СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

Меню

Е-вестник

Educational Partner
Асоциация на Кеймбридж училищата в България

ИНТЕРАКТИВНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

ИНТЕРАКТИВНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ПРОВЕДОХА В „ПАИСИЙ“

Реализацията на младите хора през новия век е свързана неминуемо с владеенето на чужди езици. Пътят към пълноценното им усвояване са интерактивните методи, които  бяха демонстрирани от преподавателите по английски език  в СУ „Отец Паисий“ Ивета Иванова и София Калинова. Те организираха и проведоха интерактивно състезание по английски език "Quizz Time" в 8.в и  8.г клас - паралелки с интензивно изучаване на английски език, а гости на откритата училищна надпревара бяха директорът Златко Атанасов и заместник-директорът Теодора Богданова.
Игрите трябва да намерят своето място в учебниците и в учебните помагала, за да бъдат използвани винаги, където това е удачно, считат учителите по чужди езици в СУ „Отец Паисий“. Ивета Иванова сподели, че обучението по чужд език трябва да има и занимателен характер, който да използва вродената у децата любознателност и готовност за игра. Според София Калинова идеята за „извличане на полезното чрез приятното” е много стара и винаги актуална. Стимулиращи, ангажиращи и ефективни, наборът от викторини и игри и упражнения, предлага алтернатива в обучението, развивайки езиковите умения на децата чрез забавно и активно обучение.
Правилата на проведеното състезание бяха традиционни, но забавни. Всеки ученик трябваше да отговаря на въпрос. Учениците бяха разпределени в два отбора с по трима ученика, всички състезатели демонстрираха много добри езикови познания и компетенции и в трите кръга на състезанието. След оспорваната надпревара, в която  първата победа бе за отбор А, втората - за отбор Б, третата викторина завърши наравно. Учениците се почерпиха за усилията и си обещаха реванш. Всички ученици бяха изненадани с подаръци, подготвени от  преподавателите им - календари и коледни шапчици.


koordinator на 08.01.2023 - 20:49 | 0 Коментари | Отпечатай

ДВЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ОТЛИЧИЯ ЗА СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“
Мария Петрова – дванадесетокласничка  от СУ „Отец Паисий“-  Кърджали,  завоюва две престижни отличия в две различни състезания и вече е приета за обучение в два икономически университета в страната.
Ментор на ученичката е нейният преподавател Елена Михайлова, която разказа: „Първото отличие Мария завоюва в Националната университетска олимпиада за ученици, секция "Търговията в XXI век - настояще и бъдеще", организирана от Икономически университет – Варна. Да се предостави възможност за творческа изява на учениците от средните училища в областта на икономиката и търговията бе една от основните цели на конкурса, в който Мария Петрова показа своята креативност и  икономически познания и получи заслужено признание -  според регламента, с  постигната успеваемост  в Олимпиадата,  Мария има право да  участва в класирането на предварителен и основен етап в ОКС „бакалавър“ в Икономически Университет–Варна.
Второто отличие Мария Петрова спечели в  ежегодното Национално ученическо състезание по счетоводство, организирано от Стопанска Академия „Д. А. Ценов“ – Свищов. Чрез своето есе на тема „Бъдещето на счетоводството – много минало и малко настояще“, дванадесетокласничката демонстрира иновативния си поглед в областта съвременните форми на търговия, търговското предприемачество и създаването на собствен бизнес и успя да пребори конкуренцията от 73 есета от единадесетокласници и дванадесетокласници, представящи  средни училища от 21 града в България. Комисия, съставена от членове на катедра „Счетоводна отчетност“ на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, отличи творбата на Мария и предостави предимство на зрелостничката при  кандидатстване в Академията да бъде приета за студент по първо желание в редовна форма на обучение.“

Поздравяваме за успеха Мария Петрова и нейният ментор Елена Михайлова и им пожелаваме здраве и вдъхновение за нови изяви!


koordinator на 05.01.2023 - 09:56 | 0 Коментари | Отпечатай

НАЙ- УСМИХНАТИЯТ КЛАС Е В СУ "ОТЕЦ ПАИСИЙ" – КЪРДЖАЛИ
Учениците от 5.г клас бяха отличени в най-големия Национален конкурс за усмивки "Най-усмихнат клас на България 2022- умни, творящи, можещи", организиран от сдружение "Усмивка". За девета  поредна година надпреварата  стартира от  10.10. до 20.11.2022г. с подкрепата на Община Бургас и в нея участваха класове от различни училища в страната. Конкурсът  се провежда в 6  категории. Паисиевци спечелиха грамота в IV – та категория – „Най- усмихната прогимназия“ 5-ти до 7-ми клас.
По традиция  всеки първи петък на октомври , преди да настъпи есента, се отбелязва Световният ден на усмивката. Негов основател, както и автор на популярното усмихнато жълто личице, е американският график Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания през  1963. Днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в Интернет, но и навсякъде в нашия живот.
Според Бел това трябва да бъде денят „посветен на доброто настроение и добрите дела“ и да преминава под мотото: „Направи добро. Помогни на някого да се усмихне.“
Бел смятал още, че това трябва да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да дарява усмивки на околните. Датата е в началото на октомври, защото началото на есента определено има нужда от повече усмивки.
Поздравяваме учениците от 5.г клас и техният класен ръководител Мария Милушева и им  пожелаваме да бъдат все така усмихнати и  задружни!
koordinator на 21.12.2022 - 09:23 | 0 Коментари | Отпечатай

КРЪГЛА МАСА ЗА ВРЕДАТА ОТ НАРКОТИЦИТЕ

КРЪГЛА МАСА ЗА ВРЕДАТА ОТ НАРКОТИЦИТЕ ПРОВЕДОХА В „ОТЕЦ ПАИСИЙ“

Кръгла маса на тема „Наркотиците и ние, подрастващите“  се проведе в  СУ "Отец Паисий" -  Кърджали. В Актовата зала на училището се събраха  организаторите на събитието - учителите Румяна Карачомакова и Елена Михайлова, единадесетокласниците  от клуб "Превенция на зависимостите“,  ученици от  9.б и 10.а клас,  гостите на дискусията - директорът на СУ "Отец Паисий“ Златко Атанасов , педагогическият съветник Красимир Стамов,  доброволци и екип от Общинския съвет за наркотични вещества - град Кърджали.
Чрез изготвената от домакините презентация присъстващите бяха запознати с най-разпространяваните наркотици и зависимостта от тях, а  умелото водене на дискусията от Гергана Момчилова от 11. г клас и Тунджай Тасим от 10. а клас допринесе за непринудената атмосфера, в която участниците разсъждаваха, дискутираха оживено и изразяваха   позиция си  по зададените тематични въпроси и  казуси от водещите и от екипа на Общинския съвет за наркотични вещества  Кърджали.

Като обобщение на срещата младите хора направиха следните изводи:
  1. Всеки сам избира своя път в живота,  а той предлага много по-приятни и смислени избори, които градят и надграждат всеки човек и обезсмислят употребата на наркотиците!
  2. Да помислят за  пагубните последствията на наркотиците - пагубни за тях самите и за близките им хора, преди да се изкушат и да посегнат към каквито и да е психоактивни вещества!
Румяна Карачомакова и Елена Михайлова поздравиха участниците за изказаните мнения и им пожелаха да успяват да развиват своята личност, да осъзнават и значимостта на човешката си същност и да поставят пред себе си постижими цели, които да осмислят живота им, за да се чувстват удовлетворени  и щастливи.
Срещата завърши с мисълта на Кърт Кобейн: "Наркотиците са загуба на време. Унищожавате паметта и самоуважението си и всичко, което върви заедно с вашето самочувствие."

koordinator на 21.12.2022 - 09:07 | 0 Коментари | Отпечатай

СУ„Отец Паисий“през погледа на един паисиевец

Патронния празник на СУ „Отец Паисий“  през погледа на един паисиевец

Събитието по случай патронния празник на СУ „Отец Паисий“ се проведе във физкултурния ни салон от 12:30 часа на 16.12.22 г. Тук сме един час по-рано, за да видим как групите репетират. Всички се подготвят усърдно и са много развълнувани. А ето и какво отговориха на въпроса как се чувстват преди началото на концерта някои от участниците:
Борис Добрев от IVг клас (гайдар): „Чувствам се много добре. Повече се вълнувам, отколкото да съм притеснен.“;
Георги Димитров от VIII а клас (участник във фолклорно-вокална група „Звънче“ с ръководител г-жа Евгения Пейкова): „Чувствам се до някъде развълнуван, защото ще отпразнуваме 109-тата годишнина на нашето училище. Но и съм също така леко притеснен, защото може да объркам нещо.“;
Рая Чипчиева от IIг клас (участник във фолклорно-вокална група „Звънче“ с ръководител г-жа Евгения Пейкова) : „Чувствам се много добре. Въобще не съм притеснена, а съм развълнувана заради празника.“.
Това събитие е финалното за Паисиевата седмица и е кулминацията на  Паисиевите празници. Гости на тържеството бяха: нашият директор Златко Атанасов, учители, родители и ученици, а водещи  - Мария Павлова и Бахар Бахар.
Началото се осъществи с прозвучаването на химна на Република България. След това мажоретният състав на г-жа Динка Кирчева изпълни танц. Последва тържественото слово на водещите, които разказаха за живота и делото на Паисий Хилендарски. Тържествения концерт започна с песен на народните будители, изпълнена от фолклорно-вокалната група „Звънче“ и солист Кристиян Сербезов от Iг клас. След това Даная Илиева от VIIIб клас изпълни произведението „Ава-Мария“ на цигулка. После Борислав Добрев от IVг клас с ръководител г-жа Евгения Пейкова, изпълни „Родопска сюита“ на гайда, а трите народни певици на г-жа Евгения Пейкова, изпълниха песен „Дойди, дойди либе ле“. А след като вече сме на народна вълна, групата „Шарено герданче“ с ръководители Алексей Настев и Северина Вълчева, изпълниха два народни танца. Последва ги фолклорно-вокална група „Звънче“ с     песента „За моята слънчева България“. Децата от III клас, подготвени от г-жа Гергана Кюлханова, изпяха песента „Бяла Коледа“.  После дойдоха коледарите на г-жа Евгения Пейкова, които изпълниха „Стани нине, господине“. Концертът завърши с изпълнението на песента за Паисий от фолклорно-вокалната група „Звънче“.
Всички бяха много доволни от това как се получи празненството. Беше много удовлетворяващо и поучително и всички бяха много щастливи, че са отпразнували поредната годишнина на СУ „Отец Паисий“.
Александра Попова, ученичка от 8.г клас


koordinator на 21.12.2022 - 09:01 | 0 Коментари | Отпечатай

108 ГОДИНИ-
108 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от олимпиади и състезания |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини