СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Брояч

ИНОВАТИВЕН БИНАРЕН УРОК
ИНОВАТИВЕН БИНАРЕН УРОК ЗА ШЕСТОКЛАСНИЦИТЕ В СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“

Иновативен бинарен урок по учебните дисциплини Човекът и природата и Музика на тема „Натиск и налягане“ се проведе на 31.10.2018 г. в СУ“ Отец Паисий“ - гр. Кърджали. Учениците от VІ В клас под ръководството на преподавателите по музика - г-жа Гергана Кюлханова и по човекът и природата - г-жа Валентина Мингова - участваха активно в час, посветен на необятните примамливи светове на науката и изкуството. Така трудните понятия: сили, натиск и налягане, бяха представени по интересен и достъпен за шестокласниците начин. Новите знания, умело обяснени от двете преподавателки чрез особености в устройството на различни предмети, животни и… цигулката, стигнаха до децата чрез нетрадиционни и иновативни методи. Съчетанието между физичните закономерности и музиката предизвика и провокира учениците така, че те неусетно да усвоят основните новости в заложеното учебно съдържание.
Краят на часа бе оповестен не от стандартен училищен звънец, а от музикално изпълнение на г-жа Кюлханова, което притаи дъха на учениците.
Интерактивният бинарен урок беше заснет на видео. Към него ще бъде добавена и методическа част. Подобен вид уроци са заложени за реализация по проект „Иновативно училище“, който предвижда разработването на учебното съдържание по нов начин чрез обединяване на различни предмети в иновативни междупредметни модули. Някои от проектните цели са изграждане на нови умения, превес на нетрадиционните методи в клас и екипна работа между учители и ученици.
Гости на урока бяха Директорът на училището - г-н Златко Атанасов и заместник-директорът - г-жа Валентина Терзиева


koordinator на 04.11.2018 - 16:53 | 0 Коментари | Отпечатай

ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ ДА СИ СПОМНИМ И ПОЧЕТЕМ КИРИЛ ВАНКОВ И ПЪРВАТА УЧИТЕЛКА В ГРАДА НИ - ПАРАСКЕВА ВАНКОВА

“От гневното и страшно лято на 1913 година България надделява над руините и съсипните си... Каква ли въздишка се изтръгва от настрадалите се кърджалийци заради безпощадния Берлински договор! Колко години са минали от оня първи миг, осветен от свободата, а след това потъмняла в хватката на политическа воля и дипломация! За втори път вирусът на свободата е усетен. Вече не горчица. Денят е 21 октомври, часът е навръх обед, свещеното действие е присъединяване на Кърджали към България. яма връщане назад! С десетината си махали, с къщите, покрити с ръчно направени керемиди, и с тесните си улички градът трябва да се отърси от стария си вид и да посрещне двайсетина век с първите му 13 години подобаващо...
Есента в живота на града е в неговия ритъм, в приказната му кардиограма. Животът хем се сили да надбори миналото си, хем следва обичайния си ход - бавен, отменен, със занаятчийска мярка и с търговска сметка, с женитба и раждания - така, както е било от едно време. Джамията посреща и изпраща слънцето с гласа на мюзеина, молитвата му си говори с Аллах. По кьошета, на завет, се чува хорска реч, ръце се докосват, стъпки се разделят. Денят се протяга на обед, после потреперва от студа и се крие зад дуварите и кафенетата. Вечерта погълва слънцето, всички жители на градчето се кротват рано в къщите си по навик и повтарят каквото са чули и видели. Навън остават войниците в казармата. Краят на октомври е. На другия ден в града ще пристигне Кирил Ванков, назначен за училищен инспектор, млад, образован и културен човек. Трийсет и първи октомври е, 1913 г. Това се случва преди повече от 100 години.
НЕКА СИ СПОМНИМ ЗА КИРИЛ ВАНКОВ и ПАРАСКЕВА ВАНКОВА, направили града ни част от нова България!“
Венета Филипова
Има дни, в които се докосваме до духовната ни същност повече от всякога, съзираме себе си далече във времето, но и търсим опора, за да продължим.
Такъв е и днешният… Вглеждаме се във времето…Търсим и преоткриваме ПЪРВИТЕ… Прекланяме се пред делото и паметта им.
Неизменно паисиевци свеждат глава пред свещенодействието им и си спомнят…
Четем архивна записка: „Все пак инспекторът реши, трябва да се открие първоначално училище... затова на 3 ноемврий той подаде надлежната телеграма в Министерството на Народното просвещение.“
По-нататък следва хронологията на началото: с телеграма № 15142 от 9. XI. 1913 г. се съобщава на околийския инспектор, че със заповед № 042 от 7.XI. се открива първоначално народно училище в гр. Кърджали, а със заповед № 2082 от 12. XI. се назначава за учител Параскева К. Ванкова. Учител в първото светско училище в Кърджали и Източните Родопи „Отец Паисий“. Родена на 22 януари 1892 г в село Вълчедръм, Монтанско и починала на 8 юли 1983 г в Кърджали.
Основателите остават в летописа като първи и вечни: Кирил Ванков и Параскева Ванкова. След тях ще дойдат Валентина Памукова, Мария Стоянова, Надежда Делчева от гр. Хасково, Пандора Секулова от гр. Щип, Ангел Атанасов от Кукуш, Ана Николова и Антон Иванов от Скопие, Мария Йорданова, София Митрева.
Подобни личности никога не се забравят, делото на ПЪРВИТЕ се помни - от учители, ученици, граждани.
Всяка година на този ден паисиевци участват в преклонение пред паметника на Параскева Ванкова. В знак на почит пред тази велика българка осмокласниците поднасят цветя, припомнят си делото й, коленичат пред паметта на първата учителка в Родопите, поздравявана от учениците и цялата общественост в града с „Добър ден, учителко!”.
Параскева Ванкова е носител на орден „Свети Свети Кирил и Методий” – Ι-ва степен. По случай 100 години от откриването на училище “Отец Паисий”, град Кърджали посмъртно е удостоена с ”Почетен знак – златен герб на община Кърджали”.
Но знакът, в който е обвеяно името на първите учители в града ни, всъщност е част от знака на българското будителство, събудило светове в нас, много преди да се случат!
Будителят…
Човек, който…
Предава знанията си, без да иска нищо за това.
Помага на родината и винаги върши добро.
Поставя проблеми и се опитва да взема решения.
Кара ни да се чувстваме горди, че сме българи.
Помага да преоткрием своята ценностна система.
Има опит и има на какво да научи сънародници и непознати, свои и чужди.
Далновиден и прозорлив е и дава перспектива на другите, помага на хората да погледнат в бъдещето и вдъхва самочувствие.
Народен будител е човек, който променя личностния свят на друг човек.
Човек, който обича.
Човек, който обгрижва порастването на човешката душа, човекът с главно „Ч”.
Поклон пред делото Ви, български будители!


koordinator на 04.11.2018 - 16:40 | 0 Коментари | Отпечатай

ПАИСИЕВЦИ В ТЪРСЕНЕ НА СЪКРОВИЩЕ
ПАИСИЕВЦИ В ТЪРСЕНЕ НА СЪКРОВИЩЕ, ЗАБАВЛЕНИЯ И УЧЕНЕ

TREASURE HUNT, търсене на съкровище, забавление и учене, учене чрез забавления - както искате го наречете!
Но удоволствието и интересът на децата към знания и приключения са несломими, несекваща е жаждата им за новото и различното, нестандартното и вълнуващото.
Точно този дух оживя за пореден път в Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров" по време на състезанието "Тreasure hunt". Участниците от СУ "Отец Паисий" от отбор " Търсачи на силни усещания" с голям интерес и ентусиазъм се впуснаха в търсене на съкровището, отговаряха на поставените въпроси, хвърляха се в дълбоките дебри и необятните тайни на книгите. Защото именно в тях е скрито всяко съкровище!!! А който търси, намира!!!
Ученици от ОУ ”Св. Климент Охридски”, СУ „Отец Паисий” и СУ „Владимир Димитров – Майстора” участват за четвърта поредна година в европейската инициатива на Евродеск. Ръководител на участниците от СУ "Отец Паисий" бе г-жа Северина Вълчева.
Кампанията преминава през няколко дейности: – конкурс за детско творчество /лого за тениска/; викторина; търсене на съкровище. Мероприятието е по проект "Време за движение", част от мащабна кампания, организирана от "ЕURODESK". В гр. Кърджали, България под егидата на Сдружение "Устойчиво развитие" и програма "Еrasam+". Организатори на събитието са Сдружението „Устойчиво развитие“ и Регионална библиотека.


koordinator на 04.11.2018 - 16:25 | 0 Коментари | Отпечатай

ДА ПОЧЕТЕШ ПАМЕТТА НА ЕДИН ПАТРИОТ
ДА ПОСРЕЩНЕШ И ПРОЧЕТЕШ НОВА КНИГА, ДА НАУЧИШ НЕЩО НОВО ЗА СВОЯ РОДЕН КРАЙ, ДА ПОЧЕТЕШ ПАМЕТТА НА ЕДИН ПАТРИОТ…

Има имена, които потъват в забрава…
Пример за това е името на Никола Иванов - един голям патриот, роден през 1880 година в Дупница, завършил жп училище, съратник на войводата Димитър Маджаров, с когото евакуират тракийски бежанци от Източна Тракия през 1913 година. Пристига в Кърджали през 1927 година, занимава се с издирване на рудни находища. Покрай това си занимание, в един момент попада в прегръдките на археологията и започва да работи активно по откриването и документирането на археологически паметници в региона. Негови са откритията на най-знаковите обекти за града ни, затова го наричат Първооткривателя на древната история на Източните Родопи.
На 25 октомври 2018 година деветокласници от СУ "Отец Паисий" участваха в официалното откриване на паметна плоча на Никола Иванов, краевед, познавач на историческите и археологическите паметници в региона на Източните Родопи и представянето на книгата „По дирите на Патриарх Евтимий” на журналиста Георги Кулов.
Паметната плоча се намира на фасадата на читалище „Обединение 1913”, където по инициатива на Никола Иванов е открит първият музей в Кърджали. Личността на големия краевед събра много кърджалийци, общественици, ученици от литературни клубове и клубове по история. Прожектиран бе и филм за големия изследовател на Източните Родопи. В залата бе и правнукът на Никола Иванов - Весел Джелепов. Сред гостите бяха областният управител Никола Чанев и заместник- кметът на община Кърджали Тунджай Шюкрю.
В книгата „По стъпките на Патриарх Евтимий” на журналиста Георги Кулов са събрани статии на Никола Иванов и публикации за него в местния печат. Издаването на сборника е по инициатива на Дружеството на журналистите „Мара Михайлова” в Кърджали. Подкрепа при подготовката на книгата и поставянето на паметната плоча оказват Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров”, Държавен архив, читалище „Обединение 1913”, Сдружение „Балкански форум за мир – Кърджали”.
В книгата са описани много археологически паметници, обвеяни с предания. От една страна, те не са достигнали до нас заради урбанизацията и иманярите, от друга – преданията са загубени вече в миналото. С публикуването на „По дирите на Патриарх Евтимий“ всички те възкръсват, защото са свидетелства за българската култура, за б ългарското присъствие, за паметници, очертаващи нашите духовни граници в Източните Родопи.


koordinator на 29.10.2018 - 08:56 | 0 Коментари | Отпечатай

СРЕЩА С ЖУРНАЛИСТ
СРЕЩА С ЖУРНАЛИСТ В СУ "ОТЕЦ ПАИСИЙ" ПРЕЗ НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

Всяко поколение е различно от предишното, със свои предпочитания, възможности, нагласи...
На мнение сме, че онова, което първо трябва да изградим, на което да стъпим и което никога да не губим, е детето да обикне четенето, в това число разговора, общуването, съприкосновението до различни области на човешкото познание, които да провокират интерес към науките, света около нас, съвремието ни, но и да надграждат основни нравствени ориентири и ценности.
Човешки характери се градят трудно, но светлината, пламъкът, прозрението у всяко едно дете са достатъчен стимул и си струват. Това е и нашият основен мотив: учениците да се докоснат отблизо, да усетят живото присъствие на добри примери на професионализъм и успешни модели на поведение. Надяваме се чрез разговора ни с г-жа Станислава Георгиева - журналист в БНР - Кърджали - да събудим, провокираме, разкрием и докоснем онова кътче от съзнанието, което обича, избира и предпочита четенето пред другите лесни удоволствия.
Благодарим на г-жа Георгиева за професионализма и непосредствения стоплящ разговор за четенето!
Споделяме с Вас моменти от срещата. В приложения линк можете да чуете проведената анкета с учениците на тема: Какво и защо четем?
http://bnr.bg/kardzhali/post/101036604/uchenici-ot-otec-paisii-nama-znachenie-kakvo-chetem-vajnoto-e-da-e-interesno


koordinator на 29.10.2018 - 08:47 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини