СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Брояч

"ИЗБИРАМ ДА ПОМОГНА"
ПАИСИЕВЦИ ЗАЕДНО В БЛАГОРОДНАТА ИНИЦИАТИВА "ИЗБИРАМ ДА ПОМОГНА"

Те – нашите деца – са усмихнати, позитивни, мотивирани и… не спират да търсят начини да променят към по-добро света ни. И го преобразяват при всяка възможност. А с последната кауза, в която с огромно желание се включиха, спасяват животи.
В подкрепа на кампанията „Капачки за бъдеще“ в СУ „Отец Паисий“ започва училищна инициатива под мотото "Избирам да помогна", която бързо се разраства. Учениците събират над тридесет десетлитрови туби и няколко чувала с пластмасови капачки и ги предават за рециклиране. Събраните средства се използват за закупуване на техника за бебета - кувьози. Пластмасата се рециклира в суровина за създаване на друга пластмаса, а дарението на децата се превръща в ценност в името на детски живот, в името на бъдещето!
Основен организатор на благородното училищно начинание е г-жа Северина Вълчева, която пред екип на вестник „Паисиевци“ споделя: „Щастлива съм, че Грижата и Доброто могат да обединят толкова много и различни хора! Страшно много ме трогнаха учениците от 6 Б клас - разказах им за какво се събират капачките, как можем без усилие да помогнем на невинни и беззащитни бебета да живеят, защото те не са избрали своята злочеста съдба да се родят различни, и на следващия ден си купуват ръкавици от аптеката и правят оборка на Рилите. Събрали са всички капачки около блоковете и заведенията!!! Имах първи час с тях и ми донесоха капачки за цяла 10-литрова бутилка. В подкрепа на кампанията се включиха приятели и роднини на учениците, които имат заведения и магазини, събират и на работните си места!
Мили деца, "Добротата е най-прекрасната музика за душата" е казал Ромен Ролан. Затова, мили деца, нека вашата песен никога не свършва! Благодаря, че сте това, което сте! Благодаря, че ви има! “
Класовете, които се включиха в инициативата са много: 1 А, 1 Б, 1 В, 1 Г, 1 Д, 1 Е, 2 А, 2 В, 3 А, 3 В, 4 Б, много ученици от 5 до 12 клас. Благодарим Ви, малки и големи паисиевци, за благородното начинание!
Толкова неща ежедневно се променят около нас, светът ни всяка секунда придобива нов облик, но истинското винаги докосва, преобразява, оставя следа… Неописуемо е усещането как нещо малко може заедно да превърнем в красива и осъществена идея…
Акцията продължава... Идвате, оставяте си капачките и продължавате пътя си, но помагате на не един бъдещ живот.
Струва си, нали :)


koordinator на 19.03.2019 - 08:20 | 0 Коментари | Отпечатай

ПАИСИЕВЦИ - ЕВРОДЕПУТАТИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ
ПАИСИЕВЦИ - ЕВРОДЕПУТАТИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ПО ПРОГРАМА "ЕВРОСКОЛА"

„Около 600 ученици от гимназии и техните учители от 24 европейски държави от Кърджали в България до Утрехт в Холандия ще представят училищата си и ще заемат местата на #MEPs in the #Hemicycle на Европейския парламент в Strasbourg.eu. Те ще имат уникалната възможност да дискутират с гръцката евродепутатка Ева Каили.“
Това гласи известието, публикувано в 9.03 ч. на 07.03.2019 г. във фейсбук страницата на Euroscola. На този ден Parlement Européen – Страсбург за пореден път отвори врати за много млади европейци, сред които бе и ученически екип от СУ „Отец Паисий“ – град Кърджали. Чрез участието си в Деня на Euroscola паисиевци представиха България и града ни в една от най-висшите институции в обединена Европа и разбраха какво означава да бъдеш член на Европейския парламент и да познаваш по-добре Европейския съюз, европейската интеграция, европейското гражданство и парламентарната демокрация.
24 гимназисти от Средно училище „Отец Паисий“ - град Кърджали заеха местата в Европейския парламент и опознаха отблизо работата на институцията.
Началото на работния ден за младите евродепутати започна с тържествено откриване и представяне на всяка участваща държава. Дванадесетокласникът Кирил Добрев презентира пред присъстващите България, Кърджали, СУ „Отец Паисий“, а Йоана Павлова от 10 В клас разкри името на родината ни в съзвучие с родопската песен „Вечерай, Радо…“. Д еветокласничката Джулия Гардинър бе журналист с осигурен достъп до всички места в Европейския парламент.
В рамките на деня и според изискванията на проекта учениците, разделени в шест групи за дебати, „заседания на комисии“ и „пленарно заседание“, оживено разискваха на английски език проблеми по предварително зададени теми. Въвлечени в процеса на вземане на решения, в избора и отговорностите, те водиха дискусии от различни области: „Околна среда и възобновяеми енергийни източници“, „Миграция и интеграция“, „Младежка заетост“, „Сигурност и права на човека“, „Европейски избори 2019“, „Бъдеще на Европа“. Съвместните дейности по наболели актуални въпроси с младежки представители на други европейски училища станаха основа на дългосрочни приятелства, нови партньорства и бъдещи мечти.
Образователната програма на паисиевци бе придружена и с развлекателно-туристическа. Маршрутът в пътуването включваше красиви забележителности от Страсбург, Кел, Баден-Баден, Карслруе.
При завръщането си в Карлсруе - Германия - с български народни песни и хора паисиевци сътвориха своеобразен флашмоб.
През цялото време бяха придружавани от директора на училището Златко Атанасов, педагогическия съветник – г-жа Красимира Георгиева и г-жа Валентина Славеева – старши учител по обществени науки.
Припомняме, че това е третото поредно участие на ученици от СУ „Отец Паисий“ в Евроскола от 2011 година насам. Според регламента участие по програмата ще бъде възможно отново след три години. А дотогава за паисиевци предстоят нови предизвикателства и върхове.
Желаем им успех!
koordinator на 17.03.2019 - 20:01 | 0 Коментари | Отпечатай

ОБЛАСТЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДАTA ПО ХИМИЯ
ОТЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ОБЛАСТЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ ЗА ПАИСИЕВЦИ

На Областния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда, проведен на 10.02.2019 г., учениците от СУ “Отец Паисий“ се представиха отлично в четвърта състезателна група.
Дванадесетокласниците Краси Розалинов Хаджиев, Суат Еркан Юмер и Айлин Енгин Хасан заеха първите три места. Магдалена Миланова Лилова е на пето място в областта.
Ето и класирането:
1 място: Краси Розалинов Хаджиев - 55 точки;
2 място: Суат Еркан Юмер - 35 точки;
3 място: Айлин Енгин Хасан - 31 точки;
5 място: Магдалена Миланова Лилова - 23 точки.
Учениците от 12 В клас са в специалност с профилиращи предмети Информационни технологии, Биология, Химия и Английски език. Системната подготовка в часовете по химия при г-жа Балабанова, самостоятелната работа, упоритостта и постоянството на учениците са в основата на този отличен резултат.
Пожелаваме на абитуриентите успешни кандидат-студентски изпити и прием в желаната от тях в специалност!


koordinator на 17.03.2019 - 19:54 | 0 Коментари | Отпечатай

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ!
141 ГОДИНИ ИЗВОЮВАНА СВОБОДА!

Трети март е…
Дата, на която през 1878 година се полагат основите на Третата българска държава.
Дата, отбелязваща Националния ни празник...
Днес славим една отвоювана българска свобода, прекланяме се пред чутовния героизъм на 3500 българи и руси, сражавали се срещу 16 000-на вражеска войска, и… стихваме пред силата на духа им!
Сила и дух…
Даряващи свободата и възкресението на един народ с висока духовна и материална култура, подложен на унищожение…
Показващи на света един свят избор - смъртта пред робството…
Завещаващи бъдеще на кръстопътната ни българска земя.
Минута мълчание, празнични шествия и инициативи, развети трибагреници – това са само късчета преклонение и почит, които ние - съвременните хора - можем да отдадем на тези, които в името на родината и с цената на живота си са ни отредили бъдни свободни дни.
ПОКЛОН, БЪЛГАРСКИ ОСВОБОДИТЕЛИ!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ!
На Шипка е тихо. Героите спят
под цъфнали храсти и росни ливади.
Орли над покоя им ревностно бдят,
душите прегръща им вятърът хладен.
Лъв каменен, там, на върха е на стража,
към дните ни бъдни е поглед отправил.
Пред него оттеглят се ордите вражи,
кръв, сълзи покриват земята корава.
На Шипка е тихо. Балканът мълчи,
снагата си свел е пред славна победа.
Звездите в небето са божи очи,
че Господ свободна България гледа.
Автор: Ивелина Радионова, „България в сърцето ми”


koordinator на 05.03.2019 - 09:26 | 0 Коментари | Отпечатай

ЗА ПРИКАЗКИТЕ И ДОБРОДЕТЕЛИТЕ В УЧИЛИЩЕ…
ЗА ПРИКАЗКИТЕ И ДОБРОДЕТЕЛИТЕ В УЧИЛИЩЕ…

С блясък в очите, усмивки и вдигнати ръце, пълни с приказни български книги, учениците от 5 A клас на СУ „Отец Паисий“ застават пред фотообектива.
Петокласниците с класен ръководител г-жа Теодора Богданова са радостни и щастливи от участието си в дарителската кампания на разградската професионална гимназия "Шандор Петьофи".
Идеята им възниква спонтанно и с ентусеазъм бързо осъществяват замисленото добро дело. Събират учебници и художествена литература за свои връстници от българското неделно училище "Никола Вапцаров" в град Ерфурт, Германия. Инициатор на кампанията е екип от млади хора, който работи по проект "Моята кауза“ с идеята децата от неделното училище зад граница да не забравят българския си корен и да усетят подкрепата на своите сънародници.
Книгите и учебниците малките благотворители ще изпратят по пощата до Националната професионална техническа гимназия в Разград, откъдето ще бъдат транспортирани до българското училище в Ерфурт, за да пристигнат на специална дата: 02 април – Международния ден на детската книга.
Естественото желание на децата, потребността им (както и на всички нас) да искаме да правим добро, да се отнасяме с разбиране към другите, прави светът ни по-усмихнат и светъл, по-смислен
Благодарим Ви, мили деца, за приказката със съхранени и сътворени добродетели в нашето училище! Прекрасни сте!


koordinator на 01.03.2019 - 18:52 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини