СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

„ПРЕСЕЛЕНИЕТО“ НА БОЯН БИОЛЧЕВ

„ПРЕСЕЛЕНИЕТО“ НА БОЯН БИОЛЧЕВ ЗАПАЛИ ЖИВ ПЛАМЪК В ДУШИТЕ НА ПАИСИЕВЦИ


Част от историята, вплетена в сюжета, и творческия процес на създаването на книгата „Преселението“ чуха от самия Боян Биолчев ученици от СУ “Отец Паисий“ - гр. Кърджали на 02.12.2019 г. в НЧ „Обединение 1913“ – Кърджали, където от 17.30 ч. професорът представи последната своя творба.
Разказът в книгата започва през 1913 година, когато Биолчев смята, че е извършена най-голямата политическа грешка, съсипала голяма част от българския народ - в първия миг на Втората балканска война. Разказът е за съдбата на семейството и дядото на Биолчев по майчина линия, който е арестуван и заточен на гръцки остров. Повествованието е по разказите на баба му Гроздана, която е преживяла ужасите на преселението. Но тя го е отгледала и изпратила в живота с думите: „Няма лоши народи, има лоши хора“.
"Преселението" е творба, писана по истински истории в продължение на 30 години от автора.… Повест, повлияна от личната съдба на неговия род... Един жанр, който е позабравен от българските писатели, но с традиции в българската литература.
На представянето присъстваха ученици от XI и XII клас на СУ “Отец Паисий“ с ръководител г-жа Бианка Тенчева, старши учител по български език и литература. Младежите с интерес слушаха за онези тъмни и смутни времена, в които без мъжество и доблест оцеляването е било невъзможно.
Професор Биолчев е български филолог, писател, сценарист и ректор на СУ в периода от 1999 до 2007 година. По негови думи от деня на представянето, в очите на младите паисиевци гори жив пламък…


koordinator на 05.12.2019 - 10:57 | 0 Коментари | Отпечатай

ПОРЕДНО ПОСТИЖЕНИЕ ЗА МОМЧИЛ ДИМОВ
ПОРЕДНО ПОСТИЖЕНИЕ ЗА МОМЧИЛ ДИМОВ В КОНКУРС ЗА ЕСЕ

„Желаещият да бъде член на този екипаж и да печели битка след битка трябва, на първо място, да обича морето. То е това, което ни дава сигурност и закрила, когато всички дула се насочат към нас. То е нашият живот, нашата стихия. Ние не можем да позволим домът ни да бъде поругаван, както от чужди, така и от нас самите.“
Тези думи са част от есето на Момчил Димов на тема: „Морска култура – какво е това?“, обявена в конкурс от Ветроходна академия Кор Кароли с подкрепата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и Военноморски музей Варна. Ученикът разкрива своите възгледи по темата, като обвързва обичта и страстта към морето с хора, на които да разчиташ в трудни моменти, с желанието за знание, с изкуството да пишеш и създаваш книги, с приятелството и любовта към родното.
„Попивайте от всичко, което виждате! Морето е не само много вода, то е и много знания. Знания за живота, смъртта и отвъд. Знания за приятелство, предателство, любов и омраза.
Целта на конкурса е да се популяризира морската култура, да се съберат различни мнения и гледни точки, да се съпоставят възгледите на младите и хора, имащи и нямащи досег с морето.
Осемчленно жури оценява творбите на участниците, разпределени в две възрастови групи: д-р Мариана Кръстева (Директор на Военноморски музей Варна, историк, изследовател); Мариела Ганчовска (ръководител отдел „Връзки с обществеността и протокол“ в Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, поетеса); проф. Камен Фильов (международен съдия в World Sailing); Елица Виденова (ръководител „Връзки с обществеността“ към Икономически университет - Варна; журналист, поетеса); Матей Тодоров (журналист); Таня Чешмеджиева (БНТ 1, журналист); Станислав Викторов (www.nauticalbul.com; журналист); Павлин Надворни (ветроходец).
Момчил е най-младият участник - на 18 години - и това е поредното му постижение, свързано с военноморска тематика. Научен ръководител на дванадесетокласника е г-н Кирил Гогов – старши учител по история в СУ „Отец Паисий“.
Поздравяваме ги за успеха.
Честита награда, Момчиле!

koordinator на 28.11.2019 - 17:55 | 0 Коментари | Отпечатай

ИДЕИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА
ПАИСИЕВЦИ С ИДЕИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ПРИРОДНИ РЕСУРСИ

Във връзка със „Седмицата на рециклирането“, в СУ „Отец Паисий“ се проведе съвместна инициатива с представители на ПУ „Паисий Хилендарски“. Студенти от университета представиха пред учениците от 7.в клас теми, свързани с проблемите на разделното събиране и оползотворяване на отпадъци и опаковки, опазване на околната среда и устойчиво развитие в съвременното общество. Кампанията цели да образова и възпита децата в училище в разделно събиране на отпадъци, като чрез интересни игри учениците лесно да се ориентират кои отпадъци в кой цвят контейнери се поставят.
Учениците бяха много активни и показаха знания в областта на екологията, като споделиха, че са загрижени за околната среда и имат отговорно отношение към опазването на природата. С интерес, седмокласниците научиха, че в различна среда времето за разпадане на боклука, е различно.Осъзнаха ,че съществува огромен потенциал в повторното използване и рециклирането на отпадъци. Децата споделиха, че желаят да бъдат посланици на идеята да се елиминира голяма част от отпадъка, който достига сметищата, както и да помогнат за опазването на природните ресурси.
Училището получи като подарък контейнери за разделно събиране, които бяха поставени на определени за целта места и веднага идеите на седмокласниците и тяхната преподавателка г–жа Мингова, започнаха да придобиват реализация.
Паисиевци показаха, че расте ново поколение с нова култура.


koordinator на 27.11.2019 - 08:53 | 0 Коментари | Отпечатай

ОБЛАСТЕН КОНКУРС "МОЯТ ГРАД В БЪДЕЩЕТО" – КЪРДЖАЛИ, 2019
ОБЛАСТЕН КОНКУРС ЗА РИСУНКА, КОМПЮТЪРНА РИСУНКА И ГРАФИКА "МОЯТ ГРАД В БЪДЕЩЕТО" – КЪРДЖАЛИ, 2019


koordinator на 25.11.2019 - 13:10 | 0 Коментари | Отпечатай

ОБЩИНСКИ ПЪРВЕНЕЦ ПО ФУТБОЛ
ОТБОРЪТ НА СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ - ОБЩИНСКИ ПЪРВЕНЕЦ ПО ФУТБОЛ

Отборът на СУ „Отец Паисий“ е най-новият общински първенец по футбол.
Момчетата във възрастова група 5 – 7 клас се представиха отлично и заслужено се класираха на първо място при участието си във финалния кръг на общинското първенство по футбол, съобщи треньорът на тима Димитър Кичков и учител по физкултура в училището.
До победата се достигна след оспорвани срещи с представителни отбори от шест училища в град Кърджали, като на финала паисиевци се срещнаха с отбора на СУ „П.Р.Славейков“. За СУ „Отец Паисий“ победата с 2:0 бе извоювана от талантливите Тимур Мустафа и Ефе Юмер.
Поздравления за младите надежди във футбола, които ще трябва да представят града ни на Областния турнир по футбол през месец март 2020 година: Тимур Мустафа (VБ клас), Георги Павлов (VIБ клас), Димитър Димитров (VIБ клас), Димитър Стамов (VIIа клас), Димчо Желев (VIIб клас), Ефе Юмер (VIIб клас), Атанас Иванов (VIIв клас), Ердоан Хасан (VIIв клас), Христо Колев (VIIВ клас), Петър Видински (VIIГ клас), Стефан Вътев (VIIГ клас), Бирхан Ибрям (VIIА клас), Рамадан Юсеин (VIIА клас), Тунджай Тасим (VIIА клас), Радослав Узунов (VIIIБ клас), Алекс Зидаров (VIIIБ клас).
С нетърпение очакваме следващото ви представяне…
Поздравления за момчетата и техния треньор, с пожелания за много здраве, висок спортен дух и победи във футбола.


koordinator на 25.11.2019 - 08:30 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини