СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Брояч

ПОБЕДИТЕЛИ В КОНКУРС "ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО" - 2019
ИЛИАНА ТЕРЗИЕВА И МАРИЯ ПАВЛОВА – ПОБЕДИТЕЛИ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС "ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО" - 2019

Звъни, великденска камбана!
Сияй, възкресна свята нощ!
Да няма мъка, скръб и рана,
душа да няма изтерзана,
ни помисъл да има лош!
В навечерието на светлия християнски празник пристигна добрата новина с победители от СУ „Отец Паисий“ в Национален конкурс, посветен на „Възкресение Христово - Пасха”.
Илиана Терзиева от IX В клас е класирана на второ място в IV-та възрастова група (9-12 клас) с есето си „Възкресение Христово“, а Мария Павлова от VIII A клас с творбата си „Възкресение Христово - победа над Злото“ - на трето място в ІІІ-та възрастова група (5-8 клас).
Творбите на участниците са оценявани от комисия в състав: доц. д-р Костадин Нушев - председател, Кина Златева, д-р Десислава Панайотова - членове и гл. ас. д-р Пенка Христова - секретар.
Конкурсът се провежда с благословението на Негово светейшество българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП. Организиран е под ръководството на Ловчанския митрополит Гавриил и Културно-просветен отдел при Св. Синод на БПЦ-БП.
Цели на конкурса са: стимулиране на творческите заложби и изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност, утвърждаване на любовта им към Православната църква и вяра, разширяване на познанията им за православния християнски празник Възкресение Христово – Пасха, поощряване на интереса към съхраняване на българските традиции в отбелязването на празника.
Илиана и Мария са единствени представители за област Кърджали. Техните съчинения ще бъдат представени в открита изложба на церемонията по награждаване, която ще се състои на 19.05.2019 г. в храм „Св. св. Кирил и Методий“ - град София. Двете момичета имат участия и в други литературни конкурси, от които очакват резултати през месец май.
Поздравяваме ги за успеха им! Желаем им нови вдъхновения, нестихващ интерес към българските традиции и светли постижения!
Браво, момичета!


koordinator на 05.05.2019 - 19:54 | 0 Коментари | Отпечатай

ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ
ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ

Когато светът се подготвя за най-светлото събитие в своята история – Христовото Възкресение – малките паисиевци поднесоха своя подарък – Великденски концерт, с който стоплиха сърцата на своите родители, близки, възпитатели и гости.
В навечерието на Лазаровден, Цветница, Възкресение децата от начален образователен етап на СУ „Отец Паисий“ превърнаха очакването на светлите празници в тържество на красотата, танците, игрите, песента и музиката.
Ето и техните изяви на сцената:
Групови музикални изпълнения: „Пролетна песенчица“ – I A, „Гайди свирят“ - група за автентичен фолклор „Славейче“ от IV Г клас, „Лаленце се люлее“ – I Д клас, „Хайде, Калино“ – III A клас, песенен поздрав - III В клас.
Танцови изпълнения: Филипинско хоро – I А, Б и II В, „Пайдушко хоро“ и „Борзала Ружка“ – III А клас.
Индивидуални изпълнениния: „Великденски яйца“ – Никола, Александрина, Любомира, Божидара, Бояна, Елица от I В клас, „Облаче ле бяло“ – Златина Караманолова – II A клас; Милена и Габриела от II A клас, „Пипи дългото чорапче“ - Александра Божинова – III Aклас, „Великден“ - Ивана Заимова– IV Б клас, Веселина Стефанова – IV В клас; “Sad” - Росен и Акън – IV А клас
Гайда – Марти Узунов – III г клас;
Китара – Мерт Асенов – IV Д клас.
Поролетни стихове: Алейна и Юлия от I Е клас, Мариян Димчев – II Б клас, Ъшъл, Арел, Атие от II Д клас, Калоян, Недялко, Константин, Акай и Божана, „Великденска свещица“ - Арман Банашък – II A клас, „Май“ - Хейлин II Г клас.
Водещ: Даниела Кичкова – IX А клас.
Фотограф – Деница Иванова – IX В клас.
Много имена, много деца, много цветни изяви, изпълнена с настроение и топлина зала!
Великден е ден, в който получаваме знак и увереност, че Доброто е надделяло над Злото, Правдата над Неправдата, Светлината над Тъмнината. И точно те – децата ни - са пътят към всичко светло и добро, защото то се оглежда в очите им всеки един ден… Вгледайте се в снимките им, надникнете в очите им и… ще откриете безмълвното му очарование!
Малките таланти на „Паисий“ стоплиха всички присъстващи. С непринуденост и детска невинност те направиха предстоящите дни особено близки до сърцата, създадоха неочаквана радост, дариха вяра в бъдещето и сила за възкресения…
“За да разберем Възкресението, трябва да пораснем. За да усещаме и собствените си възкресения, трябва да сме готови за това. Да сме достатъчно чувствителни, да познаваме добре себе си. Да позволим на живота да бъде Живот, а не безцелно лутане…
Само тогава всеки от нас може да достигне до своя Великден.” (“Моят Великден” - Радостина Ангелова)
Благодарим на г-жа Евгения Пейкова, на всички учители, възпитатели и ръководители от начален образователен етап!
КРАСИВИ И ЩАСТЛИВИ ПРАЗНИЦИ!


koordinator на 27.04.2019 - 14:39 | 0 Коментари | Отпечатай

ДЕЦАТА НА КЪРДЖАИ ТАНЦУВАТ
ПАИСИЕВЦИ В „ДЕЦАТА НА КЪРДЖАИ ТАНЦУВАТ“
За шеста поредна година над 200 деца от Кърджали участваха в Общинския конкурс за съвременни танци „Децата на Кърджали танцуват”. Надпреварата, организирана от общината, има за цел да открие и подкрепи даровитите деца в областта на танцовото изкуство, да разшири възможностите за нови контакти на формациите и групите и да даде шанс за творческа изява в областта на танцовото изкуство.
Регламентът изисква участниците да представят само съвременни танци - джаз танц, танц модерн, нео класика, танцово шоу и др. Състезаваха се групи от 6 до 12 танцьори с максимум до 2 танца, като времетраенето им бе ограничено до 4 минути. Участниците бяха разделени в три възрастови групи - първа група до 7 години, втора група – от 8 до 12 години, трета група – от 13 до 18 години. Тричленно компетентно жури в състав – хореографът Георги Бояджиев, преподавателят по класически балет Мирослава Зафирова и композиторът Тавит Мачикян - оценяваха техниката на изпълненията, оригиналността на хореографията, артистичността, сценичното поведение и костюмите на участниците.
На сцената на Дома на културата се изявиха и талантите от СУ „Отец Паисий“ с ръководител г-жа Евгения Пейкова. Училището ни бе единственото средно училище от града ни с представители в конкурса. Две танцови формации “Friends” и „Звездичка“ демонстрираха оригиналност и артистичност при представяне на танците: “Kiki do you love me”, “Вечерай, Радо“ и танц “Sorry” na Justin Bieber, за което получиха грамоти.
Изказваме благодарност на танцова формация “Friends” – ученици от V В клас: Рая Точева, Ива-Александра Петкова, Борислава Павлова, Моника Манолова, Елица Ламбева, Георги Загорски, Евгени Димитров и Миглена Николова (V A клас). Поздравяваме и танцова формация „Звездичка“: момичетата от V Г клас: Айча Емин, Теодора Палахутева, Гергана Шумакова, Никол Милкова, на Дилек Хасан и Виктория Иванова от VI Г клас за страхотното представяне.
Танцът е… игра, изкуство, спорт, радост, забравяне, намиране, търсене, откриване, свобода. Изразява нас самите, защото има потенциал да бъде всичко...
Всяко изкуство ни изгражда с нещо ново. Всеки един танц разказва своя собствена история... За войната, за митовете и легендите, за живота... Въздейства ни, кара ни да се замисляме за това какви сме, какво правим, накъде вървим.
Мили деца, танцувайте, творете и разказвайте истории на сцената, създавайте красота с всяко свое действие и жест, с изкуство проправяйте пътища навсякъде около вас.
Прекрасни сте!


koordinator на 25.04.2019 - 15:19 | 0 Коментари | Отпечатай

СЕДМИЦА НА ЗЕМЯТА
СЕДМИЦА НА ЗЕМЯТА
Денят на Земята - 22 април - е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард жители на планетата. Обединяват се хора от различни прослойки – политици, държавници, различни организации, студенти, ученици и др., като се реализират различни дейности, с които да се подпомогне опазването на животинския и растителен свят на земното кълбо.
Идеята, която свързва хората от цял свят на тази дата, е чиста и съхранена околна среда.
Паисиевци от гимназиален образователен етап разгледаха различни теми и проблеми: за слънчевите панели, енергията на вятъра и на водата, на приливите, отливите и геотермалната енергия, за екологичните проблеми на планетата. Заедно те разкриха предимствата на възобновяемите енергийни източници, опазването на околната среда и проблемите, които се решават с използването им. Учениците презентираха три различни металургични производства на мед, цинк и олово, като акцентът във всяка една ученическа разработка бе опазването на околната среда.
Седмокласниците в училището представяха свои проекти по физика на тема: Планетите от слънчевата система, а с часове по химия отбелязаха юбилейната 2019 година за създаването на периодичния закон и периодичната система. С интересна ролева игра учениците от VII В клас, пресъздадоха подреждането на първите 20 химични елемента от нея пред свои съученици от VII Д клас. Докато научаваха факти за химичните елементи, седмокласниците съчетаваха интересното със забавното.
Аранжирането на цветя бе участието на шестокласниците в инициативите, посветени на земята. Чрез екипна отборна игра, с очарование и финес момичетата от VI-те класове пресътвориха красотата на цветята в разнообразни декорации и букети.
В същото време учениците от начален и прогимназиален образователен етап участваха в почистване, организирано от Община Кърджали традиционно за 18 път в периода 04.04 – 22.04.2019 г. по повод Деня на Земята. I - IV клас почистваха класните си стаи във време, избрано от тях, V - VII клас бяха разпределени по райони. В организираните разнообразни прояви от община Кърджали паисиевци се включиха с изработени плакати за планетата Земя и участваха в аранжирането на цветя под наслов: Празник на цветята . Инициативата няма състезателен характер, стилът е свободен.
Посланието, под което премина седмицата, посветена на Земята тази година в СУ "Отец Паисий бе: Планетата ни има нужда от нас – да я пазим и обичаме, защото и ние имаме нужда от нея. Нека я съхраним чиста и зелена!
Споделяме Ви програмата, изготвена и организирана от МО "Природни науки" и моменти от изминалата седмица, запечатани в снимки.


koordinator на 25.04.2019 - 15:13 | 0 Коментари | Отпечатай

ОТКРИТ УРОК ПО КОНСТИТУЦИЯ
ОТКРИТ УРОК ПО КОНСТИТУЦИЯ
Годината е 1879 г., средата на месец април, градът – Търново...
На 16 април 1879 г. се ражда основата на новата българска държава. Представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция - първият български основен закон – възродил България за нов политически живот, проправил пътя ѝ към модерната европейска държавност.
16 април 1879 г. остава паметен ден за политическата и обществената съдба на страната. Въпреки че Търновската конституция не е идеална, тя е символ на духа на времето. Историята ѝ, броженията покрай приемането ѝ и накрая консенсуса, доказват, че въпреки различните политически възгледи на членовете на събранието, те са били способни да гледат в една посока. Изкована в пещта на европейските демократични идеи, Търновската конституция поставя началото на българската държавност, а неудържимият възход на България през следващите години доказва, че тя е изпълнила своята цел. България поема по пътя на най-модерните и проспериращи европейски страни.
Търновската конституция е една от най-демократичните за времето си. Тя е вдъхновяващ израз на идеите на модерната епоха, на патоса и идеалите на Европа и Просвещението.
Тези факти за историята и съдбата на Първата българска конституция, за първия председател на Народното събрание в България - Екзарх Антим Първи, за съвременния демократичен български конституционализъм и парламентаризъм присъстваха в учебния час, проведен от Областния управител на Кърджали Никола Чанев сред гимназистите на СУ „Отец Паисий“. В актовата зала на училището той изнесе открит Урок по Конституция, част от инициативата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за отбелязване на 140 г. от Търновската конституция, която се осъществява със съдействието на Министерството на образованието. Специалният час бе открит от Директора на училището – Златко Атанасов.


koordinator на 18.04.2019 - 15:09 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини