СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Educational Partner
Асоциация на Кеймбридж училищата в България

109 ИНИЦИАТИВИ ЗА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК

109 ИНИЦИАТИВИ   ЗА ПАТРОННИЯ   ПРАЗНИК И ГОДИШНИНАТА НА НАЙ-СТАРОТО СВЕТСКО УЧИЛИЩЕ В ГРАДА

Средно училище  „Отец Паисий“ с природоматематическа насоченост отбеляза своя патронен празник и  своята годишнина. 109 са годините, в които  училището  е отваряло  вратите си за децата на Кърджали, независимо от времената  – свидетел на войни и преходи, периоди на оцеляване,  периоди на възход, видяло и преживяло всичко, училището продължава да  е символ на образованието и просветата в града,  обвързано е с поколения кърджалийци, които милеят за него, обичат го и го тачат. Все така устремено напред, школото продължава да носи и да възпитава онзи възрожденски дух, положен в основите му през далечната 1913 година от първите просветители – Параскева и Кирил Ванкови.
Ежегодно училището провежда редица инициативи, с които отдава почит на своя патрон Паисий Хилендарски и отбелязва своята годишнина. На 12 декември стартира изпълнената с вълнение тържествена седмица, в която паисиевци показваха знания, умения и таланти. Във всеки един момент в училището се случваха разнообразни дейности и инициативи – всички те старателно и с желание подготвени, весели и любопитни, създаващи традиционната за Паисиевия декември празничност.

Състезанието „Помни българското“ и литературният конкурс „Чрез просвета за България“ поставиха началото на Паисиевите дни. Училищното пространство  грейна от  багрите на тематичните ученически рисунки с изложбите „Моето училище“ и “С идеалите на Възраждането“. Най-малките паисиевци чрез увлекателни уроци се  потопиха във възрожденските времена - рисуваха, пяха, рецитираха, проведоха старателен  урок  по краснопис.
„Взаимната метода“ бе  възродена през всички празнични дни  -  школото бе превърнато в    във взаимно училище от по-големите ученици - те  влязоха в ролята на подидаскали  и предадоха на по-малките  знанията  си за Българското възраждане, за   делото  на Паисий Хилендарски, за Параскева Ванкова – първата учителка в  Кърджали. Паисий  „лично“  раздаваше на всички свитъчета с цитати от “История славянобългарска”. Концертите "Будителят Паисий" и "Училище любимо наше!" повдигнаха патриотичния дух в училището, а педагогическият колектив  бе изненадан приятно от ученици с  възторжен рецитал на стихове за Паисий в учителската стая. Представен бе изследователският видеопроект за Паисий Хилендарски - увлекателно и опирайки се на исторически документи, трудът разказва за  „непознатия“ Паисий.
Преподавателите от различните методически обединения осъществиха разнобразни инициативи, с които почетоха празника: езикова фиеста проведоха учителите по езици; турнирите по  тенис и волейбол доставиха истинско удоволствие на почитателите на спорта; младите биолози  представиха проектът „Биологията от нас за вас“ и подредиха тематични изложби; ученици  се надпреварваха в онлайн математическото състезание и в математическо судоку; открит урок по история представи летописната книга като извор за миналото на училището, проведоха се  дискусии и Кръглa маса за зависимостите; "Паисий за Паисий" бе надсловът на организирания базар, който предлагаше вкусна домашно приготвена храна и коледна украса, за да събере средства за социално слаби, сираци и  нуждаещи се от лечение хора.  
Изключително въздействаща за учители и ученици бе срещата с Венета Филипова –  дългогодишен преподавател по български език и литература в СУ „Отец Паисий“  и автор на книгата „Бразди“, написана за 100-годишнината  на училището.
Двата конкурса, инициирани и осъществени от училището  - „Заветите на Паисий - „Знай своя род и език“  -  областен  конкурс  за компютърна графика,  и  "С идеалите на Възраждането“ - конкурс за разкази, есета и поезия, тържествено наградиха отличените и класирани творби.  На събитието присъстваха гости, учители, родители, ръководството на училището,  представители на местните медии. Отличията бяха връчени от директора Златко Атанасов, от Даниела Апостолова - експерт в РУО – Кърджали, и от Лазар Попов - президент на компания „Глобал Нет“.      
Денят на самоуправлението в СУ „Отец Паисий“ бе едно от най-интригуващите събития – ръководството и учителите бяха заменени от ентусиазирани ученици, които се запознаха от първо лице с  особеностите на педагогическата, преподавателската и управленската работа. Денят изобилстваше от интересни педагогически подходи и забавни случки и остави незабравим спомен у всички.  
Емоционален и красив бе тържественият концерт на училището, който постави финалния щрих на Паисиевата седмица. Възторженото слово за Паисий, изпълненията на гайда и цигулка, народните песни и танци на училищните фолклорни състави, изпълненията на вокална група „Звънче“ и солисти, мажоретният състав на СУ „Отец Паисий“  - всички те създадоха неповторима празнична атмосфера и  докоснаха сърцата на присъстващите родители, ученици, учители и гости.  

koordinator на 21.12.2022 - 08:57 | 0 Коментари | Отпечатай

РЕЗУЛТАТИ ОТ ОБЛАСТЕН КОНКУРС ЗА КОМПЮТЪРНА ГРАФИКА

РЕЗУЛТАТИ ОТ ОБЛАСТЕН КОНКУРС ЗА КОМПЮТЪРНА ГРАФИКА "ЗАВЕТИТЕ НА ПАИСИЙ–„ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК!"

НАГРАЖДАВАНЕ НА ОТЛИЧЕНИТЕ ТВОРБИ:
МЯСТО СУ "ОТЕЦ ПАИСИЙ" , ГР. КЪРДЖАЛИ - ЕТАЖ 2, КЗ 2
ДАТА: 15.12.2022г.
НАЧАЛО: 12:30ч.


koordinator на 14.12.2022 - 16:07 | 0 Коментари | Отпечатай

ЗАПОЧНАХА ТРАДИЦИОННИТЕ ПАИСИЕВИ ДНИ В НАЙ-СТАРОТО СВЕТСКО УЧИЛИЩЕ В КЪРДЖАЛИ

ЗАПОЧНАХА  ТРАДИЦИОННИТЕ ПАИСИЕВИ ДНИ В НАЙ-СТАРОТО СВЕТСКО УЧИЛИЩЕ В КЪРДЖАЛИ


На 12 декември 2022 година в  СУ “Oтец Паисий“ - Кърджали стартира традиционната тържествена седмица, посветена на Патронния празник на училището. Ежегодно, в дните преди празника, училището провежда редица инициативи, с които отдава почит на своя патрон Паисий Хилендарски.
Началото на Паисиевите дни бе поставено от госпожа Веселина Кючукова и седмокласниците на училището – те проведоха първия кръг на  състезанието „Помни българското“. В 10.00 ч.  бе открита подредената от учителите по изобразително изкуство Лиляна Петрова и Иван Стойчев изложба на тематични ученически рисунки във фоайето на втория етаж . Портрети на Паисий рисуваха и всички първокласници, а „Моето училище“  и  “С идеалите на Възраждането“  са изложбите, в които се включиха учениците от 4.в клас и от всички трети класове. Освен това третокласниците рецитираха стихове, посветени на Паисий, заедно с учениците от  4.а и б клас. Животът и делото на Хилендарския монах бяха представени чрез презентации в 1.б, 2.б и 2.д клас.  В 17.30 часа  учителят по физическо възпитание и спорт Христо Чобанов  постави началото на тенис турнир, в който състезателите бяха от 1. до 3. клас.

Не липсваше и коледен дух -  госпожа Кюлханова  и ученици от  трети и четвърти клас изпълниха коледни песни, а в  Коледните работилници  на учителите Л. Петрова, Д. Бодурова, М. Вълкова и С. Чаушева  учениците от 5. и 6. клас изработваха сувенири, картички и сурвачки. 

Гимназистите от девети клас и учителят по биология г-жа Колева посетиха Дома на здравето в града. Разгледаха изложбената експозиция и провериха знанията си по анатомия, физиология и хигиена на човека.  Деветокласниците подредиха и  изложба от проекти на тема "Здравословно хранене'', в която поместиха любопитна и интересна тематична информация.  


koordinator на 14.12.2022 - 13:28 | 0 Коментари | Отпечатай

ПАИСИЕВА СЕДМИЦА
koordinator на 14.12.2022 - 13:19 | 0 Коментари | Отпечатай

ПАИСИЕВЦИ „ПРОВЕРИХА“ КОЙ Е ПО-ПО-НАЙ ПО БИОЛОГИЯ
Традиционните иновативни уроци за катедрата по биология  в СУ „Отец Паисий“ с природоматематическа насоченост продължават. Този път новаторският урок бе проведен в 7. б клас  и в навечерието на патронния празник на училището. Гости бяха учителите от обединението по природни науки Галина  Балабанова  и Златка Колева.

На 06.12.2022 година преподавателят по биология г-жа Мингова  и нейните седмокласници показаха, че чрез  телефоните ученето може да  се  превърне в забавно приключение. ”Кой е по-по-най по биология“ бе надсловът на състезанието, което се проведе в платформата Kahoot.


Госпожа Мингова поясни: „Надпреварата има индивидуален характер - всеки ученик въвежда в телефона си определен код и избрано от него име. След като  профилът е създаден, играта стартира. Въпросите,   свързани с изученото до момента по биология, са последвани веднага от верните отговори и от името на най-бързо отговорилия състезател.“ Точно това зареди със спортен хъс седмокласниците и те  реагираха изключително емоционално след всеки резултат и с нетърпение очакваха следващия въпрос. Критериите за оценяване в надпреварата са бързина и  по-голям брой верни отговори.  Всички играчи се оценяват от платформата - класираният на първо място получава шестица, останалите участници получават оценки  според процента си на успеваемост. В този урок щастливецът бе Ники Хаджиев, който с бързина демонстрира отличните си познания по биология и завоюва първото място.
koordinator на 09.12.2022 - 22:25 | 0 Коментари | Отпечатай

108 ГОДИНИ-
108 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от олимпиади и състезания |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини