СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ПО УЧИЛИЩА

koordinator на 11.12.2019 - 18:21 | 0 Коментари | Отпечатай

110 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ
110 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ

Можем спокойно да определим Вапцаровата поезия като поезия за човека - обикновен, уязвим, мислещ, мечтаещ, вярващ и всеотдаен творец на живота. Диалогичен и комуникативен, изминал сложен път от грубата и жестока реалност към романтиката на бъдещето, точно такъв - реален и истински - в центъра на Вапцаровите стихове стои той - човекът на морето, машините и бъдещето. "Човекът на новото време" спори и полемизира с всеки, защото е открил вяра и смисъл, защото обича родината и народа си, защото е устремен към един променен, светъл и по-добър свят.
Преоткривате ли частица от себе си в него? Нима всеки един от нас не се стреми към всичко това? Ние ли сме тези хора, които авторът е виждал в своите проспекции на бъдещето? В съвремието ни кореспондират ли любовта над човешките закони с обичта към народа, себепреценката чрез мисълта за другия със самотата ни, граничи ли дългът със саможертвата? Това са само част от размислите, които предизвика гостуването на паисиевци в РБ „Н. Й. Вапцаров” по повод 110 години от рождението на Никола Вапцаров. В навечерието на рождението на поета X А и XII Б клас при СУ „Отец Паисий”, с ръководители Звезделина Гечева и Бианка Тенчева, присъстваха в залата на читалня „Изкуство”, където Мая Мечева разказа на младите хора за живота и творчество на големия български поет, а фототипното издание на „Моторни песни”, до което те се докоснаха, предизвика огромен интерес сред тях. Учениците имаха удоволствието да чуят стихотворението „Песен за човека” на запис, в изпълнение на актьора Стефан Гецов, а в края на срещата получиха безплатен годишен абонамент, но и един нов поглед към човека и поета Вапцаров...
С гостуването си в РБ „Никола Вапцаров“ паисиевци поставиха началото на инициативите, свързани с предстоящата Национална седмица на четенето.

koordinator на 10.12.2019 - 08:41 | 0 Коментари | Отпечатай

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО


koordinator на 09.12.2019 - 16:05 | 0 Коментари | Отпечатай

„ПРЕСЕЛЕНИЕТО“ НА БОЯН БИОЛЧЕВ

„ПРЕСЕЛЕНИЕТО“ НА БОЯН БИОЛЧЕВ ЗАПАЛИ ЖИВ ПЛАМЪК В ДУШИТЕ НА ПАИСИЕВЦИ


Част от историята, вплетена в сюжета, и творческия процес на създаването на книгата „Преселението“ чуха от самия Боян Биолчев ученици от СУ “Отец Паисий“ - гр. Кърджали на 02.12.2019 г. в НЧ „Обединение 1913“ – Кърджали, където от 17.30 ч. професорът представи последната своя творба.
Разказът в книгата започва през 1913 година, когато Биолчев смята, че е извършена най-голямата политическа грешка, съсипала голяма част от българския народ - в първия миг на Втората балканска война. Разказът е за съдбата на семейството и дядото на Биолчев по майчина линия, който е арестуван и заточен на гръцки остров. Повествованието е по разказите на баба му Гроздана, която е преживяла ужасите на преселението. Но тя го е отгледала и изпратила в живота с думите: „Няма лоши народи, има лоши хора“.
"Преселението" е творба, писана по истински истории в продължение на 30 години от автора.… Повест, повлияна от личната съдба на неговия род... Един жанр, който е позабравен от българските писатели, но с традиции в българската литература.
На представянето присъстваха ученици от XI и XII клас на СУ “Отец Паисий“ с ръководител г-жа Бианка Тенчева, старши учител по български език и литература. Младежите с интерес слушаха за онези тъмни и смутни времена, в които без мъжество и доблест оцеляването е било невъзможно.
Професор Биолчев е български филолог, писател, сценарист и ректор на СУ в периода от 1999 до 2007 година. По негови думи от деня на представянето, в очите на младите паисиевци гори жив пламък…


koordinator на 05.12.2019 - 10:57 | 0 Коментари | Отпечатай

ПОРЕДНО ПОСТИЖЕНИЕ ЗА МОМЧИЛ ДИМОВ
ПОРЕДНО ПОСТИЖЕНИЕ ЗА МОМЧИЛ ДИМОВ В КОНКУРС ЗА ЕСЕ

„Желаещият да бъде член на този екипаж и да печели битка след битка трябва, на първо място, да обича морето. То е това, което ни дава сигурност и закрила, когато всички дула се насочат към нас. То е нашият живот, нашата стихия. Ние не можем да позволим домът ни да бъде поругаван, както от чужди, така и от нас самите.“
Тези думи са част от есето на Момчил Димов на тема: „Морска култура – какво е това?“, обявена в конкурс от Ветроходна академия Кор Кароли с подкрепата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и Военноморски музей Варна. Ученикът разкрива своите възгледи по темата, като обвързва обичта и страстта към морето с хора, на които да разчиташ в трудни моменти, с желанието за знание, с изкуството да пишеш и създаваш книги, с приятелството и любовта към родното.
„Попивайте от всичко, което виждате! Морето е не само много вода, то е и много знания. Знания за живота, смъртта и отвъд. Знания за приятелство, предателство, любов и омраза.
Целта на конкурса е да се популяризира морската култура, да се съберат различни мнения и гледни точки, да се съпоставят възгледите на младите и хора, имащи и нямащи досег с морето.
Осемчленно жури оценява творбите на участниците, разпределени в две възрастови групи: д-р Мариана Кръстева (Директор на Военноморски музей Варна, историк, изследовател); Мариела Ганчовска (ръководител отдел „Връзки с обществеността и протокол“ в Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, поетеса); проф. Камен Фильов (международен съдия в World Sailing); Елица Виденова (ръководител „Връзки с обществеността“ към Икономически университет - Варна; журналист, поетеса); Матей Тодоров (журналист); Таня Чешмеджиева (БНТ 1, журналист); Станислав Викторов (www.nauticalbul.com; журналист); Павлин Надворни (ветроходец).
Момчил е най-младият участник - на 18 години - и това е поредното му постижение, свързано с военноморска тематика. Научен ръководител на дванадесетокласника е г-н Кирил Гогов – старши учител по история в СУ „Отец Паисий“.
Поздравяваме ги за успеха.
Честита награда, Момчиле!

koordinator на 28.11.2019 - 17:55 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини