СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Educational Partner
Асоциация на Кеймбридж училищата в България

Роботика

SAP Labs България и програмата "Роботика за България"

Необходими са само ентусиазъм и въображение
На това мнение са и учениците: Стефан Георгиев, Антон Халтъков, Теодора Милушева, Борислав Енчев, Деница Митева и Станислав Карев от СУ с природоматематическа насоченост "Отец Паисий" град Кърджали. Техният изключителен интерес към Информатика и Информационни технологии, както и желанието им да участват в изследователски екип, ги събра в един отбор. Защо "SATBDS Robotics"? Защото името на отбора е съставено от първите букви на техните имена.
В работата участват всички и всички отговарят за всичко!
А сега малко предистория... Създаването на отбора по роботика в СУ "Отец Паисий" град Кърджали стана възможно благодарение на програмата "Роботика за България", реализирана по идея и инициатива на SAP Labs България и в партньорство с фондация "Работилница за граждански инициативи". Целта на програмата е да популяризира роботиката и да даде възможност на повече деца от страната да се докоснат до нея. Това е целта и на отбора "SATBDS Robotics" и на техните ментори – преподавателите по информатика и информационни технологии Диана Милушева и Атанаска Мишонова. Работата в екипа дава възможност на децата да "уплътнят" свободното си време с решаване на "важни" практически задачи, тяхна мечта е да управляват "малките машинки".
Екипът получи комплект Lego с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и състезателно поле, където роботът да изпълнява възложените мисии. Работата започна с проектиране на първия прототип на робот за изпълняване на заданията. Всяка изпълнена малка стъпка води до усъвършенстване на действията на робота. Интересно, нали? Не всички стъпки са успешни, но това не демотивира децата, а ги амбицира да продължават с ученето и да пробват различни идеи. Ето, за този ентусиазъм и въображение става дума. Самата дума "робот" произлиза от чешката дума "robota” и означава "работа", но и "ангария"-изморителен труд, "робски труд". С много труд, няколко мотора, сензори и мощна "мислеща част" можеш да направиш и свой Lego робот, който успява да прави всичко, или почти всичко.
Това, което правят тези страхотни деца, е един по-практичен поглед върху науката и отбелязват своите първи стъпки в света на роботите. Със собствените си ръце и умове програмират бъдещето.
А когато успеят, те ще посеят и в сърцата на своите приятели желанието да погледнат напред и нагоре. Те са убедени, че изобретателност, работа в екип, конструиране и проектиране, програмиране, експериментиране и практическо прилагане на знанията може да бъде едно забавление. Работата на екипа ще популяризира роботиката и ще се даде възможност на повече деца да се докоснат до нея.


Вижте клипа тук


Виртуална разходка | Резултати от олимпиади и състезания |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини