СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Брояч

ПАИСИЕВЦИ В ТЪРСЕНЕ НА СЪКРОВИЩЕ
ПАИСИЕВЦИ В ТЪРСЕНЕ НА СЪКРОВИЩЕ, ЗАБАВЛЕНИЯ И УЧЕНЕ

TREASURE HUNT, търсене на съкровище, забавление и учене, учене чрез забавления - както искате го наречете!
Но удоволствието и интересът на децата към знания и приключения са несломими, несекваща е жаждата им за новото и различното, нестандартното и вълнуващото.
Точно този дух оживя за пореден път в Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров" по време на състезанието "Тreasure hunt". Участниците от СУ "Отец Паисий" от отбор " Търсачи на силни усещания" с голям интерес и ентусиазъм се впуснаха в търсене на съкровището, отговаряха на поставените въпроси, хвърляха се в дълбоките дебри и необятните тайни на книгите. Защото именно в тях е скрито всяко съкровище!!! А който търси, намира!!!
Ученици от ОУ ”Св. Климент Охридски”, СУ „Отец Паисий” и СУ „Владимир Димитров – Майстора” участват за четвърта поредна година в европейската инициатива на Евродеск. Ръководител на участниците от СУ "Отец Паисий" бе г-жа Северина Вълчева.
Кампанията преминава през няколко дейности: – конкурс за детско творчество /лого за тениска/; викторина; търсене на съкровище. Мероприятието е по проект "Време за движение", част от мащабна кампания, организирана от "ЕURODESK". В гр. Кърджали, България под егидата на Сдружение "Устойчиво развитие" и програма "Еrasam+". Организатори на събитието са Сдружението „Устойчиво развитие“ и Регионална библиотека.


koordinator на 04.11.2018 - 16:25 | 0 Коментари | Отпечатай

ДА ПОЧЕТЕШ ПАМЕТТА НА ЕДИН ПАТРИОТ
ДА ПОСРЕЩНЕШ И ПРОЧЕТЕШ НОВА КНИГА, ДА НАУЧИШ НЕЩО НОВО ЗА СВОЯ РОДЕН КРАЙ, ДА ПОЧЕТЕШ ПАМЕТТА НА ЕДИН ПАТРИОТ…

Има имена, които потъват в забрава…
Пример за това е името на Никола Иванов - един голям патриот, роден през 1880 година в Дупница, завършил жп училище, съратник на войводата Димитър Маджаров, с когото евакуират тракийски бежанци от Източна Тракия през 1913 година. Пристига в Кърджали през 1927 година, занимава се с издирване на рудни находища. Покрай това си занимание, в един момент попада в прегръдките на археологията и започва да работи активно по откриването и документирането на археологически паметници в региона. Негови са откритията на най-знаковите обекти за града ни, затова го наричат Първооткривателя на древната история на Източните Родопи.
На 25 октомври 2018 година деветокласници от СУ "Отец Паисий" участваха в официалното откриване на паметна плоча на Никола Иванов, краевед, познавач на историческите и археологическите паметници в региона на Източните Родопи и представянето на книгата „По дирите на Патриарх Евтимий” на журналиста Георги Кулов.
Паметната плоча се намира на фасадата на читалище „Обединение 1913”, където по инициатива на Никола Иванов е открит първият музей в Кърджали. Личността на големия краевед събра много кърджалийци, общественици, ученици от литературни клубове и клубове по история. Прожектиран бе и филм за големия изследовател на Източните Родопи. В залата бе и правнукът на Никола Иванов - Весел Джелепов. Сред гостите бяха областният управител Никола Чанев и заместник- кметът на община Кърджали Тунджай Шюкрю.
В книгата „По стъпките на Патриарх Евтимий” на журналиста Георги Кулов са събрани статии на Никола Иванов и публикации за него в местния печат. Издаването на сборника е по инициатива на Дружеството на журналистите „Мара Михайлова” в Кърджали. Подкрепа при подготовката на книгата и поставянето на паметната плоча оказват Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров”, Държавен архив, читалище „Обединение 1913”, Сдружение „Балкански форум за мир – Кърджали”.
В книгата са описани много археологически паметници, обвеяни с предания. От една страна, те не са достигнали до нас заради урбанизацията и иманярите, от друга – преданията са загубени вече в миналото. С публикуването на „По дирите на Патриарх Евтимий“ всички те възкръсват, защото са свидетелства за българската култура, за б ългарското присъствие, за паметници, очертаващи нашите духовни граници в Източните Родопи.


koordinator на 29.10.2018 - 08:56 | 0 Коментари | Отпечатай

СРЕЩА С ЖУРНАЛИСТ
СРЕЩА С ЖУРНАЛИСТ В СУ "ОТЕЦ ПАИСИЙ" ПРЕЗ НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

Всяко поколение е различно от предишното, със свои предпочитания, възможности, нагласи...
На мнение сме, че онова, което първо трябва да изградим, на което да стъпим и което никога да не губим, е детето да обикне четенето, в това число разговора, общуването, съприкосновението до различни области на човешкото познание, които да провокират интерес към науките, света около нас, съвремието ни, но и да надграждат основни нравствени ориентири и ценности.
Човешки характери се градят трудно, но светлината, пламъкът, прозрението у всяко едно дете са достатъчен стимул и си струват. Това е и нашият основен мотив: учениците да се докоснат отблизо, да усетят живото присъствие на добри примери на професионализъм и успешни модели на поведение. Надяваме се чрез разговора ни с г-жа Станислава Георгиева - журналист в БНР - Кърджали - да събудим, провокираме, разкрием и докоснем онова кътче от съзнанието, което обича, избира и предпочита четенето пред другите лесни удоволствия.
Благодарим на г-жа Георгиева за професионализма и непосредствения стоплящ разговор за четенето!
Споделяме с Вас моменти от срещата. В приложения линк можете да чуете проведената анкета с учениците на тема: Какво и защо четем?
http://bnr.bg/kardzhali/post/101036604/uchenici-ot-otec-paisii-nama-znachenie-kakvo-chetem-vajnoto-e-da-e-interesno


koordinator на 29.10.2018 - 08:47 | 0 Коментари | Отпечатай

СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО
СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО И ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ В СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“

Четенето е вълшебство, което докосва всеки... Знание, радост, светлина, добро, обич... Всичко това се усеща в Седмицата, посветена на четенето, и сред най-малките ученици на СУ "Отец Паисий".
В дните от Националната седмица на четенето малките ученици от І Б клас се докоснаха до вълшебния свят на приказките. Децата с удоволствие слушаха български народни приказки, отговаряха на въпроси, свързани с текста, и преразказваха "Най-скъпоценният плод" и "Сливи за смет".
В I В клас инициативата премина под надслов: „Преразказвам любима приказка“.
Учениците от I Д клас в Регионална библиотека “Н. Й. Вапцаров” се срещнаха с Божидара Ангелова - автор на детски книги - и с най-новата ù книга “Здравей, Книгария”. Малчуганите подариха на авторката свои рисунки.
Децата от II Г клас с удоволствие представиха пред съучениците си откъси от любими детски книжки, приказни герои и табло на тема:"10 причини да четем".
Националната седмица на четенето в III А клас премина под мотото „Обичам да чета, защото ми е интересно!“.
Третокласниците с радост четоха на по-малки от тях ученици интересни и любими детски творби.


koordinator на 29.10.2018 - 08:25 | 0 Коментари | Отпечатай

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ „МОЯТ ГРАД Е МОЯТА КРЕПОСТ”
ВАСИЛЕНА И ПАВЕЛ ОТ "ПАИСИЙ" – ПОБЕДИТЕЛИ В ПОЛУФИНАЛА НА НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ „МОЯТ ГРАД Е МОЯТА КРЕПОСТ”

Моят град ли?
На пръв поглед град като всички останали – улици, хора, коли, забързано ежедневие, сякаш до болка познат… Погълнати от всекидневните проблеми не забелязваме това, което е съхранил през годините...
А днес - ние неговите граждани - успяхме да го видим през очите на младите паисиевци - Василена Пламенова Димитрова от 7 б клас и Павел Павлов Милев от 7а клас – победители в полуфинала на състезанието „Моят град е моята крепост”, проведено в Сливен на 24.10.2018 г. В оспорвана надпревара между осем ученически отбора от югоизточна България - Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Смолян и Кърджали - отборът на СУ „Отец Паисий“ завоюва първото място.
Образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“ е организирана от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, в партньорство с Министерство на образованието и науката и има за цел да популяризира постигнатото в регионите, да изгради у децата чувство на национална гордост и принадлежност към родните им места, да открият предимствата им, да осъзнаят, че в тях се случва нещо прекрасно.
Водещи на кампанията са известните актьори Димитър Рачков, Васил Василев – Зуека и популярната водеща на „АЗ обичам България“ – Евелина Павлова.
Надпреварата премина под формата на викторини в дисциплините история и география в борба от три кръга: 1-ви кръг - отборите отговарят на въпроси, свързани с културни и исторически забележителности на родния край, 2-ри кръг – знания за изпълнител, име и мелодия на популярни и народни песни, 3-ти кръг – колело на късмета определя област от България и въпроси за културни и исторически забележителности в нея.
Отборите на област Кърджали и Пловдив стигнаха до реми. След зададени допълнителни четири въпроса от Министъра на регионалното развитие и благоустройството и Председател на журито - Петя Аврамова, паисиевци заслужено спечелиха първото място.
Победителите са интервюирани от различни национални медии, предстои им участие в предаването „Преди обед” като гидове, които ще разкриват пред зрителите забележителностите на нашия град.
В подготовката за състезанието активно се включват преподавателите им по история и цивилизации – г-жа Теодора Богданова, по география и икономика – г-н Тони Кънчев и по музика – г-жа Евгения Пейкова.
Поздравяваме отбора на СУ "Отец Паисий" за постижението и им пожелаваме успех и на големия финал в София на 4 ноември в зала 1 на НДК!


koordinator на 26.10.2018 - 11:43 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини