СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Educational Partner
Асоциация на Кеймбридж училищата в България

Усмихнати, успешни, удивителни – децата на „Паисий“

Усмихнати, успешни, удивителни – децата на „Паисий“

В три последователни етапа се проведе традиционната за СУ „Отец Паисий“ „Пролетна фиеста“.  Чрез нея от години паисиевци отбелязват настъпването на пролетта – надеждата, младостта, силата, събуждането на природата за ново начало и кръговратът на живота са символите и темите, които напътстват учениците при подготовката им за събитието.  За него те се подготвят с много желание и с нетърпение очакват възможността да се изявят на сцената пред своите съученици и учители. Букет от талант, ритъм, звук и позитивна енергия бе тазгодишната „Пролетна фиеста“.  В трите ѝ части -  за начален,  за прогимназиален и  за гимназиален етап, учениците на „Паисий“ за пореден път показаха своите умения и доказаха, че в училището учат най-умеещите деца на Кърджали.
Първата част на събитието бе за най-малките паисиевци - от 1. до 4. клас. Малката фиеста се проведе на 4 април в Народно читалище „Обединение 1913“. Цветна и забавна, тя събра участници и публика, за да „оставят скучните думи и погледа вял“ и да отпразнуват идващата пролет. Началото бе поставено от глашатай, който оповести, че предстои нещо „нечувано, невиждано и грандиозно, грациозно, шикозно и помпозно -  фиеста, но не каква да е, а приказна!“ Спектакълът, воден от феи и цветя, бе истински приказен – карнавални костюми, драматизации, стихове, пролетни песни и танци, индивидуални изпълнения на пиано, китара и  гайда показаха талантите на малчуганите и пренесоха присъстващите в един наистина вълшебен свят. „Нека цялата красота на пролетта да се пренесе в душите ни и да ни дари с весело настроение и приятни мигове!“- бяха заключителните думи на приказните водещи на Малката фиеста.

Прочети повече

koordinator на 11.04.2023 - 18:56 | 0 Коментари | Отпечатай

Дванадесетокласничка от СУ „Отец Паисий“ е финалист

ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЧКА ОТ СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ Е  ФИНАЛИСТ НА НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО БЕЛ

Мария Павлова от СУ „Отец Паисий“ - Кърджали е сред финалистите, класирани на националния кръг на олимпиадата по български език и литература. Младото момиче е сред учениците, допуснати до последния кръг на оспорваната надпревара.
Традиционно Мария участва в различни състезания и винаги е била в топ 10 сред най-добре боравещите с българския език в област Кърджали. Дванадесетокласничката е сред тези паисиевци, които не спират да отправят предизвикателства към самите себе си и през целия курс на обучение в СУ „Отец Паисий“ с последователност и амбиция надграждат непрестанно уменията си.
През изминалата учебна година Мария е победител в Националното състезание по български език и литература „Стъпала на знанието“, а постиженията ѝ в предходни години в областта на литературата и езика ни са повод за гордост и сериозна мотивация за успех: II място в Национален конкурс за есе ,,Завещано от Апостола" (за есе или презентация), III място в Национален конкурс ,,Чудото любов" (за стихотворение, есе, разказ), III място в онлайн конкурс ,,В началото бе словото...", финалист в VII Национален литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, II място в Националното състезание „Любословие“... Към настоящия момент чрез конкурс за есе зрелостничката е приета за обучение в два университета в страната и смело можем да кажем, че е млад човек от града ни, притежаващ огромен интелектуален потенциал, талант и съзидателен творчески устрем.
Списъкът с достижения и награди за Мария със сигурност няма да спре до тук. Всички знаем, че успяват тези, които обичат да четат, осъзнават наученото, системно надграждат различни свои умения и ги инвестират в създаването на смислени начинания. Вярваме, че ѝ предстоят още много градивни завоевания, изпълнени с целеустременост и светло знание.
На 09.04.2023 г. Мария ще се състезава с 41 свои връстници във възрастова група XII клас за място сред лауреатите на най-престижния литературен и езиков форум от календара на МОН. Пожелаваме ѝ успех, защото тя може и го заслужава.
Звезделина Гечева

koordinator на 11.04.2023 - 18:20 | 0 Коментари | Отпечатай

За силата на знанието и успеха на Александър…

За силата на знанието и успеха на Александър…

Един текст на Звезделина Гечева, старши учител по БЕЛ в
СУ "Отец Паисий" - Кърджали

Така през 2019 г. озаглавих своя статия за електронен вестник "Паисиевци" и местните медии, посветена на Алекс, който тогава бе ученик в начален етап на своето обучение в СУ "Отец Паисий". Днес, вече познавайки го отблизо, продължавам тези свои редове с пълната увереност, че това светло момче е пример за упорит труд, системност, задълбочени аналитични умения, трудолюбие и любознателност. А успехите му само доказват думите ми.
Александър Александров от VIII Б клас на СУ "Отец Паисий" е класиран на първо място в своята възрастова група (VIII клас) в тазгодишното дванадесето по ред Национално състезание по български език и литература „Любословие”. Целите на състезанието, организирано от учители филолози, са да се проверят уменията на учениците за разбиране, осмисляне и използване на информация от текст чрез писмен тест с въпроси от отворен и затворен тип, както и чрез допълнителен компонент за създаване на писмен текст по конкретно поставена задача.
Алекс е момче, изпълнено с творчески устрем и съзидателна енергия, участва в не едно състезание по български език и литература и в надпреварите демонстрира системни знания, отлични езикови умения, асоциативно и логическо мислене. В Областния етап на олимпиадата по БЕЛ е с много добър резултат, а в състезанието "Стъпала на знанието" – финалист: предстои участието му в последния етап на съревнованието през месец май. Преди дни е поканен да участва и във финалния кръг на Международната KINGS олимпиада, където е със 100 % успеваемост по български език. А всички знаем, че да боравиш добре с езика, да използваш точните думи, да ги превръщаш в образи, да осъзнаваш и осмисляш предадените от авторите послания и да намираш в текстовете им отговори на въпросите, които си задаваш – това е фантастична гимнастика за мозъка, тренинг на концентрацията и творческа свобода на ума...
Поздравления за победите, постиженията и отличията! Нека със силата на познанието да продължава да покорява върхове, от които да преоткрива себе си и да сбъдва мечти!


koordinator на 03.04.2023 - 18:35 | 0 Коментари | Отпечатай

Историята на компютъра оживя в „Паисий“

Историята на компютъра оживя в „Паисий“

Продължават иновативните уроци за бъдещите компютърни специалисти на СУ „Отец Паисий“ с природоматематическа насоченост – поредният такъв урок пренесе учениците назад във времето, в зората на технологиите, и с помощта на гостуващия лектор Светлин Грънчаров гимназистите проследиха стъпките на човечеството в сферата на технологиите и етапите на развитие на компютрите. Лекторът представи пред учениците от профил Софтуерни и хардуерни технологии историята на компютрите по света и в България. Паисиевци научиха за технологиите до и след появата на пресоналните компютри - от изчислителната машина на Блез Паскал „Паскалина“, първите компютри на Чарлз Бабич и онзи на Джон Атанасов, с размери на голямо бюро, до днешните преносими и компактни технологии; научиха, че първият програмист е жена, чуха за предшественика на интернет ARPANET и още много интересни тематични факти от миналото. Разказът и демонстрацията на работещи български компютри и на първия български робот „Робко 1“ бяха посрещнати с изключителен интерес. Магнитни ленти, перфоленти, перфокарти, дискети и дискове, кондензатори, харддиск, заемащ цяла маса и тежащ десетки килограми; демонстрация  на някои от игрите от онова време - "Лyнeн пaтpyл" и „Каратека“. Всичко това впечатли учениците и ги задържа дълго след лекцията около експонатите и госта на училището, който бе представен от директора на СУ „Отец Паисий“ Златко Атанасов при откриването на срещата.

Прочети повече

koordinator на 03.04.2023 - 18:16 Отпечатай

Паисиевци пяха и танцуваха

Паисиевци пяха и танцуваха на регионалното събитие "Пролет в сърцата“


С много настроение и позитивна енергия групите за извънкласни дейности към СУ "Отец Паисий"  - „звънчетата“ на Евгения Пейкова и хоротропците на Алексей Настев,   демонстрираха своите умения и завладяха публиката на регионалното събитие "Пролет в сърцата“, провело се 24.03.2023 г. в градския парк на Момчилград, който бе домакин на събитието.
Вокалните групи на музикалния педагог Евгения Пейкова са сформирани в две възрастови групи - 1.- 4. клас и  8.-12. клас. Те изпълниха песните  "Мечта за изгрев" и "Песен за приятел", а групата за народни танци, която е съставена от ученици от 5., 6. и  7. клас и чийто ръководител е хореографът Алексей Настев, представи танца "Копаница".
Изявата бе представителна за групите за извънкласни дейности към националната програма на МОН "Заедно в изкуствата и спорта" в модул "Изкуства". Събитието се проведе за първа година и успя да събере на едно място 350 ученици от 18 училища в област Кърджали, обединени от идеята на програмата -  да се мотивират повече ученици да пеят, танцуват, да се учат на актьорско майсторство, да развиват личното си творчество и да изпитват потребност от допир с изкуството.

koordinator на 03.04.2023 - 17:57 | 0 Коментари | Отпечатай

108 ГОДИНИ-
108 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от олимпиади и състезания |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини