СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Какво научихте
Освобождението на Кърджали

ПРЕПИС НА 158 СТРАНИЦИ ОТ „ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА“

Ученици от СУ „Отец Паисий“ направиха препис на 158 страници от „История славянобългарска“

Над 140 ученици от 2  до 11 клас от СУ „Отец Паисий“ в Кърджали направиха препис на 158 страници от „История славянобългарска“.  Поводът за това е 300 годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, 260 годишнината от написването на първото възрожденско произведение на българската историография и 60 годишнината от канонизацията на отец Паисий. През 2022 г. ЮНЕСКО включи в списъка на честванията 300-годишнината  от рождението на Паисий Хилендарски с национални и международни прояви.

В рамките на един месец ученици от нашето училище, с помощта на класните си ръководители, успяха да препишат 158 страници от „История славянобългарска“ в специален формат.Учениците споделиха, че им е отнело много време, и се е наложило да преписват някои страници по няколко пъти. „Трудна беше задачата, но усещането беше неповторимо“- разказаха ученици, включили се в инициативата.

Направеният препис на „История славянобългарска“ бе връчен на Регионална библиотека, гр.Кърджали. Събраните преписи ще бъдат сканирани, обработени и издадени под формата на електронен сборник, като всеки от основните организатори и обществените библиотеки, участници в инициативата ще получат екземпляр с цел съхраняване на историческата памет и паметен знак за участие в инициативата.
Всички ученици, участвали в инициативата, получават безплатен едногодишен абонамент за Регионална библиотека в гр. Кърджали.
koordinator на 16.05.2022 - 09:37 | 0 Коментари | Отпечатай

ЗАСАДИ ЦВЕТЕ – СЪТВОРИ КРАСОТА

„ЗАСАДИ ЦВЕТЕ – СЪТВОРИ КРАСОТА“!СКЪПИ УЧЕНИЦИ,
УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,
Приключи училищната кампания „ЗАСАДИ ЦВЕТЕ – СЪТВОРИ КРАСОТА“!
Ръководството на СУ „Отец Паисий“ благодари на всички ученици и учители, включили се с ентусиазъм и допринесли, училището ни да стане по-красиво място!
Благодарим на всички, които почистиха училищния двор,   окопаха зелените площи и дръвчета, засадиха нови дръвчета и храсти в училищния двор, напълниха класните стаи с красиви цветя, и оформиха прекрасни цветни кътове по коридорите.
Имаме удоволствието да ви обявим, най-добре представилите се и ангажирани класове:
Екскурзия до Татул, за прекрасната цветна градинка и красиво украсената класна стая, получават II в клас с класен ръководител: Д. Кермедчиева.
За оформяне на красиви цветни кътове на двора или в класните стаи, торта ще получат:
 • IVв клас с класен ръководител: Иванка Велкова
 • VI а клас с класен ръководител: Северина Вълкова
 • IXг клас с класен ръководител:Светлана Запрянова
 • IXв клас с класен ръководител: Светлана Йовчева
 • Xг клас с класен ръководител: Румяна Карачомакова
За грижа към класната стая и украсяването и със саксийни цветя, топки получават:
 • I б клас с класен ръководител: Величка Димитрова
 • IV е клас с класен ръководител: Бянка Стоянова
 • IV д клас с класен ръководител: Марийка Илиева
 • VI в клас с класен ръководител: Антонина Батурова
 • VII а клас с класен ръководител: Радостина Кръстева
 • VII б клас с класен ръководител: Димитринка Валкарева
 • XI в клас с класен ръководител: Мария Влахова
Нека класните ръководители и представители на класовете да се явят в Актовата зала на 16.05.2022 г. /понеделник/ в 12.30 часа за получаване на наградите!

koordinator на 16.05.2022 - 09:23 | 0 Коментари | Отпечатай

НАЦИОНАЛНО УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ
На  29.04. 2022 г. се проведе областният кръг на Национално ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ в ОДК - Кърджали. Организатор е Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението със съдействието на  Министерство на образованието.
Възпитаниците на СУ „Отец Паисий“ представиха Община Кърджали, за която чест се пребориха с други 5  общински училища и се представиха традиционно най-добре! Днес те вдигнаха купата на победителите и в областния кръг и ще представят Област Кърджали на републиканското първенство, което ще се проведе през юни месец във Велико Търново. Отборът ни бе воден към победите и в двата кръга от своя капитан Калоян Калоянов в състав Божана и Теодора Миткови и Недялко Янчев, с ръководител Веселина Кючукова. На областния кръг паисиевци показаха не само най- добри теоретични знания на писмения тест, но също така бяха най-точни и прецизни в действията си в различните тренировъчни центрове. Макар и за първи път да им се налага да показват умения за реакция при пожар, земетресение и наводнение и оказване на помощ на пострадал – шестокласниците Калоян, Теодора, Божана и Недялко се представиха блестящо от общо  6 отбора - победители в общините Момчилград, Ардино, Крумовград , Джебел и Кирково. В състезанието участваха като доброволци към центъра за оказване на първа помощ Мартин Узунов и Стоян Халтъков, а Тунджай Тасим - капитан на вече порасналия отбор на общинските първенци от 2019 г.  също даде своя принос, съвети и добър пример към отличното ни представяне. Така паисиевци се оказаха най-мотивирани, отлично подготвени и задружни – което доведе и до победата им. Нека им пожелаем да покажат същия хъс за победа и на републиканския кръг от състезанието и да се представят блестящо отново!
Победа на областното състезание „Защита на населението“ – 29.04.2022 г.  в състав Божана, Теодора, Калоян, Недялко и Мартин с ръководителя си г-жа Веселина Кючукова.

Отборът победител на общинското състезание „Защита на населението“– 26.04.2022 – ОДК – гр. Кърджали в състав Стоян, Мартин, Недялко, Калоян, Божана и Теодора с ръководителя си г-жа Веселина Кючукова.

koordinator на 03.05.2022 - 13:10 | 0 Коментари | Отпечатай

КОНКУРС „ДИГИТАЛНО УЧИЛИЩЕ НА БЪЛГАРИЯ“
Приключи първото издание на конкурса „Дигитално училище на България“, организиран от А1 в партньорство с фондация „Заедно в час“ и с подкрепата на Министерството на образованието и науката.
В конкурса се състезаваха 124 проекта от 20 области, а експертно жури избра най-добрите сред тях. СУ „Отец Паисий“ спечели Първа награда в категорията „Дигитален урок“.
Награждаването на финалистите се проведе на специална церемония в хотел „Витоша“ . 127 учебни заведения от близо 20 области на страната се състезаваха със своите иновативни проекти. Победителите демонстрираха креативни подходи в използването на технологиите и успешни практики за дистанционно обучение.
Г-жа Мария Влахова – старши учител по биология и здравно образование не веднъж в часовете си е показвала потенциала на дигиталните технологии в образованието. Да работи с интерактивните дъски в училище, със SMART – екраните, да подготвя атрактивни презентации, използвайки специални програми, за нея е ежедневие. Като преподавател на паралелки със засилено изучаване на биология и здравно образование, тя е „усетила“ пулса на съвременните ученици, които „дишат“  със новите технологии и попиват с интерес учебното съдържание, което е поднесено по интересен и различен начин.
Още миналата година на регионалната среща за обмяна на добри практики, тя впечатли своите колеги от други градове с иновативен урок  на тема „Клетка“, чрез прилагане на метода „Връстници обучават връстници“. Г-жа Влахова и нейните ученици показаха как лесно и достъпно, неусетно и нагледно може да бъде представено и усвоено сложното устройство на клетката. Бяха подготвени полезни таблици с нужния енергиен прием според възрастта и пола, както и основния дневен прием на вода според възрастта и теглото. Разбира се, че имаше и QR-код, който даде достъп чрез телефоните на учениците до тест, показващ колко са усвоили знанията за основните органели на клетката.
Затова не е никак случайно първото място на учениците от СУ „Отец Паисий“ в този конкурс.  Комисията,  класирала проекта на г-жа Влахова и нейните ученици: Теодора Митева, Рожда Бекир и Рефик Тефик, смята че представеният урок повишава мотивацията на учениците в часовете по клетъчна биология и прави учебното съдържание  увлекателно и разбираемо, а работата на учителя е вдъхновяваща дигитална практика.
Тази награда още веднъж  показва, че  добрите взаимоотношения между учители и ученици в процеса на съвместната им работа, дава изключителни резултати.
Ръководството на СУ „Отец Паисий“ гр. Кърджали, поздравява отличилите се ученици и тяхната ръководителка и им пожелава здраве, вдъхновение и още много успехи!
koordinator на 20.04.2022 - 14:47 | 0 Коментари | Отпечатай

ЗАСАДИ ЦВЕТЕ – СЪТВОРИ КРАСОТА

Ръководството на СУ „Отец Паисий“ обявява Училищна кампания

„ЗАСАДИ ЦВЕТЕ – СЪТВОРИ КРАСОТА“!

1. Общи положения:

Училищна кампания „ЗАСАДИ ЦВЕТЕ–СЪТВОРИ КРАСОТА“- организирана от  СУ „Отец Паисий“ по повод Деня на Гората и Деня на Земята.

2. Срок за провеждане : 14.04 - 04.05.2022 г.

3. Цели:
 • Да засили отговорността на учениците към естетизиране и грижата за средата, в която се обучават.
 • Да онагледи идеята за красива, подържана и озеленена класна стая.
 • Да приучи учениците да се грижат и поддържат цветята и растенията в училище.
 • Да привлече вниманието на учениците към проблемите по опазване на околната среда.
4. Организация:
 • Участват всички класове.
 • Стимулира се проявата на различни инициативи: засаждане на зелени растения и цветя в 5-те градинки в двора, почистване на дворното пространство, окопаване на зелените площи и дръвчета, засаждане на нови дръвчета и храсти в училищния двор, озеленяване на стаите и коридорите със саксийни цветя.

koordinator на 19.04.2022 - 08:34 | 0 Коментари | Отпечатай

108 ГОДИНИ-
108 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от олимпиади и състезания |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини