СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

В СЪСТЕЗАНИЕ ЗА РЕЧЕВИ И КОМУНИКАТИВНИ УМЕНИЯ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
ЙЕКТА И ТЕОДОРА НА НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ В СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА РЕЧЕВИ И КОМУНИКАТИВНИ УМЕНИЯ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Йекта Аптурахман от VIII Б клас и Теодора Димитрова от X A клас от СУ „Отец Паисий“, гр. Кърджали спечелиха първите места в двете възрастови групи на областния кръг на Състезанието за речеви и комуникативни умения на английски език, което се проведе в ЕГ „Христо Ботев“ на 18.10.2019 г. Учениците ще представят област Кърджали на 9 ноември в гр. Силистра, където ще се проведе Националният кръг на състезанието. Десетокласничката Илина Димитрова е класирана на 3-то място в областната надпревара.
Мотото за 2019-2020 учебна година е: Thinking out of the box – the Future of Cities – trends, challenges and solutions from an environmental perspective (research, design, describe and present your solution to the future of cities from an environmental perspective) - /Бъдещите екоградове/.
За участие в Националния кръг областните комисии определят учениците, които на областния кръг са класирани на първо място в съответната възрастова група.
Занимавайки се с изучаването на чужди езици, не развиваме само своите образование и кариера. Разширяваме погледа си към света, запознаваме се с нови култури, усвояваме непознати традиции. Езикът е богатство, труд и цел, път без граници... Смело можем да твърдим, че хората с добри комуникативни познания, както и владеещите чужди езици, принадлежат към един свят без граници. Те са хора на бъдещето - свободни и независими в общуването, с повече от една възможности за личностно усъвършенстване.
Поздравяваме Йекта и Теодора за постижението. Сигурни сме, че ще представят достойно Кърджали. Те ще имат възможност да посетят и културните забележителности на гр. Силистра.
Успех!

koordinator на 12.11.2019 - 10:52 | 0 Коментари | Отпечатай

100-ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 100-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ

"Ще ни има ли в нашата райска земя - праотеческа България? Зависи от нас и от нашата будност за истината. А който има ухо да я чуе, вече никога няма да оглушава.">
"Не вече съдбата на литературата ни е на дневен ред, а съдбата на народа ни и на България – ще я има ли, няма ли..."
Н. Хайтов

Учениците от VIII В и Г клас на СУ „Отец Паисий” посетиха експозицията „Родолюбецът от Родопа”, посветена на 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ , Кърджали. Паисиевци научиха нови факти за живота и творчеството на именития творец, запознаха се с част от произведенията му. Героите на Хайтов от българското кино привлякоха вниманието на гимназистите.
Големият български писател, драматург, публицист и патриот Николай Хайтов е роден на 15 септември 1919 г. в с. Яворово, Пловдивско. Умира на 82-годишна възраст на 30 юни 2002 г.
Носител е на Димитровска награда за проза, на Националната литературна награда "Йордан Йовков" (1995) и на Вазовата награда за литература (1997). Избран е за академик през 1997 г. от Българската академия на науките. През 2000 г. е удостоен с орден "Стара планина" първа степен.
Неговите творби за хората и природата остават завинаги в историята на българската литература. Инженер-лесовъд по професия, автор на поредица от разкази за българската история и за комуникацията между човека и природата, Николай Хайтов е и сценарист на знакови за българското кино филми. Историите, които разказва за бита и нравите на българина, го нареждат сред любимите български автори.
Изминаха 100 години от рождението му и 17 години от кончината му. Малко преди да напусне нашия свят, казва на поета-издател Минчо Минчев: "Смърт няма!" Виждал е продължението на живота в словото, в примера и отговорността си пред Родината и народа си.
Споменът за него е неугасващ, а завещаното в думите му - вечно, свързано с едно име - България...
За утеха - можем само по-често да се вглеждаме в зеленикавите му очи, излъчващи характерната хайтовска надежда за будност и бъднина...

koordinator на 12.11.2019 - 10:46 | 0 Коментари | Отпечатай

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „АПОСТОЛЕ, ТРЯБВАШ НИ ДНЕС”
ЙОАНА ПАВЛОВА С ПЪРВА НАГРАДА В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „АПОСТОЛЕ, ТРЯБВАШ НИ ДНЕС”

Единадесетокласничката от най-старото кърджалийско училище СУ „Отец Паисий“ - гр. Кърджали, Йоана Павлова спечели I-во място в раздел „Проза“ в Националния литературен конкурс „Апостоле, трябваш ни днес”, посветен на 35–годишнината от създаването на СУ „Васил Левски” - гр. Гълъбово.
Конкурсът е с международно участие, тази година в него се включват 128 творци. Жури в състав: г-жа Таня Арабаджиева - журналист, г-жа Кремена Колева - старши учител по БЕЛ и г-жа Кремена Грозева - старши учител по БЕЛ, оценява ученическите разработки. За пореден път Ани пребори с достойнство и интелект конкуренцията. Нейният класен - г-н Кирил Гогов - е и в ролята на научен ръководител.
Не за първи път младото момиче печели исторически конкурс. В ученическата ù биография има немалко призови места от постижения в различни предметни области: история, литература, биология, химия, музика. Освен отличните резултати в обучението, Йоана демонстрира креативност, творчество и изявена гражданска позиция. Взема участие във всички училищни мероприятия, активистка е вече 4-та година в Младежкия червен кръст, представител е на ученическия екип от СУ „Отец Паисий“, водещ радиопредаването „Голямото междучасие“ на БНР – Кърджали.
Ани има разностранни интереси, но вече е избрала своя бъдещ професионален път: най-хуманната и трудна професия - лекар - и вече работи усилено за кандидатстудентския изпит в специалност медицина.
Йоана е обичана и подкрепяна в своите начинания както от своите съученици и учители, така и от училищното ръководство.
Нови предизвикателства, нови върхове, нови постижения и успехи и занапред, Ани!

koordinator на 12.11.2019 - 10:36 | 0 Коментари | Отпечатай

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ
ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ - ИНТЕРАКТИВЕН УРОК В VIII Г КЛАС

По инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург, от 2001 г. Европейският ден на езиците се чества ежегодно на 26 септември.
VIII Г клас, под ръководството на г-жа София Калинова, отбеляза Европейския ден на езиците чрез изготвяне и представяне на проектни разработки. Чрез постери някои ученици решиха да споделят своята мотивация да учат английски език, други написаха любими думи на различни езици: „Обичам те!“, „Говори с мен!“, „Здравей!“. Момчетата пък приложиха знанията си за Обединеното кралство.
Представлявани от 47-те държави членки на Съвета на Европа, на този ден 800 милиона европейци се насърчават да изучават повече езици както в училище, така и извън него. Съветът на Европа окуражава многоезичността на континента с убеждението, че езиковото многообразие е средство за постигане на по-добро междукултурно разбирателство и ключов елемент от богатото културно наследство на Европа.
Езикът е не само средство за общуване и обмяна на мисли, но той може да бъде и повод за празник. Владеенето на чужда писменост отдавна вече не е разкош или мода, а всекидневна необходимост. Способността за работа в екип се превръща в ключово умение на 21 век. Любопитен факт показват последни изследвания, доказващи, че владеещите няколко езика не са застрашени от загуба на паметта.

koordinator на 12.11.2019 - 10:26 | 0 Коментари | Отпечатай

КОНКУРС „МАЛКИЯТ ОРФЕЙ“
КОНКУРСЪТ „МАЛКИЯТ ОРФЕЙ“ ОТЛИЧИ ТАЛАНТЛИВИ ПАИСИЕВЦИ

Във фолклора се крият корените на един народ. С тази цел, да се приобщят подрастващите към фолклора и насочат интереса си към народните традиции и обичаи, се създава конкурса "Малкият Орфей". За втора поредна година организатори са община Кърджали, НЧ "Петър Мирчев - 1954" и Пенка Нешева - ръководител на фолклорна формация "Беломорка".
Надпреварата се проведе на 15 юни от 10,30 часа в Градската градина в Кърджали.
На импровизираната сцена до Драматичния театър в централния градски парк се изявиха деца на възраст от 6 до 18 години, разпределени в три възрастови групи: първа от 6 до 9 години, втора от 10 до 14 и трета от 15 до 18 години. Малките таланти имаха възможност да изпълнят българска или турска народна песен до 5 минути. Представянето им бе оценявано от жури по десетобалната система.
Музикалните изяви на паисиевци бяха отличени с грамоти и награди. Ето и имената на нашите даровити ученици:
Дарина Евгениева Новакова – XI клас, за изпълнение на „Стига ми се, момне ле, навдигай“ – I място;
Антония Бисерова Йорданова – IX клас – за изпълнение на „Полегнала е Гергана“ – II място;
Габриела Евгениева Новакова – VIII клас, за изпълнение на „Катерино моме“ – II място.
Участието на нашите таланти доказа, че музиката и вдъхновението живеят в сърцата и душите им, че изпълват всяка минута от ежедневието и празниците им.
Поздравления, момичета!
Поздравления и за ръководителя ви - г-жа Евгения Пейкова!


koordinator на 11.11.2019 - 08:50 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини