СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Брояч

УСПЕХИ ПО ПРИРОДНИТЕ НАУКИ
УСПЕХИ НА ПАИСИЕВЦИ В СВЕТА НА ПРИРОДНИТЕ НАУКИ

Физиката и биологията! Фундаментални дисциплини, изучаващи всичко живо и неживо, въздуха, водата и сушата, пространството и времето, властващите закони в природата...
Науки с остър поглед, науки - своеобразни лаборатории на света около нас, стремящи се да проникнат в дълбините на големите природни закони, но и на новите технологии.
Усвояването им в училищното обучение осигурява знания, умения и нагласи както за една обширна област от човешкото познание, така и за придобиване на ключови компетентности на 21 век.
По традиция учениците от СУ „Отец Паисий“ активно участват в състезания, конкурси и олимпиади по природни науки и… успяват.
На Областния кръг на олимпиадата по физика, който се проведе на 05.02.2019 г., Весела Щерева Добрикова от 7 А клас се класира на 2-ро място в своята възрастова група. Седмокласниците Тихомир Дилянов Филипов, Йорданка Тодорова Божинова, Никола Иванов Иванов, Моника Пламенова Точкова, Димитър Боянов Павлов също постигнаха добри резултати. Ръководител на учениците е г-жа Мария Вълкова.
Областният кръг на олимпиадата по биология и здравно образование се проведе на 24.02.2019 г. Паисиевци отново демонстрираха отлични резултати.
Павел Павлов Милев от 7 А клас се класира на 1-во място в 1-ва състезателна група. Много добре се представи и Петко Тодоров Тодоров от 7 А клас. Ръководител на отличените ученици е г-жа Силвия Барутчиева.
В трета състезателна група Николай Розалинов Хаджиев от 10 А клас се представи успешно. Ръководител на десетокласника е г-жа Златка Колева.
В четвърта възрастова група Йоана Добрева Павлова от 10 В клас е на 3-то място. Ръководител в подготовката ѝ е г-жа Мария Карашлиева.
Магдалена Миланова Лилова от 12 В клас се класира на 2-ро място в 4-та състезателна група, а Беркай Илхан Хасан от 12 В клас демонстрира много добри биологични познания. Техен ръководител е г-жа Златка Колева, с която усилено се подготвят за предстоящите държавни зрелостни изпити.
Пожелаваме на всички нови възможности, предизвикателства и успехи в опознаване на пъстрото многообразие на света около нас, на природните явления, свойствата, строежа и движението на живата и неживата материя.
Успех!


koordinator на 27.03.2019 - 11:48 | 0 Коментари | Отпечатай

ЕВРОПЕЙСКА ЦИФРОВА СЕДМИЦА
ЕВРОПЕЙСКА ЦИФРОВА СЕДМИЦА

От 25 до 29 март се провежда европейската цифрова седмица, която е инициатива на Европейската комисия и целта и е да се насърчават кампании за дигитална грамотност в целия ЕС. По този повод паисиевци се включиха в 19 – та цифрова седмица, като участват в инициатива, свързана с киберсигурността и медийната грамотност.
На 25 март 2019 г. ученици от 10 В клас на СУ „Отец Паисий“ участваха в обучение „Изграждане на безопасност и доверие в технологиите чрез разработване на умения за киберсигурност“ – една от основните теми на европейската седмица „All Digital Week”/ „Цифрова Седмица“/.
Галина Деликирова и Галя Настева от Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ проведоха кампанията сред младежите, които заедно с всички граждани на Европа, трябва да предприемат активни стъпки, за да разберат и да се възползват от цифровата трансформация чрез придобиване на нова медийна грамотност, цифрови умения и да развият адаптивното си мислене. Актуалността на темата на All Digital се потвърждава и от факта, че тази година в Брюксел се провежда Европейска седмица за медийна грамотност - ключов фактор, който позволява на гражданите да вземат информирани решения в цифровата ера.
Във времето на компютърните технологии и свят с виртуални измерения от особено значение е да знаем какви са дигиталните заплахи и как можем да се справим с тях. А фокусът на тази цифрова седмица е да се промотира сред младите как да използват безопасно възможностите на Интернет.
Национален координатор на кампанията е Фондация „Глобални библиотеки – България“.


koordinator на 27.03.2019 - 11:29 | 0 Коментари | Отпечатай

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ГОРАТА
21 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ГОРАТА

Знаете ли, че…
Горите пречистват въздуха, подобряват питейната вода, предпазват от наводнения, запазват биоразнообразието, смекчават климата, намаляват шума и праха и парниковите газове и не на последно място предлагат естествено място за отдих. И макар да покриват 30 процента от сушата на земята те пречистват въздуха. За година едно дърво задържа и обработва 10 000 л. вода и 30 кубика въздух…
С тези още интересни и любопитни факти инж. Тодор Тодоров от Регионална дирекция по горите - град Кърджали и инж. Пенка Тодорова от Лесозащитна станция - град Пловдив запознаха възпитаниците на г-жа Минка Стоянова и г-жа Тодорка Карагяурова.
На 21 март 2019 г. по повод Международния ден на горите, в I А и II A клас бе представена презентация под Мотото на ООН за 2019 г. "Гори и образование. Да се научим да обичаме гората!"
Експертите от дирекцията запознаха малките паисиевци с функциите на гората и ползите от нея, разкриха им кои животински и дървесни видове обитават нашите планини, показаха им голямо разнообразие от гъби, билки и плодове, редки и защитени видове, населяващи гористите местности на България и най-вече природата в Родопите. Под формата на игри децата научиха, че гората е дом за много животни и птици, че с усилията на всички може да бъде съхранявана и опазвана.
Малчуганите получиха тематични подаръци - брошура за защитени природни територии и обекти и обещаха да пазят ценните природни богатства.
Думата гора идва от латинска фраза, която буквално означава "навън".
Да, навън в гората е красиво през всички сезони… Приказно е през зимата, цветно през есента, лятото е прохладно, а пролетта – свежа и примамващо зелена…
Посланието, което достигна до децата на СУ „Отец Паисий“ в този ден бе: „Да се научим да обичаме ГОРИТЕ!“.
А всички ние – паисиевци - бихме добавили: Ако усвоим този вид обич и съхраним вълшебната и пречистваща красота на горите, ще можем да завещаем по-добра планета за децата ни и по-добри деца за планетата ни!
ЧЕСТИТ СВЕТОВЕН ДЕН НА ГОРАТА!


koordinator на 24.03.2019 - 19:59 | 0 Коментари | Отпечатай

ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ
ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ

Всичко, което изричаме, пишем, чуваме е дар…
Всеки, който умее да пише, чете, говори добре, притежава сила… силата на буквите, на словото, на онази невидима енергия, която докосва, стопля, гради и увлича.
Знаем я от невръстни деца, усещаме магията й, защото те – буквите - са навсякъде и ние дотолкова сме свикнали с тях, че не си даваме сметка за значението им. Сами по себе си са ИЗКУСТВО, с което всеки създава своята житейска приказка. Но са и първата, най-трудната и най-резултатната способност в процеса на възпитание на човека.
В няколко поредни дни най-малките ученици на СУ „Отец Паисий“ имаха празник, защото вече могат да разпознават и откриват важното и значимото, да усещат красотата на буквите, звука им, да уважават графиката на писмените знаци.
От тук нататък това велико откритие и изкуство завинаги ще е част от света им. Гости на тържеството им бяха родители, близки и младите артисти от театър "Чар" - гр. Пловдив, които докоснаха въображението, любознателността им и завинаги запалиха у тях артистичен импулс.
Малките ученици пяха песни и рецитираха стихове за буквите. В игрите с артистите показаха, че различават букви и звукове, че знаят гласните и съгласните и умело могат да образуват думи от разместени букви и да конструират изречения от разбъркани думи.
Да, първокласниците на г-жа Минка Стоянова, г-жа Анна Владимирова, г-жа Ваня Велкова, г-жа Иванака Димова, г-жа Марийка Илиева, г-жа Биянка Стоянова вече пишат бързо и лесно думи със зададена начална буква, усещат обеззвучаването в края на думата и правят проверка за правопис, знаят наизуст българската азбука и заслужиха своя празник. А може ли празник без музика? След интересните игри с буквите първолаците се потопиха в магията на българската народна музика.
Тържествата бяха интересни и завършиха неусетно. Най-малките ученици на СУ „Отец Паисий“ получиха удостоверения за начална грамотност.
А театърът на буквите започна да пише своята приказка за всеки един от тях…
Желаем им тя да е красив дар по пътя им!


koordinator на 21.03.2019 - 09:47 | 0 Коментари | Отпечатай

ПЪРВЕНЕЦ В ОБЛАСТНА ПО ФУТБОЛ
ТИМЪТ НА СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ - ПЪРВЕНЕЦ В ОБЛАСТНА НАДПРЕВАРА ПО ФУТБОЛ

Звук, стадион, напрежение, песни, движение, завои, топка… Усетихте ли пулса на играта, наречена футбол?
Страст, борба, гордост, великодушие, водачи, отборен дух, любов, усмивки, постижения… Ето го и вкусът на победата!
За 90 минути хората могат да се присъединят към духа на играта, да се уважават и да забравят житейските проблеми… Време е за 90-минутна почивка от ежедневието.
Хубавата игра и забавлението са по-важни от победата, но чувството да я извоюваш, превръща футбола в неописуемо изживяване.
През изминалите дни светът на паисиевци бе превзет от опиянението, наречено футбол, и от духа на успеха. Отборът на СУ „Отец Паисий“ стана първенец в Областния турнир за ученици във възрастова група 5-7 клас. Новината съобщи треньорът на тима Димитър Кичков и учител по физкултура в училището.
В надпреварата участваха отбори от различни училища от област Кърджали. Паисиевци победиха отборите на СУ „Никола Вапцаров“ – с. Бенковски с резултат 6:0 и на СУ „Хр. Смирненски“ – с. Черноочене с 1:0. След финалната победа над футболния тим на СУ „Никола Вапцаров“ – град Момчилград и класирането на първо място младите спортисти заслужиха честта да представят област Кърджали в зоналните първенства на по-късен етап.
Предстои футболен мач с победителя от област Хасково, за да се определи отборът първенец в ЗОНА Родопи.
Ето и имената нашите футболисти: Георги Павлов, Димитър Димитров, Петър Видински, Христо Колев, Васил Точев, Радослав Узунов, Божидар Ангелов, Александър Йосифов, Николай Димитров, Мохамед Раооф, Михаил Гергинов, Дженг Якуб, Николай Годуманов и капитана на отбора – Гюнай Азис.
Това са спортните ни герои, които заслужено завоюваха победи на терена! Поздравяваме ги с отличното представяне и им желаем успех в предстоящите срещи.


koordinator на 21.03.2019 - 09:27 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини