СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Брояч

ВЕСЕЛА ДОБРИКОВА – ОСМА ПО БЕЛ
ВЕСЕЛА ДОБРИКОВА ОТ „ПАИСИЙ“ – ОСМА В НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО БЕЛ

На 30-31.03.2019 г. в град Бургас се проведе Националния кръг на олимпиадата по български език и литература.
Общо 129 ученици от цялата страна участват в XXXVIII "НОБЕЛ" - Национална олимпиада по български език и литература, а домакин на състезанието е СУ "Св. св. Кирил и Методий". Допуснатите до финалния кръг са от VII до XII клас и са разделени в четири състезателни групи- VII, VIII-X, XI и XII клас. В последния кръг участват ученици от 26 области на страната, а работите им са оценявани от четири национални комисии с преподаватели по български език и литература, като всяка писмена работа се проверява и оценява от трима членове на комисията.
Весела Щерева Добрикова от VII A клас, с ръководител г-жа Станка Стамова, е единствен представител за област Кърджали, класиран за Национален кръг.
От 42 седмокласници от цялата страна, на финалния кръг Весела е на осмо място в своята възрастова група, с което демонстрира креативност, богата езикова култура, завидни литературни умения, знания и потенциал.
Поздравления, Весела!
Пожелаваме ти нови постижения с необятните възможности и прераждащата сила на езика ни! Словото ни е път, знание, спасение и във всяко време - единственото истинско и сигурно убежище на българския дух! Пази го и продължавай напред!


koordinator на 16.04.2019 - 23:12 | 0 Коментари | Отпечатай

ПРОЛЕТНА ФИЕСТА
ПРОЛЕТНА ФИЕСТА В СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“

Погледнете навън… Очите ни пробягват над зеленината, слънцето усмихва красиво всеки един от нас, а топлият пролетен вятър започва да нашепва своите приказки, които през лятото щурците ще доразкажат… Да, навън вече е пролет и въздухът е друг, дори дъждът е различен! Прилича на падащи седефени перли, които пречистват земята със своята свежест и прозрачна белота…
Пречистващо и зареждащо е и очарованието, което носят и децата на „Паисий“. Заразителна е детската им невинност, сила е искрената им неподправеност, вяра е талантът им!
По традиция в училището ни посрещаме пролетта с празнични концерти и красиви инициативи. Превърнала се вече в неминуем елемент от училищния живот, „Пролетната фиеста“ разкрива пред очите ни един открит урок по изкуства.
Тазгодишният пролетен празник протече на фона на изложба с ученически творби под името „Пролет“, подготвена от възпитаници на г-н Иван Стойчев и декорации за сезона, символизиращ младостта и новото начало, изработени от рециклирани материали под ръководството на г-жа Северина Вълчева.
И, разбира се… музиката беше навсякъде!
В рамките на проявата присъстваха разнообразни изяви: солови, групови, състезателни, сценични, поп и фолклорни музикални изпълнения. А нашите малки и големи таланти - ученици от прогимназиална и гимназиална образователна степен с изпълненията си превърнаха пристигането на пролетта в красиво и светло изживяване.
Ето и техните имена и изяви:
Инструментал:
Иван Белев - VII Д клас - гайда;
Кирил Комитов - VII A клас - електрическа китара;
Исмаил Исмаил - X В клас - китара;
Волкан Хайрула - IX Б клас - китара;
Антон Халтъков - IX A клас - електрическа китара;
Симеон Заимов - IX A клас- синтезатор.
Музика:
VI Д клас, с учител г-жа Гергана Кюлханова, изпълни песента „Междучасие“, Моника Николова - VII Д клас, Величка Христова - VII В клас, Христо Караманолов - V В клас изпълниха песента „Това е нашият живот“, Таня и Йоанна от V В клас - „Един срещу друг“, Дефне, Мария и Мия от V A клас - „Все на мен“, Рада и Десислава от VII Б клас, заедно с приятели от другите класове - „Супермен“, а Евгени Димитров от V В клас демонстрира изкуството на бийтбокса.
Песни от различни музикални жанрове звучаха изпълниха: Ивана Заимова от IV клас, Берна Тасим - X В, Джулия Гардинър и Антония Йорданова от IX В, Йоана Павлова - X В, Дарина Новакова - XI В, Габриела Новакова - VIII В, дванадесетокласничките: Катерина Бояджиева, Симона Чаушева, Айсун Ахмед, Маринела Хаджиева.
Музикална изненада към своя класен ръководител - г-жа Стамова - и всички учители поднесе VII Б клас с песента „Един неразделен клас“.
Кирил Добрев от XII В клас представи Lip sync изпълнение.
Танцови изяви:
Формация: „Звезда“ - Дилек и Виктория от VI Г, Никол, Теодора и Айча от V Д клас;
Състав “Bad girls” - Селин, Веселина и Ивана от VI Б клас;
Танцова група “Friends” от V В клас: Рая, Борислава, Георги, Eвгени, Петя, Цветелина, Ива-Александра, Моника;
Серхат и Мелиса от V Г клас изпълниха „Bailando Samba“.
Балет изпълнение: Паулина Карачомакова - IX В клас.
Рецитал:
Дея Николова от VI Д клас представи стихотворението „Юноша“.
Сценични изпълнения:
Янко Митев и Атанас Иванов от VI В – с фокуси с карти показаха изкуството на илюзионистите.
Скечове:
Хаджер Шевкед , Евгени Даматов - X В клас, Николай Хаджиев - X A клас, Светломира Бодурова - IX В клас.
DJ на проявата бе Атанас Янков от VIII A клас.
За пореден път своето въздействие над публиката доказа и вокална група „Звънче“, която поздрави всички участници, гости и родители с песента „Празник“.
Очарователни водещи на пролетната училищна изява бяха: Габриела Тенева и Десислава Ликова от VII Б клас, Джулия Гардинър и Светломира Бодурова от IX В клас.
Пролетният празник излъчи и „Мис Паисий - кралици на пролетта и красотата“. Ето и техните имена:
1. Андреа Богданова - V A клас;
2. Анастасия Симеонова - VI А клас;
3. Моника Точкова - VII В клас;
4. Мелтем Ахмед - VII В клас;
5. Дуйгу Кямил - VII В клас.
За участието, таланта и артистизма, всеки участник в пролетното тържество получи грамота от Методичното обединение в училището.
Празничният комбиниран открит урок бе организиран и подготвен от МО „Изкуства“ (Музика, Технологии и предприемачество, Изобразително изкуство) с председател: Евгения Пейкова и членове: Северина Вълчева, Иван Стойчев, Гергана Кюлханова, Светлана Запрянова.
Децата на СУ „Отец Паисий“ за пореден път показаха, че обичат различните изкуства, разкриха, че те присъстват в света им и поканиха с вълшебството на таланта и дарованието в душите си красивата и зелена пролет.
Благодарим Ви, скъпи деца, за музикалния спектакъл, в който с артистичност, много усмивки и светлина официално приветствахте пристигането на пролетта!


koordinator на 16.04.2019 - 23:06 | 0 Коментари | Отпечатай

УСПЕХА НА АЛЕКСАНДЪР
ЗА СИЛАТА НА ЗНАНИЕТО И УСПЕХА НА АЛЕКСАНДЪР…

В периода от 5 до 6 април 2019 г. в град Ямбол се проведе финалният кръг на Националната олимпиада „Знам и мога” за ученици от IV клас през учебната 2018/2019 година с организатори на събитието: Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Ямбол и Община Ямбол.
В съревнование с четвъртокласници от цяла България в интердисциплинарната олимпиада Александър Пламенов Александров от IV Б клас на СУ ,,Отец Паисий‘‘, с класен ръководител Ваня Добрева, бе единствен представител на града ни и демонстрира отлични познания по различни учебни предмети.
Продължителността на финалния кръг бе два учебни часа (80 минути), а училище домакин бе НУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Ямбол. Компетентностите на учениците бяха оценявани от Национална комисия, определена със заповед на Министъра на образованието и науката, а съставът ѝ включваше действащи академични преподаватели, изявени педагози и експерти.
Адмирации за Александър, който е пример за упорит труд, задълбочени аналитични умения, трудолюбие и любознателност и г-жа Добрева!
И така, както гласи една калмицка пословица: "Вселената се осветява от слънцето, човек - от знанието", нека се множат и успехите, осъществени с пътешествия в дебрите на Знанието!
Пожелаваме на Александър познанието да събужда и сбъдва мечтите му!


koordinator на 12.04.2019 - 08:39 | 0 Коментари | Отпечатай

ДО БРЮКСЕЛ И НАЗАД
ДО БРЮКСЕЛ И НАЗАД

Или как едно дете от Кърджали видя столицата на Белгия
За пръв път се качвах на самолет. Не страх, а вълнение бе превзело мисълта ми. Самият полет не бе като нищо преживяно до момента. Неописуемото усещане при излитане и кацане, неземните багри на небето при залез, София от птичи поглед и градските светлини на Брюксел в нощта, блещукащи като съзвездия на земната повърхност, плениха сетивата ми. А причина за това пътешествие бе компютърната ми рисунка.
Друг е въпросът, че изработката ? ми бе отнела месец взискателно вглеждане в екрана. Нюанс по нюанс, сянка и блясък, всеки елемент бе старателно изпипан.
Но нека не изпадам в подробности, относно процесите, възходите и „дупките по пътя“ към успеха. Важното е, че в онзи момент вече бях един от дванадесетте победители в конкурс, с награда пътуване до столицата на Белгия.
Седях на мястото си в самолета, наблюдавах залеза през облия прозорец и се наслаждавах на топлия безплатен сандвич. Едва в зората на приключението, а вече се чувствах, като чели съм изпълнила точка от несъздадения си списък с неща, които трябва да изпитам през живота си.
Ала нищо хубаво не продължава вечно. Сандвичът свърши. Полетът също.
Първата ни спирка в столицата на обединена Европа бе хотелът. С четири звезди и дебели, меки матраци, които подканваха всеки посетител да се отдаде на дългоочакваната дрямка. Ала възникна криза на минерална вода, поради проверките на летището. Това изкара цялата ни тридесетчленна дружина българи на среднощна разходка.
Макар че дългото ни лутане не ни отведе до „легендарния извор“ (среднощен маркет, когото водачът ни някога е посещавал), успяхме да се запознаем с облика на чуждата столица. Разчупени сгради, премигващи в различни цветове и витрини с модни аксесоари, на цени колкото минималната заплата у нас. А зад тази разкошна фасадата се скътваше по някоя криволичеща, разкопана уличка, където бездомник се приготвяше за сън, на мърлявата си постеля.
Утрото ни посрещна с посещение на Европейския парламент. Извисяваща се композиция от постройки със съвременен изглед, пред които се вееше и нашият национален флаг. Парламентът бе обект на посещения от хора от краищата на Земята. За чужденците, бяхме поредната група екскурзианти. Но за нашето представителство ние бяхме носталгичен полъх. Бъдеще, в чиито ръце поставиха своя идеал и завет.
Следобедът, бе същинската част от посещението в Брюксел. Тя започна с дискусия с българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Темата бе въвеждането на новите технологии в Европа и България. Последва вълнуващо празненство, по случай Трети март. Гвоздей на програмата бе изложба на рисунките, победили в конкурса, сред които бе и моята. Тук бе моментът и на официалното награждаване.
През детските творби прозираше слабостта на авторите към отечеството. Но не по-малко вдъхновяваща и очароваща бе програмата на българските деца, израснали в града, чието име носи сортът зеле.
Следващото утро бе посветено на повторното опаковане на багажа и напускането на хотелските стаи, с удобните легла. Нататък се очертаваше прекрасен ден за обикаляне.
Като типичния турист, за пръв път на толкова далеч от дома, видях помпозния център само през „крив“ дисплей на фотоапарат. И малкото, което зърнах, през това, тясно за целия пейзаж, стъкълце, се запечата в съзнанието ми, както файл на хард диск.
Може би фантазия бе, но видях как каменни ликове на мъж и жена, градели своите мечти приживе, сега неподвижно се усмихваха благо един-друг, от двете страни на булеварда. И щом погледите им се разминеха, любопитно се взираха в пространството и във времето. А там тълпи от хора, всеки със своята народопсихология. Отрупани сергии, надничат в кесийките на пътниците. Сладък дъх на топли гофрети и леещ се шоколад вървят ръка за ръка с болката от умора в ходилата на посетителите. Ала в центъра на тази шумна пъстрота, дръзко се стремят да докоснат небето, „средновековни небостъргачи“. Така претруфени със златни орнаменти, стотици прозорци, животински и човешки фигури, че зрение не може да обхване цялата картина. А в основите на тези каменните великани, „сапфирените“ очи на статуите съзират поредните „гаврошовци“.
Ненадейно, витаещото ми в облаците съзнание бе привлечено от шумна група, държащи плакат с гръб към мен. Решително раздвижих болезнените си крайници. Станах от мястото си, точно срещу монументите на пълководеца и дамата с букета, които бяха обект на въображението ми, за да разчета надписа. Наивно смятах, че десетима души, държащи дълга лента с текст по нея, си е цяло събитие и повдигнах фотоапарат за снимка. За моя изненада, щом се обърнах, вълна от бурно протестиращи бе заляла площада. И вече езиковата бариера нямаше никакво значение. Посланията на тълпата преминаваха свободно през умствения ми поток, като емигранти през европейската граница.
Не за високи заплати и ниски такси, скандираха 15-те хиляди западноевропейци. Но за глобални мерки за опазване на околната среда. Стремеж, непознат на нашенци.
Различната нагласа на другоземците не се изразяваше само в протести, не за лично облагодетелстване. Всеки срещнат демонстрираше добри обноски. В парковете шахматисти сверяваха уменията си. По улиците хвърчаха рояци от велосипеди и електрически тротинетки. Най-интригуващ обаче бе навикът на брюкселчани за отдих на земята. Не бе никак необичайно да се натъкнеш на компания насядала на плочките на тротоара, в краката на преминаващите.
Днес, щом се върна към спомените, всяка емоция, знание, впечатление и дори възхищението ми пред чуждата култура остават на заден план, след това, което проумях, щом се завърнах у дома. А именно България е част от Европа. Не изостанала, зависима и малка частица, а горда държава, която бива обогатена от другите страни, но и допринася за развитието на Стария континент. Видът на нашите градове е също така величествен и бляскав, но за разлика от западните, красотата по централните улици не отнема от качеството на живот на гражданите в предградията. Проблемът е, че забелязваме само най-добрите и магнетични черти на чужбина и най-тъмните и неприятни кътчета от страната си. Трябва да се научим да уважаваме собствените си индивидуални и национални различия от останалите в Европа.
Защото като едно цяло сме постигнели много и само заедно имаме потенциала да постигнем повече.


koordinator на 28.03.2019 - 09:06 | 0 Коментари | Отпечатай

УСПЕХ В "КЛЮЧЪТ НА МУЗИКАТА"
УСПЕХ В "КЛЮЧЪТ НА МУЗИКАТА"

Тя е заразяваща и увличаща, разнообразна, необятна и магнетична… И всеки, който я е допуснал в сърцето си, е поканил в живота си вдъхновението… Наука и изкуство, начин на живот и потребност, отмора и дарование… Всичко това е музиката!
Паисиевци и тази година показаха, че тази вселена е неизменна част от живота им и отново се класираха до финалния кръг на състезанието „Ключът на музиката“. Предният им музикален успех вече е факт.
От 22.03 до 24.03.2019 г. в град Пловдив се проведе Националния кръг на състезанието, организирано от МОН и по традиция провеждащо се в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив.
Ето и нашите отличени участници в Националния кръг на музикалната надпревара: Виктория Кавръкова - IV Б клас, Александра Попова - IV В клас, Веселина Стефанова - IV В клас, Радост Колева – V Д клас, Алмира Емин – V Г клас, Димитър Стефанов – VII Б клас, Величка Христова – VII В клас. Класирането на този етап само по себе си е голям успех за тях и за нашето училище.
Ръководител на учениците е г-жа Евгения Пейкова, която получи грамота и награда ключ сол.
Музикалното съревнование „Ключът на музиката“ е ученическо състезание по музика, съдействащо за обобщаване и осмисляне на учебното съдържание по музика в задължителната и общообразователната подготовка и създаващо условия за изява на всички, които участват в конкурентна среда. Решаването на задачите от трите състезателни кръга предполага свободно боравене с основни знания за музиката в рамките на учебните програми по музика. Критериите за оценяваните компетентности на учениците са разработени съгласно държавните образователни изисквания и държавните образователни стандарти за учебното съдържание по музика. Освен тях се оценяват и проявените творчески способности на участниците.
Поздравяваме нашите таланти с успеха и им пожелаваме това най-нематериално богатство, изразяващо душата на един човек и успяващо да достигне безпрепятствено до милиони други, да владее винаги сърцата им и да бъде част от живота им.


koordinator на 27.03.2019 - 19:54 | 0 Коментари | Отпечатай

105 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини