СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Брояч

ПРАЗНИЧНИЯТ МАЙ
ПРАЗНИЧНИЯТ МАЙ
Празничният май... Месецът на успешния край и светлото начало, на прохождащата младост и силата на зрелостта, на равносметка от изминалата учебна година и свежите зелени улици... Май е времето, което скрито или явно вълнува всеки един от нас... за постигнатото и светлината в очите на родителите, за новите предизвикателства и непревзетите пътища, за признанието и благодарността към труда на учителите, за изборите и посоките пред всички знаещи, можещи и търсещи млади хора.
И всичко това в навечерието на предстоящия празник на славянската писменост, на българската просвета и култура. Празник, връщащ ни столетия назад, припомнящ ни едно наследство, изгряло със своята духовна светлина над земи и култури.
За постигнати високи резултати и достойно представяне на област Кърджали в престижни състезания и конкурси в следобедните часове на днешния ден - 20 май - по време на тържествена церемония в Кафе-клуб „Инсайд“ Областният управител Никола Чанев награди изявени ученици и учители от СУ „Отец Паисий“.
Ето и имената им:
Александър Александров (ІVБ клас), Борислав Кондаклиев (ІVБ клас), Александра Попова (ІVВ клас), Веселина Стефанова (ІVВ клас), Михаела Солучкова (ІVВ клас), Берен Йълдъръм (ІVД клас), Симона Чаушева (ІVД клас), Ясмин Али (ІVД клас), Гергана Шумакова (VД клас), Момчил Николов (VД клас), Весела Добрикова (VIIА клас), Димитър Стефанов (VIIГ клас), Йекта Аптурахман (VIIГ клас), Атанас Янков (VIIIА клас), Злати Каменов (VIIIБ клас), Илина Димитрова (IXА клас), Станислав Карев (IXА клас), Паулина Любомирова (IXВ клас), Момчил Димов (XIБ клас), Краси Хаджиев (XIIВ клас) .
Райна Чаракчиева - старши учител - начален етап, Димитрина Валкарева - старши учител по математика в прогимназиален и гимназиален етап, Мария Гьошева - старши учител по информационни технологии в прогимназиален и гимназиален етап.
Грамоти и предметни награди получиха наши ученици и учители, които през настоящата учебна година прославиха град Кърджали и областта в национални и международни форуми, конференции, състезания, конкурси и турнири по различни учебни дисциплини, както и в областта на изкуствата и спорта. Събитието уважи и началникът на РУО – Кърджали Гроздан Колев.
Честито на отличените!
С гордост Ви споделяме моменти от награждаването.

koordinator на 24.05.2019 - 15:08 | 0 Коментари | Отпечатай

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА МОМЧИЛ ДИМОВ

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА МОМЧИЛ ДИМОВ В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ИСТОРИЧЕСКО ЕСЕ

“… - Запомни от мен, момче. Към родината и любовта не трябва да се отнасяш като към обикновен дълг или задължение. Към тях поглеждай като към най-скъпото! Те са единствените важни неща. Ще гладуваш, ще мразуваш, но обичаш ли, ще стискаш зъби и ще се бориш за името, за паметта им…
Думите му дълго време кънтяха в ума ми… След време осъзнах смисъла им. Вече съм възрастен, но помня, сякаш бе вчера.
Днес съм на същото място, 30 години след срещата ни. Държа в ръцете си стъкълце, а думите на този забравен герой на България - в ума си.
Помним ли историята си? Ще я предадем ли на децата си?”
Така завършва есето на Момчил Димов от СУ „Отец Паисий“, отличено в конкурс, посветен на 140-ата годишнина от създаването на Българския флот и организиран от Варненския военноморския музей и командването на Военноморските сили. В инициативата участваха ученици от цяла България от 8 до 12 клас, които представиха своите възгледи в три теми: Флотоводци и герои в българската военноморска история; Бойната слава на флота; Флотът и предизвикателствата на съвременния свят.
Само трима участници са отлично представили се и нашият ученик – Момчил Димов от XI Б клас на СУ „Отец Паисий“ – е сред тях. За есето си, посветено на Сава Иванов (български офицер, контраадмирал (генерал-майор) и масон, член на ложата „Черноморски приятели“), единадесетокласникът е удостоен с грамота и предметна награда. Отличилите се ще имат възможността да посетят боен кораб на ВМС, а специалната награда – ваучер за ветроходен курс по основи на яхтинга, е предоставена от Ветроходна академия „Кор Кароли“.
Поздравяваме Момчил и неговия ръководител – г-н Кирил Гогов – за поредното постижение! Пожелаваме им нови попътни светли ветрове и красиви пристанища в света на историята!
Честита награда!


koordinator на 20.05.2019 - 17:34 | 0 Коментари | Отпечатай

“ДЕН НА РЕВОЛЮЦИЯ В ХРАНЕНЕТО”
ДЕН НА РЕВОЛЮЦИЯ В ХРАНЕНЕТО В СУ “ОТЕЦ ПАИСИЙ“

Мотото: НЕ ЯЖ “БОКЛУЦИ”, ЯЖ ЗЕЛЕНЧУЦИ“ днес на 17 май 2018 г. малките паисиевци станаха част от рекордния брой деца, включили се в инициативата, която се провежда за трета поредна година. Събитието „Ден на революцията в храненето” е част от глобалното движение „Food Revolution” на известния английски готвач Джейми Оливър и е организирано от фондация „За храната“.
Малките чаровни паисиевци, заедно със свои учители, отбелязаха образователната кампания, която има за цел да стимулира консумацията на повече плодове и зеленчуци за сметка на така наречените junk храни. Проявата цели да привлече вниманието на възрастните и най-вече на децата, за да се замислят с каква храна се хранят и какво влияние оказва тя върху тялото, здравето, а и самочувствието на човека.
В рамките на интересен учебен час доброволци на организацията представиха с атрактивни прояви, свързани със здравословното хранене и здравословния начин на живот на децата. Нашите готвачи участваха в ,,Кулинарна работилница“ и готвиха по рецепти, специално създадени от известни професионални готвачи, популярни кулинарни блогъри и специалисти в областта на храненето. Малките ни „здравохапковци“ днес научиха как да приготвят сами здравословни зеленчукови хапки, салатки, палачинки и други вкусотийки. Целта бе децата да опитат полезната за тях храна, да се научат да си я приготвят и паралелно с това да се запознаят с ползите от консумацията на плодове и зеленчуци.
Презентация за ползите от плодовете и зеленчуците, дидактически игри, свързани с хигиената при приготвяне на кулинарни изделия: чисти ръце, прибрани коси, кухненски престилки и шапки, потопиха децата за няколко часа в света на кулинарията.
Всички ученици получиха сертификати, карти на дъгата и книжки със здравословни рецепти и... усмивки, усмивки, усмивки, които не слизаха от лицата им!
Благодарим на фондация “За храната” и на Сибел Кяшиф за съдействието и подкрепата!


koordinator на 19.05.2019 - 21:38 | 0 Коментари | Отпечатай

ЗЛАТКО АТАНАСОВ С НАЙ-ВИСОКАТА НАГРАДА "СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ"
ЗЛАТКО АТАНАСОВ С НАЙ-ВИСОКАТА НАГРАДА "СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ"

Директорът на Средно училище "Отец Паисий" с природо-математическа насоченост в град Кърджали - г-н Златко Атанасов - е единият от четиримата ръководители на образователни заведения в страната, който получи най-високата награда в бранша "Свети Иван Рилски".
По традиция на 11 май 2019 г.– Деня на Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий, на специална церемония и в тържествена обстановка в Рилския манастир заместник-министърът на образованието Таня Михайлова връчи отличията.
“Благодарствен молебен към Бога и Светите братя Кирил и Методий за успешното приключване на учебната година и молитва за здраве и за благословение на учащи се и учещи”, отслужи Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Светата рилска обител. На молебена присъстваха ученици от областите Благоевград и Кюстендил, ръководството на МОН, учители, началници на РУО и наградените директори. След молебена заместник-министър Таня Михайлова и отличените директори бяха приети от епископ Евлогий.
„Всички вие започнахте от традициите на училищата ви, смятам, че това е в основата на успеха ви, за мен е чест да ви връча наградите“, каза Таня Михайлова при връчването на наградите в Иконната галерия на Рилския манастир. На четиримата отличени директори – Георги Бакалов от Хасково, Златко Атанасов от Кърджали, Васил Христов от Габрово, и Нина Чанева от 23-СОУ в София, бяха връчени грамоти от МОН за наградата „Св. Иван Рилски”, придружени от икона на светеца.
Педагогическият колектив на ръководеното от г-н Атанасов средищно и второ по големина училище в област Кърджали цели да придобие ценен опит в областта на културното сътрудничество, да развие принципите на неформалното образование и да се обменят добри практики в сферата на културата и иновациите, които рефлектират пряко върху всички ученици.
Като директор г-н Златко Атанасов полага усилия за непрекъснато обновяване на материалната база и създаването на съвременни условия за обучение. В училището са обновени всички кабинети, оборудвани са с компютри и мултимедии, изградена е съвременна спортна площадка с изкуствена настилка, модерен физкултурен салон.
Системна и задълбочена е работата по обхвата на децата и учениците, включително и в дейностите по изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.
Директорът на СУ "Отец Паисий" работи целенасочено по създаване на среда и условия за повишаване на дигиталните компетентности на учителите и учениците. През учебната 2018/2019 по проект в пет компютърни зали и 36 класни стаи се създадени условия за ползване на модерно техническо оборудване (компютри, мултимедии, интерактивни дъски, 100% интернет свързаност). Изнасят се иновативни уроци.
Осъзнавайки необходимостта от активен диалог между ученици, учители, родители и общественост за въвеждане на интегриран подход за програмиране и управление на културно-образователните процеси на регионално ниво, в СУ „Отец Паисий“ целенасочено се набляга на извънкласната дейност и участието в национални проекти и програми.
Поздравления, г-н Атанасов!


koordinator на 16.05.2019 - 09:31 | 0 Коментари | Отпечатай

ВЕЛИКДЕНСКО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ
ВЕЛИКДЕНСКО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ

На 20.04.2019 г. (събота) се проведе традиционното Великденско състезание по математика, организирано от СМБ, секция „Изток”, гр. София.
Великденското математическо състезание е за ученици от 1-ви до 12-и клас. Времето за работа за 1 и 2 клас е 90 минути, а от 3 до 12 клас е 120 минути. Дават се 15 задачи с избираем отговор. Всяка задача има само един правилен отговор от четири възможни ( отбелязани с а), б), в) и г), като първите три отговора са с конкретни стойности, а четвъртият е „друг отговор”). Задачите за 7 клас са в модифициран формат на изпита за НВО след 7 клас . Задачите за 12 клас са във формат матура по стандарта на МОН.
За участниците от област Кърджали се извърши отделно класиране.
Класираните от І до ІІІ място ученици от СУ „Отец Паисий“ получиха медал и сертификат за участие.
Ето ги и тях:
1. Акай Айхан Шабан – 3. клас – I място;
2. Ясмин Али Али – 4. клас – III място;
3. Хелин Джанер Себахтин – 5. клас – II място;
4. Алмира Ибрахим Емин – 5. клас – III място;
5. Георги Ивайлов Щерев – 6. клас – III място;
6. Весела Щерева Добрикова – 7. клас – I място;
7. Ивана Тедорова Хасковлиева – 7. клас – II място;
8. Атанас Пламенов Янков – 8. клас – II място.
Поздравяваме нашите ученици и техните ръководители, които със своите постижения и математически успехи, показват, че тя -математиката- е нужна и необходима.
Инструмент на физиците, с който разбират света около нас, а също и на инженерите, които го превръщат в по-приятен и възможен. Наука, развиваща логическото мислене, усъвършенстваща способността да се мисли абстрактно и концептуално, помагаща ни да правим прогнози и планове, а и да изчисляваме ежечасно и ежедневно някаква необходимост. Тя e едно от нещата, което развива мозъка ни и смело можем да кажем, ни е направило човеци. И… нещо много важно – неделима част от съвременното общество, което предполага и борави с технологии. Компютри, интернет - всичко това се основава на математиката. Невъзможно е да живеем в информационното общество, без да знаем основни математически правила.
Накратко: важно е да учим и знаем математика!
Мили наши математици, продължавайте да ни го доказвате! Прекрасни сте!


koordinator на 13.05.2019 - 08:08 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини