творческата изява на учениците чрез програмиране;
- да свържат учениците с интерес към програмирането от всички класове;
- да се повиши интереса към информационните технологиите, техническите науки и математиката;
- да се дадат повече възможности на всеки;
Това съвременно предизвикателство отправя СУ „Отец Паисий“ - град Кърджали и Global Net с инициативата „ЗНАМ, КОДИРАМ И ПРОГРАМИРАМ!“ представяща програмирането като нова, модерна, необходима и търсена грамотност сред младите хора.